Apptest

Testa på livet som kirurg med Amateur Surgeon 3

Pizzabudet Alan Probe är tillbaka, om så bara som i en biroll. I rollen som Ophelia Payne går spelet ut på att rädda patienter med akuta operationer med de verktyg som står till buds, motorsågar och bilbatterier exempelvis.

Amateur Surgeon från Adult Swim hör till mina tidigaste favoriter för IOS, det lanserades i App Store någon gång under 2009. Spelet handlar om pizzabudet Alan Probe som drömmer om att bli kirurg. En dag krockar han med en uteliggare som ber honom att utföra en akut operation där och då med vad som råkar finns tillgängligt. Med en pizzaskärare i handen skrider Alan Probe till verket med hjälp från den mystiske patienten.

Spola framåt till 2013 och spelet är släppt i en tredje version. Det bjuder på samma ingredienser av tecknat våld, knasig humor och liknande spelupplägg. Den här gången heter huvudkaraktären Ophelia Payne. Hon börjar jobba för Alan Probe som fortfarande håller liv i sin kirurgkarriär. Däremot föredrar han att stanna hemma och skickar därför Ophelia iväg på olika udda uppdrag, bland annat är hon i djungeln och räddar några resenärer i nöd. Naturligtvis behöver de akuta operationer där på plats.

Varje operation ska genomföras på tid med så få fel som möjligt och varje moment ger poäng. Olika kombinationer ger dessutom extrapoäng. Varje operation får betyg med upp till tre stjärnor. Det finns två bonusstjärnor att tjäna på att göra operationerna igen med nya mål, exempelvis att inte göra några fel, ha ännu kortare tid på sig eller tjäna ett visst antal poäng. Även om spelet är kul tycker jag inte det är så pass kul att jag vill göra samma moment flera gånger, men för den som älskar att samla stjärnor och Game Center-prestationer finns i alla fall möjligheten.

Amateur Surgeon 3 är gratis att ladda ned, men erbjuder köp inuti appen. Tidigare versioner har kostat pengar direkt istället och det är nog den modell jag själv föredrar. Spelet har en egen valuta, "Surgeon Points", som används för att exempelvis köpa uppgraderingar. Varje genomför operation ger lite poäng, men om de inte räcker till går de också att köpa för riktiga pengar.

Omdöme

Det här spelet passar inte särskilt bra för yngre eller känsliga personer då det fast det är tecknat är både blodigt och våldsamt, men om du inte hör till någon av kategorierna är det värt att testa. Jag gillar det även om jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det är som gör det hela så roligt.

Dels är det fascinerande att kika in i människokroppen, spelet får mig att tänka på de där anatomiskt korrekta dockorna och modellerna i skolan där man kan ta bort bit för bit och se hur kroppen ser ut inuti, men dessutom är allt så uppåt väggarna galet. En del av patienterna verkar helt orädda och är tydligen ute efter att skada sig så mycket som möjligt och tar gärna hjälp av en amatörkirurg när något går galet. Det är också kul att få operera med hjälp av en tändare, dammsugare och motorsåg.

Amateur Surgeon 3 låter säkert som ett helt galet spel och ja, det är verkligen helt galet, men på ett kul sätt och jag spelar det gärna för att slå ihjäl tid medan jag väntar på bussen eller på att potatisen ska koka klart. Fast en gång får räcka.

Namn
Amateur Surgeon 3
Plattform
IOS
Utvecklare
Turner Broadcasting System, Inc.
Version
1.0.2
Pris
Gratis
Krav
Kompatibel med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.