Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fjärrstyrning av Mac lätt med Parallels nya Ipadapp Access

Fjärråtkomst av Macen via Ipad har inte fungerat något vidare tidigare även om flera appar försökt. Parallels nya app Access förändrar det här genom att appifiera programmen från OS X eller Windows.

Det har sedan flera år funnits appar för fjärråtkomst av Macar från Ipad. Eftersom OS X inte är anpassat för pekskärmar har det inte fungerat något vidare tidigare då det är svårt att lyckas trycka på de små knapparna och exempelvis skrolla genom text.

#Parallels släpper en ny app som heter #Access. Tillsammans med en gratis klientprogramvara som installeras i Macen är det en tjänst som gör så att OS X och Windowsprogram känns och fungerar mer som IOS-appar. Appen använder Launchpad där även program från virtuella maskiner syns. Den stöder de gester som Ipad-användare är vana vid. Det går att skrolla med fingret upp och ned skärmen eller nypa för att zooma.

Det finns också funktioner som att hålla ett finger över text för att få upp ett förstoringsglas, eller hålla nere ett finger motsvarande att hålla nere musknappen och dra runt på fönster. Vid textredigering används IOS system med små pinnar i texten. Tangentbordet har däremot utökats med knappar från OS X (exempelvis Kommando) som inte normalt finns i Ipad.

Nya användare får 14 dagar att utvärdera tjänsten. Efter de dagarna behöver varje dator användaren vill komma åt ett eget betalabonnemang hos Parallels som kostar 79,99 dollar per år och dator, motsvarande 520 kronor.

Namn
Parallels Access
Plattform
IOS
Utvecklare
Parallels, Inc.
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Kompatibel med Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska med flera, ej svenska

Alternativ till Parallels Access

För den som tycker att priset för Parallels Access är för högt finns det flera andra alternativ. #Iteleport (189 kronor) och #Screens (149 kronor) är två appar som ger fjärrstyrning på traditionellt sätt (över VNC) till Mac utan krav på extra program eller abonnemang. #Splashtop är en annan app och tjänst som påminner om Parallels Access där det går att köpa till access över nätet för en månads- eller årsavgift. Spashtops app kostar just nu 49 kronor på rea och en månads access över nätet kostar 15 kronor.

Namn
Screens VNC
Plattform
IOS
Utvecklare
Edovia Inc.
Version
2.3.5
Pris
149,00 kronor
Krav
Kompatibel med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.1 eller senare. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Namn
Iteleport: VNC & RDP
Plattform
IOS
Utvecklare
iTeleport Inc.
Version
6.1.4
Pris
189,00 kronor
Krav
Kompatibel med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Namn
Splashtop 2 Remote Desktop - Personal
Plattform
IOS
Utvecklare
Splashtop Inc.
Version
2.4.0.4
Pris
49,00 kronor
Krav
Kompatibel med Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.