Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Facetime sämre efter patentintrång

Efter förra årets förlust mot Virnetx gällande teknik som används till Facetime verkar Apple ha ändrat på tjänsten som nu rapporteras ha blivit sämre.

I november dömdes Apple att betala 386 miljoner dollar i skadestånd till Virnetx för #patentintrång gällande teknik som används till Facetime. Nu kommer rapporter om konsekvenserna för Apples del.

I augusti i år hölls en förhandling mellan parterna gällande royaltyavgifter för patenten. Enligt uppgifter därifrån kan Apple behöva betala ytterligare miljonbelopp i löpande avgifter till Virnetx, rapporterar Ars Technica. Dessutom sägs Apple ha ändrat på den underliggande arkitekturen till Facetime – något som ska ha gjort tjänsten sämre.

Före rättegången byggde nästan alla Facetime-samtal på direktkommunikation. Apple verifierade att båda parter har ett giltigt Facetime-konto och de två enheterna kunde kommunicera direkt över internet utan några mellanliggande servrar. Ett mindre antal samtal skickades via mellanliggande servrar, en metod som helt undviker Virnetx:s patent.

Sedan Apple insåg att de kan tvingas betala löpande avgifter ska de ha ändrat Facetime så att alla samtal går via mellanliggande servrar. Ändringen ska ha genomförts i april. Apple har lämnat in samtalsloggar från Applecare för perioden april till mitten av augusti till Virnetx:s advokater som under förhandlingen summerade att Apple fått in över en halv miljon samtal som klagar på samtalskvaliteten efter ändringen. Advokaterna vill med det visa att deras patent förtjänar en hög royaltyavgift.

Virnetx sägs vilja ha mer än 700 miljoner dollar i avgifter för det fortsatta användandet av Facetime. Hur det blir är inte klart än.

Ars Technica påpekar att rapporterna huvudsakligen kommer från diskussionsgrupper med investerare i Virnet X och deras egen källa är också investerare i bolaget. Dokumenten från förhandlingen är nästan helt sekretessbelagda.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.