Extern hårddisk

Elegant extern lagring med Seagate Slim

En liten smidig extern hårddisk är ett bra komplement till en bärbar Mac med för litet lagringsutrymme. 99mac har testat Seagate Slim, en riktigt stilig liten hårddisk vars medföljande mjukvara helst bör undvikas.

I takt med att Apple allt mer går över till SSD i sina datorer samtidigt som det tas allt fler bilder och det filmas i HD-upplösning har lagringsutrymme blivit en dyrbar bristvara. I dagsläget kostar det 4 400 kronor att byta från 128 till 512 gigabyte i Macbook Air, en ansenlig summa för en dator som kostar 10 000 kronor.

Alternativet till att lägga ut ett antal tusenlappar för att få gott om lagringsutrymme är att köpa en extern disk istället. Det finns en uppsjö av dessa på marknaden och med USB 3-standarden i nya Macar är överföringshastigheten inte så tokig. För maximal lagring är det 3,5-tumsdiskar som gäller, men de är ofta stora och kräver vanligtvis en separat strömkälla. Ett bra alternativ är då 2,5-tumsdiskar som är små, smidiga och får ström via USB-sladden.

Seagate Slim

En sådan portabel extern disk är Seagate Slim från Seagate som 99mac testat. Det är en 2,5 tum stor hårddisk med 500 gigabyte lagringsutrymme i ett mycket kompakt utförande, 76,0 x 113,5 millimeter och endast 9,6 millimeter tjock. Den väger bara 150 gram och har en USB 3-anslutning som också fungerar med USB 2.

Hårddisken finns både i svart och i silver. Vi har testat den senare som prismässigt ligger kring 750-800 kronor i svenska nätbutiker. Den svarta varianten är billigare, det kan skilja nästan 100 kronor i en del nätbutiker.

Utöver att fungera som en vanlig extern hårddisk marknadsförs denna även med mjukvara för säkerhetskopiering av sociala medier, närmare bestämt Facebook och Flickr.

I praktiken – hårdvara

Fysiskt sett finns det inget att anmärka, detta är faktiskt den elegantaste externa hårddisk vi sett hittills, finishen på den eloxerade aluminiumytan är mycket fin. Med sitt kompakta format och en vikt på bara 150 gram är disken ingen större börda i väskan tillsammans med datorn.

Undersidan är av svart plast med en matt yta och på ovansidan finns en tunn vit lysdiod som indikerar aktivitet. Den är så tyst som en mekanisk hårddisk kan bli, det vill säga det finns ett svagt sus från de snurrande skivorna, men det är knappt märkbart i annat än helt knäpptyst miljö.

Då datorn som användes i testet bara har USB 2 gjordes inget utförligt prestandatest, men en snabb jämförelse med en annan extern 2,5-tumsdisk (Western Digital My Passport 640 GB) genomfördes och där var Seagate-disken något kvickare.

Så långt finns alla skäl att rekommendera denna disk, speciellt för den som kan tänka sig lägga några kronor mer av estetiska skäl. Det som däremot är en enda röra och besvikelse är den medföljande mjukvaran, den kan som tur är helt struntas i.

I praktiken – mjukvara

Seagates försök att differentiera sig mot andra externa diskar genom att vara "Facebook Compatible" som det står på kartongen är i det närmaste ett skämt för den Mac-användare som försöker sig på den plågsamma upplevelsen. Tanken är förstås god, men utförandet tyvärr pinsamt dåligt.

På en av de två datorer vi testade hårddisken på uppstod det problem direkt. Mjukvaran för OS X som fanns på en skivavbild på hårddisken verkade ha hängt sig, men efter någon minut dök en ruta upp för produktregistrering. När den var genomförd var nästa steg att välja mellan att låta disken vara kompatibel med både pc och Mac eller endast Mac. Eftersom det tyvärr inte finns ett enda filsystemet som stöds riktigt bra av både plattformarna blir båda valen en kompromiss.

För att fungera med pc krävs att disken fortsätter vara formaterad med Windows filsystem NTFS. Det innebär dock nackdelar som att en speciell drivrutin (Paragon NTFS) måste installeras och hårddisken kan inte användas för Time Machine eller ens med Seagates egen medföljande mjukvara för säkerhetskopiering.

Vi valde att formatera disken enbart för Mac och offrade kompatibilitet med Windows mot att fungera bättre i OS X. Efter att ha bekräftat raderingen av hårddisken avslutades installeraren, men sedan hände inte något mer, den utlovade raderingen av hårddisken skedde aldrig trots upprepade försök och någon vidare installation av mjukvaran Seagate Dashboard skedde inte.

Vi fick istället kopiera över installeraren till den lokala lagringen för att kunna installera Seagate Dashboard. Därefter formaterade vi om den externa hårddisken med OS X Skivverktyg.

99mac testar hela tiden nya program och det är lätt att bli kräsen då kvalitén på mjukvara för OS X generellt sett är mycket hög. Därför blir det också extra påtagligt när vi stöter på undermåliga program som ser ut att vara resultatet av en halvhjärtad portning utan alltför mycket testande.

Seagate Dashboard är tänkt att kunna användas för att säkerhetskopiera bilder från Facebook och Flickr samt dela ut bilder och video från den lokala datorn till nämnda webbplatser samt även Youtube. Det krävs faktiskt ingen extern hårddisk från Seagate för att använda programmet, utan det lagrar som förval allting på den interna lagringen i datorn.

Tanken med säkerhetskopiering av bilder som annars kanske bara finns där ute i molnet är inte så tokig, även om det hade varit ännu mera intressant att även få med textinnehåll. Tyvärr fungerar inte ens dessa funktioner speciellt bra. Vi lyckades säkerhetskopiera från Flickr, men Facebook fungerade inte som det borde. På två datorer med två olika Facebook-användare fick vi bara hem 25 stycken bilder hur vi än försökte, det var bilder som användaren var taggad i. Inga andra bilder laddades ner.

Vi har sökt Seagate för en kommentar om problemen med Facebook, men har inte fått svar vid tiden för publiceringen av detta.

I övrigt var det små detaljer som Mac-användare kan förvänta sig av en mjukvara som inte fanns, troligtvis för att den var portad från Windows. Till exempel snabbkommandon för att klistra in text eller tabb för att förflytta sig mellan textfält.

På hårdisken medföljer också ett gäng videoklipp med en upplösning från 90-talet där en entusiastisk presentatör försöker sälja in funktionerna så gott det går.

  • Varför överhuvudtaget skicka med dessa videofiler?

  • Det låter bra, men stämmer inte.

Omdöme

Den som är på jakt efter en liten, smidig och snygg extern hårddisk att ta med överallt kan definitivt kolla in Seagate Slim i silververisonen. Den är inte den billigaste på marknaden, men den elegantaste hittills.

Den medföljande mjukvaran är däremot under all kritik och bör inte ens installeras, den tillför väldigt lite och fungerar inte ens som utlovat. Men trots vår kritik gillade vi hårddisken totalt sett. Rådet blir att direkt formatera om hårddisken för Mac med Skivverktyg och börja använda den som vilken extern hårddisk som helst.

Kommentarer
7 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.