Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Flickr, Blake Patterson

Tredje kvartalsrapporten 2013

Analytiker tror Apple kommer rapportera nära noll år-till-år tillväxt

Apple har inte lanserat några stora banbrytande produkter sedan förra kvartalsrapporten och analytikerna förväntar sig att se låg tillväxt i den tredje kvartalsrapporten om två veckor.

Om två veckor är det dags för Apple att presentera hur det gått under det tredje kvartalet 2013. Företaget har släppt tre nya produkter sedan förra rapporten – nya Macbook Air, Airport Extreme och Time Capsule. De lade också till en billigare modell av Ipod Touch utan den bakre kameran. Om de här produkterna gjort någon större påverkan på Apples resultat får vi veta den 23 juli.

Apples egna riktlinjer för det tredje kvartalet ser ut så här:

  • Intäkter på mellan 33,5 miljarder och 35,5 miljarder dollar (mellan 225 miljarder och 239 miljarder kronor)

  • Bruttomarginal mellan 36 procent och 37 procent

  • Rörelsekostnader mellan 3,85 miljarder och 3,95 miljarder dollar (mellan 26 miljarder och 26,5 miljarder kronor)

  • Övriga inkomster/(utgifter) på 300 miljoner dollar (2 miljarder kronor)

  • Skattesats på 26 procent

Analytikernas siffror i linje med Apples

Bara ett dygn efter Apple presenterat den andra kvartalsrapporten och riktlinjerna inför den kommande hade analytiker egna beräkningar klara. Företaget Cowan and Company trodde då att Apple kommer att rapportera intäkter på 35,4 miljarder dollar under presentationen den 23 juli.

Nyare beräkningar från Thomson Financial som publicerades på Yahoo Finance är marginellt lägre med intäkter på 35,17 miljarder dollar. Tidningen Fortunes undersökning bland 35 analytiker från Wall Street är ännu lite lägre med ett medianvärde för intäkterna på 35,02 miljarder dollar.

"Det är en intressant siffra, eftersom 35,02 miljarder dollar råkar vara precis vad Apple rapporterade för samma kvartal förra året. Med andra ord, Apples intäktsökning år-till-år skulle vara noll."

Fortunes panel av fristående analytiker är lite mer optimistiska och medianvärdet från de 17 tillfrågade förutspår en år-till-år tillväxt på lite över en miljard dollar, 36,16 miljarder dollar.

Analytiker baserar sina beräkningar och förutsägelser i grund och botten på rykten från Apples tillverkningspartners och det är som Apples vd Tim Cook själv poängterat ett väldigt osäkert sätt att försöka beräkna försäljning av existerande produkter – som görs här med förutsägelserna för det tredje kvartalet.

När analytiker ska förutsäga något om framtida ännu inte lanserade produkter blir det rena gissningar eftersom väldigt få personer i Cupertino känner till något om planerna framåt och dessutom är bundna av sekretessavtal. Till hösten kan en Iphone 5S tyckas vara ett ganska säkert kort, men det är ännu väldigt oklart vilka specifikationer modellen kan tänkas få. Funktioner som exempelvis en fingeravtrycksläsare kan påverka försäljningen mycket.

99mac kan inte annat än hålla med 9to5mac:s Ben Lovejoy om att kortsiktiga förutsägelser som de här inför den tredje kvartalsrapporten bäst tas med en nypa salt och längre prognoser än så bör hanteras som de gissningar de är.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.