Ikea förstärker verkligheten med nya katalogen för 2014

Svenska folket brukar ta emot nya Ikea-katalogen med öppna armar varje år. Nu släpps katalogen för 2014 som bjuder på nya interaktiva möjligheter i kombination med möbeljättens app. 99mac gick på pressmöte och fann inspiration till att möblera om både kontor och hem.

När jag läste om att Ikea använder förstärkt verklighet för att låta kunderna prova hur olika möbler ser ut hemma med hjälp av en app i sin katalog för 2014, kunde jag inte låta bli att söka upp deras presskontakt för att höra om när katalogen i fråga släpps i Sverige.

Ett telefonsamtal senare var jag inbjuden till Ikeas Katalogteater. På plats i centrala Stockholm hade Ikea möblerat upp flera små utrymmen där alla inbjudna personer fick gå runt fritt medan skådespelare stod här och var och övade på scener. Bäst av allt var nog att operasångaren Sami Yousri stod med bara en handduk runt midjan och framförde Katalogarian.

Jag hittade en hörna där appens nya funktioner demonstrerades. Det är kanske läge att förklara vad #förstärkt verklighet är för något. Den engelska termen är augmented reality. Det kan beskrivas som en kombination av verklighet och ett visuellt lager av data. Ikea använder sina kunders hem och lägger till virtuella möbler med hjälp av deras smarta mobiler eller surfplattor.

Kunderna lägger ut den fysiska katalogen på golvet där de funderar på att placera en ny soffa och Ikeas app byter ut katalogen mot en 3D-modell av soffan. Himla fiffigt eller hur?

Redan i katalogen för 2013 började Ikea använda en tillhörande app till för att erbjuda en mer interaktiv upplevelse. Vissa sidor i katalogen märkta med ett plus-tecken går att scanna med appen. Det interaktiva materialet består av videoklipp, fler bilder, erbjudanden och så nu, möjligheten att placera ut vissa möbler i sitt eget hem.

Efter att jag vandrat runt i Katalogteatern och lärt mig mer om hur den nya funktionen fungerade var det dags att gå tillbaka till redaktionen. I dörren fick jag en påse med en extra stor version av katalogen och deras variant av dockskåpsmöbler, Huset. Årets katalog bygger nämligen på temat "Alla stunder räknas" och möbeljätten tycker att vi ska bli bättre på att ta tillvara på de vardagliga händelserna i hemmet.

Möbeljätten hänvisar också till en undersökning där 45 procent av föräldrarna svarar att de inte har tillräckligt med kvalitetstid med sina barn och 26 procent att de är för stressade för att uppskatta lekstunderna med barnen. Förutom katalogen som säkert börjar dimpa ner i brevlådor runt om Sverige strax kommer i oktober Ikeas bok Leka som innehåller massa tips på hur till och med att tömma diskmaskinen kan bli en kul lek med barnen.

Tillbaka på redaktionen satte jag igång med att experimentera. Lika kul som Ikea visar i sin film blir det inte när jag är ensam, men det finns mycket kul potential här! Alla möbler går inte att testa, utan några utvalda modeller är vad som gäller just nu. Eftersom man måste kunna lägga katalogen där man vill att modellen ska visas fungerar det till exempel inte att testa taklampor eller tavlor. Det finns med bord, stolar och soffor däremot.

Appen kan sedan spara bilder i kamerarullen för att visa senare. Det här fungerar riktigt bra, jag tycker man får en bra bild av hur det skulle bli på riktigt. Den här funktionen kommer alldeles säkert att uppskattas av alla som framöver slipper att släpa upp den nya soffan för fyra trappor bara för att inse att den inte alls passar där man tänkt.

När jag kommer hem ska jag experimentera mera och 99mac-redaktionen anar att det här har utvecklats ännu mer till nästa katalog.

Namn
IKEA Katalogen
Plattform
IOS
Utvecklare
Inter IKEA Systems B.V.
Version
4.1
Pris
Gratis
Krav
Kompatibel med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska med flera
Kommentarer
10 svar

Apples nya campus har officiellt döpts till Apple Park, och kommer att börja ta emot anställda i april.

En indisk talesperson för Samsung säger att företaget inte kommer sälja modifierade Galaxy Note 7 i Indien.

Läckta bilder på vad som tros vara den kommande Samsung Galaxy S8-mobilen indikerar att Samsung kommer dumpa den fysiska hemknappen.

Nya rykten från analysföretaget Trend Force spår att Apple kommer lansera en premiummodell av Iphone med OLED-skärm men utan välvd kant.

Mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona närmar sig med stormsteg. 99mac kommer vara på plats och vill veta vad ni läsare vill se mer av.

Nästa version av Samsungs Gear VR kan presenteras samtidigt som Galaxy S8. Den nya modellen kommer bland annat få en dedikerad kontroll.