Få koll på nyheterna i Lightroom 5

I juni släpptes Lightroom 5 med en mängd förbättringar. 99mac visar dig var du hittar de smartaste förbättringarna och bästa uppdateringarna i den nya versionen med hjälp av videoklipp.

Adobe Photoshop Lightroom 5 är det fullständiga namnet på programmet från Adobe som tog upp kampen med Apples Aperture i mitten av 2000-talet. Båda programmen fokuserade på att vara det bästa verktyget för fotografer som behövde bra organisering och kunna utföra grundläggande bildjusteringar, men utan den myriad av funktioner som Photoshop har.

En av nyckelfunktionerna som skilde programmen mot Photoshop var att de genomgående använder icke destruktiv bildbehandling. Det innebär att originalbilden aldrig ändras och alla justeringar, som skärpa, färgmättnad, exponering med mera bara ligger som lager på bilden och närsomhelst kan tas bort igen.

Det har gått ett antal år och medan Aperture fortfarande är i version 3 och har haft lite långsam utveckling har Adobe jobbat hårt med Lightroom som nu nått version 5. Här kommer en genomgång av nyheterna i den senaste versionen.

Smartare förhandsgranskning och rakare linjer

Du hinner inte ens importera dina bilder innan du stöter på den första nyheten. För alla er som har större delen av bildsamlingen på externa hårddiskar eller någon annanstans där ni inte kommer åt dem offline är det här en riktig tidsbesparare. Adobe kallar den Smart förhandsgranskning.

Lightroom har tidigare sparat tumnagelbilder av dina originalbilder som du kunnat se när du inte haft tillgång till originalen. Men genom att välja Smart förhandsgranskning sparar Lightroom en sorts tumnagelbild som du också kan redigera. När du sedan synkar din dator med dina originalbilder nästa gång kommer Lightroom skriva över dina redigeringar som du gjort på tumnaglarna till originalbilderna.

I framkallningsläget finns det ännu fler efterlängtade nyheter. Det har kommit en helt ny funktion som heter Upright och finns under Objektivkorrigeringar. Den rätar ut tiltade och sneda linjer och du kan välja mellan alternativen automatisk, nivå, lodrät eller fullständig. Du kan även gå in under manuell och göra egna justeringar för att få bilden precis som du vill ha den.

Måla bort fläckar och annat i bilden

En annan stor nyhet är den förbättrade Fläckborttagningen. Förut gick det bara att dutta med en cirkel på de fläckar man ville ta bort. Ville du ta bort något som inte var runt, till exempel en ledning, var du i princip tvungen att göra det i Photoshop. Men nu kan du göra det i Lightroom också. Du använder samma verktyg som tidigare, men istället för att dutta dig fram målar du helt enkelt över det område du vill ta bort. Sedan kan du välja varifrån Lightroom ska ta information för att täcka över ytan du valt.

Fläckborttagningen har även fått en annan smart funktion. Genom att välja Visa fläckar visas en svartvit version av bilden där du enkelt ser dolda fläckar från till exempel dammkorn och smuts. De kan i vanliga fall vara svåra att upptäcka på skärmen, men blir ofta en otrevlig överraskning om du skriver ut bilden. Dra i reglaget för att öka eller minska kontrasten.

Bättre vinjettering, bildspel och fotoböcker

Vinjetteringen i Lightroom 4 var simpel och det gick enbart att vinjettera från centrum av bilden. Med Radiellt filter kan du nu välja själv var i bilden du vill vinjettera. Du kan dessutom lägga in flera filter i samma bild.

När du känner dig klar i framkallningsläget är det dags att gå vidare. Vill du göra ett bildspel låter Lightroom 5 dig kombinera bilder, videoklipp och musik fritt nuförtiden.

Vill du istället göra en fotobok kan du precis som tidigare göra egna sidor eller välja bland ett flertal förinställda. Väljer du att göra en egen kan du nu spara mallen genom att högerklicka på den sida du precis gjort och välja Spara som anpassad sida. En annan nyhet när du gör en fotobok är att du kan lägga till automatisk sidnumrering.

Som grädden på moset har Adobe gjort så att du nuförtiden kan njuta av dina bilder i helskärmsläge när du vill. Klicka på F när du har en bild markerad för att byta mellan helskärmsläget och vanligt läge.

Lightroom 5 ingår i Adobes nya Creative Cloud som 99mac skrivit om tidigare men finns även att köpa fristående från Adobe för cirka 1 200 kronor. För studerande och lärare finns programmet till ungefär halva priset.

Namn
Adobe Photoshop Lightroom 5
Plattform
OS X
Utvecklare
Adobe Systems Software
Version
5.0
Pris
Cirka 1 200 kronor
Krav
Flerkärnig Intel-processor med 64-bitarssstöd, OS X 10.7 eller senare, 2 GB RAM-minne (4 GB rekommenderas), 2 GB ledigt lagringsutrymme.
Språk
Svenska, engelska med flera.
Skriven av Mikael Westerlund
Kommentarer
11 svar

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.