Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nyheter från WWDC

Nästa version av OS X presenterad: Mavericks

Till hösten släpps nästa version av OS X och den heter Mavericks och Apple har visat upp de största nyheterna, som flikar i Finder, kartor, taggar, bättre prestanda och energibesparingar.

Vid Apples keynote vid öppningen av #WWDC presenterade Craig Federighi den kommande versionen av OS X. Efter att ha haft kattdjur som tema sedan starten av OS X 2001 var det dags för ett nytt tema som ska fungera för de kommande 10 åren. Temat är Apple hemstat, Kalifornien och första namnet är #Mavericks, en kuststad och bakgrundsbilden är då vågor.

Finder med flikar

De tre största nyheterna är Mavericks är att Finder – precis som ryktena sa – får flikar i sina fönster. Med flikarna går det att samla alla separata fönster tillsammans som flikar.

Finder med taggar

Finder får också taggar som kan användas för att märka upp filer. Taggarna blir tillgänglig likt mappar i vänstra fältet i Finder-fönster. En fil kan ha flera taggar och syns då i flera taggareor och det går att dra en fil till en taggarea för att tagga den.

Mission Control med flera skärmar

Mavericks har ett utökat stöd för flera skärmar. Nu går det att köra fullskärm på en skärm samtidigt som en annan används som vanligt. Dockan kan flytta sig till aktiv skärm. Apple TV går att använda som en extra skärm.

Många prestandaförbättringar under ytan i Safari.

I Mavericks har Safari fått ett ordentligt lyft. Läslistan kan skrolla obegränsat mellan alla sidor som sparats. Länkar från vänner på sociala nätverk samlas likt läslistan. Prestandan är mycket bättre och Safari använder mindre minne än tidigare och mycket mindre CPU, vilket sparar energi. Om ett Safari-fönster innehåller en tung animering som drar mycket kraft och det täcks helt av ett annat fönster från ett annat program slutar processorbelastningen direkt för att spara på batteriet.

"Time Coalescing" utnyttjar processorn effektivare

Komprimering av inaktivt minne frigör snabbt minne för andra program.

Utöver dessa förbättringar har Mavericks ett gäng mindre förbättringar också. "Time Coalescing" innebär att processorn utnyttjas effektivare och tiden när den inte används tas tillvara på bättre. Minnesanvändningen har förbättrats så inaktivt minne kan komprimeras för att omedelbart frigöra mer minne vid behov.

Icloud-nyckelring tillhandahåller inte bara lösenord utan även kreditkortsinformation.

Icloud nyckelring innebär att lösenord, kreditkorsinformation, wifi-lösenord med mera kan synkroniseras via Icloud. Detta påminner mycket om tredjepartslösningar som 1password idag, fast bättre integrerat med OS X.

Kartor får ett eget program i Mavericks

Apples kartor får ett eget program i OS X med 3D-vy och resförslag med mera. Kalendern har förbättrats, utseendet är förändrat och borta är det verklighetsefterliknande detaljerna. Den är också integrerad med de nya kartorna bland annat.

Huvudnyheterna i OS X Mavericks

Mavericks finns tillgänglig redan idag för utvecklare i en förhandsversion och släpps i färdig version för alla till hösten. Apple presenterade inte några prisuppgifter.

Kommentarer
326 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.