Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Snabbtest

Glui fixar skärmdumparna snabbt

Glui är ett enkelt verktyg för att ta skärmdumpar för alla som tycker att Evernotes Skitch blivit lite för mycket. Det är en Mac App som håller till i menyraden och enkelt laddar upp skärmdumpar till exempelvis Dropbox. Varken mer eller mindre.

Skärmdumpar behöver de flesta ta då och då. 99mac gör det dagligen för att illustrera artiklar och tester. Förutom de inbyggda kortkommandona i OS X finns flera program där exempelvis Evernotes Skitch blivit populärt. Glui är ett nytt litet program som lägger sig i menyraden och erbjuder inget onödigt. Det blir kort och gott skärmdumpar som man enkelt kan spara till Dropbox och dela med sig av till andra.

Inbyggt i OS X

Snabbkommandona som är inbyggda direkt i OS X känner säkert de flesta till. Dessutom finns verktygsprogrammet Skärmavbildning som gör ungefär samma saker, men som sparar ned filerna i formatet TIFF istället för PNG som blir resultatet av kortkommandona.

Kortkommando

Händelse

⌘⇧3

Sparar skärmen till en fil på skrivbordet

⌘⇧4

Sparar valt område till fil på skrivbordet

⌘⇧4⎵

Sparar valt fönster till fil på skrivbordet

⌘⌃⇧3

Sparar skärmen till Urklipp

⌘⌃⇧4

Sparar valt området till Utklipp

⌘⌃⇧4⎵

Sparar valt fönster till Utklipp

Förutom kortkommandona i tabellen här kan man sedan OS X Leopard också förändra sin markering genom att hålla ned antingen mellanslag, shift eller alternativ-knapparna efter att man ritat ut på skärmen vad man vill ta skärmdump av.

OS X egna inbyggda funktioner duger säkert utmärkt för de flestas behov, men här på redaktionen glöms kortkommandon ofta bort och Skärmavbildning har varit flitigt använt. Det redaktionella systemet tycker däremot inte om bildformatet TIFF så skärmdumparna har behövt konverteras med exempelvis Förhandsvisning till annat lämpligt format.

En smidigare lösning

Skitch är ett populärt program som finns till både OS X och IOS som låter användarna ta skärmdumpar och sedan rita, lägga till text eller symboler på bilderna. 2011 köptes programmet av Evernote, en tjänst där användarna kan lagra anteckningar i molnet. För de gånger då redaktionen velat ringa in något i en bild har Skitch varit ett utmärkt verktyg som dessutom är gratis. När redaktionen läste om Glui blev vi intresserade eftersom det är ett program som lägger sig i menyraden och är mer avskalat än Skitch som är lite väl mycket för de enklare skärmdumparna.

  • Gratis programmet Skitch är fullmatat med funktioner.

  • Glui är mer avskalat och ligger bekvämt i menyraden.

Glui finns i Mac App Store och lägger sig i menyraden. Därifrån erbjuder det tre funktioner för att ta en skärmdump av hela skrivbordet, en vald del eller använder det som finns i Urklipp. Precis som med Skitch går det att rita, lägga till text eller symboler i bilden, men programmet är mer avskalat. Det går att spara bilden till Dropbox (kräver ett gratiskonto hos molntjänsten) och sedan går det enkelt att dela länken till bilden. Det går också att kopiera skärmdumpen eller spara ned den till hårddisken.

Omdöme

Glui är enkelt att använda och fungerar klockrent till vad det är tänkt för. Däremot kostar det 38 kronor vilket antagligen får en del att stanna kvar med Skitch eller OS X egna funktioner. Redaktionen har fastnat för det smidiga lilla programmet som alltid finns tillgängligt direkt från menyraden och byter gärna ut Skärmavbildning som varit vårt tidigare standardprogram.

Tips!

Med hjälp av Glui går det att dela direktlänkar till bilder. Det här är användbart för att bädda in bilder i exempelvis 99mac:s forum där det inte går att ladda upp bilder direkt. I Glui ställer man in det här i Inställningar > Allmänt > Efter uppladdning > Använd direktlänk till bild (eng: Preferences > General > After Upload > Use direct image link). I Skitch finns en liten pil-ikon uppe till höger där man också kan ställa in att programmet ska erbjuda en direktlänk till bilden under Alternativ (eng: Options).

Namn
Glui
Plattform
OS X
Utvecklare
Sebastian Razola
Version
1.3.1
Pris
38,00 kronor
Krav
OS X 10.7 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.