Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Macbook Air 11 tum (mitten 2013) – Lång batteritid och god prestanda

På WWDC lanserade Apple en ny generation av lättviktaren Macbook Air. 99mac snabbtestar den nya minstingen i 11-tum och rapporterar om förändringarna.

Inledning

Den första Macbook Air lanserades 2008 och skapade en hel del uppståndelse tack vare dess ytterst tunna profil. För att uppnå detta tvingades Apple kompromissa med både batteritiden och prestandan, samtidigt som prislappen landade på saftiga 16 495 kronor. Det kom därför inte som någon överraskning att denna blev en nischprodukt. Tack vare den snabba teknikutvecklingen har uppföljarna rättat till många av bristerna.

Numera hör Macbook Air till Apples mest populära datormodeller och på årets WWDC introducerades den senaste inkarnationen. Designen är identisk med föregångarna, men innandömet uppgraderas med Intels fjärde generation Core-processor "Haswell", vilket ger löften om längre batteritid och förbättrad prestanda.

Inga designförändringar

Den senaste utgåvan av Macbook Air är så gott som identisk med föregångarna. En smärre nyhet är att det tillkommit ett litet hål för ytterligare en mikrofon på den vänstra sidan, som exempelvis används vid Facetime-samtal, men i övrigt känns utseendet igen från 2012-års utgåva.

Det är dock ingenting att vara ledsen över, i förhållande till mycket annat som finns på marknaden är Macbook Air en riktigt välbyggd och snygg maskin.

På testbänken står Macbook Air med skärmstorleken 11 tum, som väger strax över ett kilo – 1,08 kg för att vara exakt. Det skiljer mindre än 400 gram mellan denna dator och en Ipad med 3G.

Macbook Air har precis som sin föregångare stereohögtalare, en stor styrplatta, en Thunderbolt-port, två USB 3.0-portar och ett fullstort bakgrundsbelyst tangentbord med undantag för den översta raden med funktionsknappar, som är något smalare än på 13-tumsmodellen.

Macbook Air 11 tum (2013)

Egenskap

Värde

Skärm

11,6-tums LED-bakbelyst TN-panel med upplösningen 1366 x 768

Processor

1,3 GHz dual-core Intel Core i5 (Turbo Boost upp till 2,6 GHz)

Minne

4 GB 1600 MHz LPDDR3

Kapacitet

128 GB flashlagring

Grafik

Intel HD Graphics 5000

Anslutningar

1 x Thunderbolt, 2 x USB 3.0, 1 x Magsafe 2, hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.0

Batteritid

Upp till 9 timmar

Mått

H: 0,3-0,7 cm B: 30 cm D: 19,2 cm

Vikt

1,08 kg

Pris

8 995 kronor inkl. moms

Med samma design som tidigare har Apple istället fokuserat på insidan. Med hjälp av Intels nya Haswell ULT-processorer har företaget satsat på uthållighet framför prestanda. De nya modellerna av Macbook Air bjuder på mindre prestandaförbättringar trots den lägre klockfrekvensen, men det är den långa batteritiden som är den stora argumentet.

Inför lanseringen satte nog de flesta en bättre skärm högt upp på önskelistan, men det blev inget av med det den här gången. Macbook Air har kvar samma TN-panel från förra modellen med upplösningen 1366 x 768 för 11-tum och 1440 x 900 för 13-tum.

Frågan är vad alternativen är. En mer högupplöst skärm är både dyrare och törstigare. Ett större batteri skulle lösa det senare, men då finns 13-tum Macbook Pro med Retina-upplösning.

Många andra tillverkare har börjat använda bättre IPS-paneler med högre upplösning, vilket sätter press på Apple att uppgradera Macbook Air. Någon sådan modell finns dock ännu inte i sikte.

Några saker att notera med hårdvaran i nya Macbook Air. Det första är att Apple satt flashlagringen direkt till PCI Express-bussen istället för gå via SATA som tidigare. Det här möjliggör högre bandbredd, upp till 800 MB/s medan SATA 3 klarar som mest omkring 560 MB/s. SSD-lagring idag är så pass snabba att SATA-bussen blir en flaskhals. Apple menar att det här gör deras lagring upp till 45 procent snabbare än tidigare.

Även om batteriet blivit lite kraftigare än i föregående modell är det snarare de mer energisnåla komponenterna i övrigt, som Haswell ULT-processorn, som möjliggör den långa batteritiden.

Slutligen har Apple byggt in stöd för den nya trådslösa standarden 802.11ac, men mer om det senare.

Pris och konfigurationsval

99mac:s testexemplar är den billigare standardmodellen som kostar 8 995 kronor inklusive moms. För två tusenlappar mer får man Apples uppgraderade standardkonfiguration med 256 GB flashlagring istället. Köper man den går det även att välja till 512 GB flashlagring för 2 640 kronor extra.

Båda standardmodellerna kan fås en bättre processor, en 1,7 GHz dual-core Intel Core i7 med Turbo Boost upp till 3,3 GHz. Det kostar 1 480 kronor extra. Vill man ha 8 GB minne kostar det 880 kronor extra.

Prislappen för en "maxad" Macbook Air 11-tum landar på 15 995 kronor.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.