Lastucase

Finskt trä och läder blir fodral till Iphone och Ipad Mini

Teknik möter natur när finska Lastucase landar i 99mac:s testlabb, genuina fodral av trä och läder för Iphone 5 och Ipad Mini.

I paket från Finland som landar i 99mac:s brevlåda ligger inte bara Lastucase för Ipad Mini, utan som en bonus också Lastu för Iphone 5. Eftersom principerna är desamma tar vi en närmare titt på båda två.

Lastu är ett program som drivs av företaget Droplet Hitech Design Oy och förutom att tillverka och sälja olika fodral till Iphone, Ipad och Apples bärbara datorer samlar de in pengar till ett trädplanteringsprojekt i Zambia, Afrika. För varje fodral som säljs skänker Lastu program 4 euro till trädplanteringen.

Lastucase för Ipad Mini

Det luktar trä redan innan jag ens fått upp förpackningen vilket höjer mitt humör så här mitt i storstadsbetongen. Framsidan består av tre stycken trianglar i olika trämaterial: Kelo, Valnöt och Ek. Bitarna sitter fästa på vitt läder som går runt på baksidan som är täckt med en bit Kelo-trä. Det finns en variant med svart läder också.

Att montera Lastucase för Ipad Mini var enkelt. Genom att lägga Ipad Mini med skärmen nedåt på framsidan och passa till kanterna var det bara att dra av skyddsplasten från baksidan, vika över och trycka till. Det hela är mycket enklare än att försöka montera plastfilm på exempelvis en Iphone-skärm som det säkert är fler än jag som försökt och misslyckats med.

Framsidan kan vikas och användas som ställ. I den ena varianten hamnar Ipad Mini nästan stående vilket passar bra för att exempelvis se på film eller följa ett recept i köket. Det går också att få Ipad mer liggande som passar bättre för att skriva. Ipad Mini står riktigt stadigt med hjälp av träbitarna på båda sätten vilket är ett plus, detsamma går verkligen inte att säga om en del liknande fodral.

Om man däremot ska hålla den i handen och bara viker bak framsidan känns framsidan lite för sladdrig. Magneten i det över högra hörnet lossnar lätt från baksidan och den mindre trätriangeln hänger gärna över handen. Det här är inget problem om man istället håller Ipad Mini i liggande läge.

Fodralet kostar 69 euro, omkring 600 kronor och beställs via lastucase.com med fri frakt.

Summering & omdöme

Lastucase för Ipad Mini känns välgjort och fungerar riktigt bra som ställ. Det skyddar skärmen mot repor i exempelvis väskan, men är inte heltäckande och lämnar därmed kanterna relativt oskyddade. En nackdel kan vara att fodralet sitter där det sitter eftersom det klistras fast. Det går att ta bort utan att det lämnar några märken, men det går inte att återanvända.

Apples egna Smart Cover i skinn kostar 649 kronor och då erbjuder Lastucase en baksida också för nästan samma pengar. Om man tycker det är värt pengarna handlar dock i slutändan mest om tycke och smak. Vi gillar känslan av trä under fingrarna och tycker vår Ipad upplevs lite varmare och mer inbjudande i sällskap av naturmaterial så här.

Namn
Lastucase för Ipad Mini
Material
Läder (svart/vitt), Trä: Kelo, Valnöt, Ek
Pris
69 euro, omkring 600 kronor, fri frakt
Funktioner
Liggande eller stående ställmöjligheter, visst skydd mot repor och skador. Plastfilm till framsidan medföljer

Bonus – Lastu för Iphone 5

Som en extra överraskning skickade Lastu med ett skal till Iphone 5 med 99mac-loggan på baksidan. Så här snyggt blir det:

Lastu för Iphone 5 finns i fyra träslag: Ek, Kelo, Oliv och Valnöt. Det är Kelo (ett namn för trä från uttorkade tallar vanligen från Ryssland) som syns på bilderna. Skalet klistras fast på telefonen och går troligen inte återanvända särskilt många gånger innan klistret ger upp. Jag behövde ta loss hemknappen och sätta fast igen då den hamnat snett och det gick bra.

Bara baksidan kostar 29 euro, omkring 250 kronor, och vill man ha framsidan också kostar det 39 euro. Det är fri frakt och vill man ha något graverat på baksidan ingår det också.

Omdöme

Lastu är lätt att montera, sitter bra och känns härligt att ta på. Kanterna som blir runt skärmen på framsidan kan vara störande när fingrarna ska ut i kanten och trycka på något, men erbjuder också bättre grepp när man bär runt på telefonen i handen.

Namn
Lastu för Iphone 5
Material
Trä: Kelo, Valnöt, Ek, Oliv
Pris
29 euro (baksida), omkring 250 kronor, 39 euro (fram och baksida), omkring 340 kronor, fri frakt, fri gravyr
Funktioner
Skydd mot repor och skador.
Skriven av Ida Lindkvist
Kommentarer
3 svar

Apple och IBM lanserar appen IBM Watson Element for Educators för att underlätta lärares arbete.

Efter att kortvarigt ha dykt upp på en lista över utställare har möjligheten uppstått att Apple kan delta under mässan Mobile World Congress i Barcelona.

Den länge omtalade spelkonsolen Nintendo NX kommer att heta Nintendo Switch, och släpps i mars nästa år.

Samsung ber sina anställda och återförsäljare att vara extra försiktiga med att ge ut någon information om Galaxy S8 eller andra företagshemligheter.

Har du någon gång tänkt åka utomlands och frågat om tips på vad du borde göra i staden du ska till på Facebook? Nu gör Facebook processen ännu lättare för dig.

Apple har nu skickat ut inbjudningar och uppdaterat sin webbplats, och mycket riktigt blir det ett lanseringsevent den 27 oktober.

Tack till WiFi för detta #nyhetstips!