Ryktessammanställning

Allt inför kvällens WWDC

Apple väntas presentera nya versioner av sina operativsystem IOS och OS X samt släppa nya bärbara dator och lansera en tjänst för strömmande musik. 99mac har sammanfattat ryktena inför kvällen.

Efter nästan ett halvår utan några egentliga nyheter från Apple, vilket är ovanligt, är det dags för en av årets absoluta höjdpunkter; #WWDC. Utvecklarkonferensen i San Francisco som i år sålde slut på endast två minuter har teknikvärldens fokus på sig ikväll när Tim Cook med kollegor väntas presentera en rad nyheter. Inför denna keynote har ryktena surrat allt tätare, här är en sammanfattning av det viktigaste och senaste.

IOS 7

Det som på förhand ser ut att bli den största nyheten är nästa version av IOS, operativsystemet för bland annat Iphone och Ipad. När Iphone släpptes 2007 var gränssnittet nydanande, både i utseende, funktioner och hur det användes. Sedan dess har konkurrenterna, främst Android, tagit igen en stor del av försprånget och på vissa punkter också passerat Apple. Därför är intresset mycket stort för hur Apple ska svara på detta och om de fortsätter på den inslagna banan med att putsa och förbättre i små steg eller om det blir mer uppseendeväckande ändringar.

Funktionsmässigt och utseende mässigt har nästan ingenting läkt ut i förväg även om det sedan en tid stått klart att chefsdesignern Jony Ive har varit med och format den nya versionen sedan han fick nya arbetsuppgifter i samband med att Scott Forstall fick lämnade Apple i oktober förra året. Tim Cook själv bekräftade Ives involvering i samband med en intervju i slutet av maj.

Mycket av snacket har handlat om en "plattare" design, och mindre detaljer i gränssnittet som försöker efterlikna verkliga objekt, det som på engelska kallas "skeumorphism" och som Forstalls sägs ha varit en förespråkare av. Det finns inga skärmbilder läckta hittills som anses vara äkta och enligt bloggaren John Gruber är det en konsekvens av Tim Cooks löfte om att öka sekretessen – inte ens Gruber som brukar ha goda källor vet någonting alls om designen, men har hört att "alla läckor har fel" om det som hittills diskuterats.

Några få saker som nämnts har varit integration med tjänster som Vimeo och Flickr samt möjligheter att lättare dela filer mellan användare av Iphone, vilket kanske kan vara det samma som ryktena om att Airdrop kommer till IOS. Tim Cook pratade in sin intervju om att Apple kommer att öppna upp mer access för tredjepartsutvecklare genom fler API:er, men det är oklart om det gäller för IOS 7 eller för framtida versioner.

OS X version 10.9

I februari förra året presenterades OS X 10.8 oväntat tidigt och Apple sa att de börjat göra saker och ting annorlunda nu och en av dessa var att OS X skulle uppdateras oftare. I år har det hittills varit knäppt tyst om nästa version, även om spår av att Apple jobbar på 10.9 har kunnat ses i besöksloggarna på webbsidor. Några få detaljer har nämnts som en översyn av Finder som kanske kan få flikar i fönstren likt webbläsare och det har allmänt pratats om att uppdateringen ska vara för "power users".

Iradio – inte som Spotify

Apple har under en längre tid förhandlat med skivbolagen om en prenumerationstjänst för musik som alternativ till att köpa enskilda låtar och album, något som döpts i media till "Iradio". Nu verkar allting peka på att tjänsten är redo att lanseras, All Things D rapporterade förra veckan att Sony som sista av de tre stora bolagen nu skrivit avtal med Apple om tjänsten.

För oss svenskar är vi mest bekanta med Spotify som tjänst för prenumeration av musik där kunden mot en månadskostnad får tillgång till ett mycket stor bibliotek av musik, men det som rapporterats kring Apples satsning är det är mera likt amerikanska Pandora som är en slags personlig radiostation på nätet i första hand. Ett annat rykte som fått många att höja på ögonbrynen är att tjänsten ska blir reklamfinansierad med ljudreklam, vilket inte uppfattas som något Apple skulle ägna sig åt.

Macbook Air

Med Intels nya Haswell-plattform lanserad sedan någon vecka tillbaka är det ett bra läge för nya bärbara datorer från Apple. Macbook Air verkar vara troligaste kortet, bland annat har 9to5mac redan kommit över så kallade SKU-nummer för nya Macbook Air-modeller som därmed borde finnas till omedelbar försäljning. Även om många hoppas på Retina-upplösning i MacBook Air pekar det mesta på att det dröjer ytterligare ett tag innan vi får se det.

Macbook Pro

För Macbook Pro Retina skulle en uppdatering också passa bra, men där finns inte lika konkreta rykten. Det kan hända att de lanseras ikväll, men med något längre leveranstid. En fråga som lett till mycket spekulation är om Apple skulle fortsätta med separat kraftfullt grafikkort eller helt förlita sig på den integrerade grafiken i Haswell. Tester visar att Haswells grafik nästan är i klass med det grafikkort som sitter i de nu ett år gamla modellerna, Nvidia Geforce GT 650M. Frågan är om Apple är beredda att ta lite lägre prestanda för att spara kostnad och utrymme eller om de istället stoppar in ett nytt kraftfullare grafikkort för att kunna visa upp bättre prestanda är föregående modell.

De vanliga Macbook Pro-modellerna sägs ha sålt så pass bra att de kanske får hänga med ett tag till i Apples sortiment, men det är oklart om de får någon uppdatering alls nu.

Airport med ny snabbare trådlöst standard

Ett av ryktena kring Macbook Air har varit att Apple för första gången ska stödja den nya trådlösa standarden 802.11ac. Om det stämmer lär Apple även släppa en ny version av åtminstone Airport Extreme och kanske även någon av de andra trådlösa basstationerna. Några andra SKU-nummer som 9to5mac kommit över som inte verkar vara datorer skulle kunna vara nya Airport-produkter.

Ingen Iphone, ingen Ipad, ingen Iwatch

Efter att Tim Cook vid senaste kvartalsrapporten uttryckligen sa att Apple skulle lansera stora nyheter till hösten och nästa år togs det som en bekräftelse på de rykten som tidigare sagt att vi inte får se några uppdateringar av Apples viktigaste produkter som Iphone och Ipad förrän till hösten tidigast. Även den omtalade och kanske, eller kanske inte, verkliga produkten Iwatch lär inte visas upp redan idag.

Livesändning

Idag framkom det att Apple kommer att sända video live ikväll från keynoten, precis som vid lanseringen av Iphone 5 i oktober förra året. Klockan 19:00 svensk tid börjar det efterlängtade eventet.

Kommentarer
326 svar

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.