Apptest

Thinglist hjälper dig att minnas

I App Store finns mängder av appar som hjälper dig att komma ihåg saker du ska göra. Thinglist är en app som gör just det, men ändå inte.

Jag är övertygad om att de flesta har varit med om att få exempelvis ett restaurangtips av en kollega eller vän, men några timmar senare är tipset som bortblåst. För att lösa det problemet har Elepath utvecklat appen Thinglist. Appen är utvecklarnas första app och i stället för att hjälpa dig att komma ihåg vad du ska göra, vill Elepath att Thinglist ska hjälpa dig komma ihåg sådant du vill göra.

Allt du vill komma ihåg läggs i en lista. När du sparar något du vill komma ihåg kommer du direkt till en skärm där du kan lägga in en längre anteckning. De kategorier du lagt in minnesanteckningar i blir aktiva och du kan välja att filtrera efter någon av kategorierna.

#Thinglist är enkelt utformad vilket ger den både för- och nackdelar. Fördelar med Thinglist är att den är användarvänlig och lätt att komma igång med. Jag förstår direkt vad och hur jag ska göra för att lägga till en minnesanteckning och bara några minuter efter att appen finns i min telefon har jag hunnit lägga in flera saker jag vill komma ihåg. Precis som mannen i reklamen för Thinglist har jag tidigare använt anteckningarna i min Iphone för att komma ihåg olika tips. Att i stället lägga in en minnesanteckning i Thinglist går snabbt och smidigt, endast fyra klick plus att du skriver ner det du vill minnas krävs och du har en anteckning sparad. Visserligen behövs alltså några fler steg än i både Iphonens anteckningar och påminnelser, men inte så många att det blir jobbigare att göra det.

Om man som jag bara skriver restaurangnamnet, filmtiteln eller en idé man får tips om är det svårt när jag senare återvänder till mina anteckningar att veta vad det egentligen är jag har skrivit upp. Tack vare de nio förinställda kategorierna – bar, book, food, idea, movie, music, person, place och product – i Thinglist vet man vad det är man blivit tipsad om. Dessutom kan man filtrera sina minnesanteckningar efter kategori. Du kan samla på dig exempelvis restaurangtips och när du sedan ska gå ut och äta kan du leta igenom Thinglist och se vad dina vänner tipsat dig om tidigare. Något jag saknar med appen är en möjlighet att på ett enkelt sätt markera vilka av tipsen man redan har prickat av på att göra-listan. Om utvecklarna skulle lägga till en sådan funktion vore det också bra om de samtidigt la till en möjlighet att filtrera på vad man gjort och inte gjort, istället för att bara kunna filtrera via kategori.

Eftersom Thinglist är en enkel app finns det inte några möjligheter att påverka utseende eller kategorier själv. Trots att de nio kategorierna täcker de flesta ämnena tycker jag det vore bättre om jag själv kunnat ändra namn på kategorierna eller att det åtminstone funnits en kategori för lite mer allmänna saker jag behöver komma ihåg. Andra användare har också uttryckt en önskan om en separat kategori för olika spel. Att ge användarna möjlighet att själv anpassa sina kategorier är enligt utvecklarnas twitter-konto för appen något de funderar på till kommande uppdateringar.

Att Thinglist inte går att synkronisera med några andra funktioner på min Iphone tycker jag är ett ganska stort minus. Om jag skulle kunna synka med exempelvis min kalender när jag lägger in något, eller att appen får platstjänster integrerade så att den påminner mig när jag är nära något jag tipsats om skulle den bli ännu mer användbar för mig.

Som idé tycker jag att Thinglist är en bra app, men den har sina brister. Appen håller vad den lovar, varken mer eller mindre. För de 15 kronor den kostar i App Store får man ett enkelt sätt att hålla koll på, och kategorisera det man blivit tipsad om. Letar man däremot efter en app för minnesanteckningar med fler möjligheter bör man fortsätta leta.

Namn
Thinglist
Plattform
IOS
Utvecklare
Elepath
Version
1.1.1
Pris
15 kronor
Krav
Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 6.1 eller senare.
Språk
Engelska

Acer slår följe med Apple när det gäller tunna och lätta bärbara datorer som renodlar anslutningarna runt USB Type-C.

Undvik julkaoset i fysiska affärer genom att pyssla ihop din egen fotobok som du kan ge bort i julklapp.

Enligt en rapport har försäljningen av Apple Watch rasat med 71 procent jämfört med föregående år, men Apples vd Tim Cook menar att försäljningen går bra.

Effektivitet i absolut toppklass från Seasonic till ett värde om närmare 3 000 kronor gömmer sig bakom senaste luckan i Geeks Julkalender!

Facebook har infört en ny funktion som ska göra det möjligt för användare att uppmärksamma Facebook på falska nyheter som sprids.

Tillverkaren Lenovo Moto släppte ingen ny smart klocka under 2016, och har heller ingen planerad inför nästa år.