Veckans app-tips

Appar vecka 23: Hyper Breaker Turbo, Instacast, Men's Room Mayhem, Rebound, Vesper och VSCO Cam

Det bjuds på några olika spel, poddradio och en kamera-app i den här genomgången av nya eller uppdaterade appar.

Hyper Breaker Turbo

Det här spelet går ut på att ha sönder brickor. Spelaren styr en platta i botten och ska studsa en boll mot brickorna som då går sönder. Ett klassiskt spelupplägg. Nytt i #Hyper Breaker Turbo är att plattan i botten inte är rak utan böjd och istället för att stanna nere i botten kan plattan flyttas uppåt i takt med att brickorna går sönder. Varje nivå har ett mål och när plattan tagit sig dit och brickorna är sönder räknas poängen samman och det går att få upp till fyra stjärnor för varje avklarad nivå.

Namn
Hyper Breaker Turbo
Plattform
IOS
Utvecklare
Barry Kostjens
Version
1.0.1
Pris
15 kronor
Krav
Iphone 3GS och senare, Ipod touch (tredje gen.) och senare, Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare.
Språk
Engelska

Instacast för Mac

Vemedio släppte en första beta av #Instacast för Mac i maj. IOS-versionen som funnits sedan tidigare är mycket populär. Appen för Mac har samma gränssnitt och fungerar på liknande sätt som sin motsvarighet för IOS. Det går att prenumerera på poddradio och organisera dem i listor. Det går att sortera efter datum eller titel.

Mac-appen bjuder på några funktioner exklusiva för plattformen bland annat finns det kortkommandon som Frederico Viticci från Macstories gillar mycket. Det går också att söka bland nyckelord eller avsnittens beskrivningar om man försöker hitta exempelvis ett avsnitt med en viss gäst och man bara minns namnet.

Namn
Instacast för Mac
Plattform
OS X
Utvecklare
Vemedio
Version
1.0
Pris
19,99 dollar, omkring 130 kronor
Krav
OS X 10.8 eller senare
Språk
Engelska

Men's Room Mayhem

I kategorin fåniga men roliga spel hittar vi #Mens Room Mayhem, ett spel som går ut på att hjälpa män att sköta sig på en offentlig toalett. Ditt uppdrag blir att guida männen till rätt pissoar eller toalett beroende deras behov för stunden samt respektera outtalade regler som att inte ställa dig precis brevid någon annan om det finns flera lediga. Undvik att krocka med andra män för då uppstår slagsmål. Som sagt, fånigt men roligt.

Namn
Men's Room Mayhem
Plattform
IOS
Utvecklare
Ripstone
Version
1.1
Pris
7 kronor
Krav
Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare.
Språk
Engelska

Rebound

Ibland kan det enkla vara det roliga. #Rebound är ett simpelt spel med minimalistisk design skapat för Ludum Dare, en återkommande tävling där spel skapas över en helg. Rebound skapades för Ludum Dare i april av Creatively Bankrupt, ett team av studenter i Australien.

En studsande pinne går att rotera åt två håll och målet är att komma så långt åt höger som möjligt. Om pinnen studsar för många gånger på samma bottenkuber försvinner de, pinnen faller ner och spelet är över. Finns att ladda ner gratis för OS X men går även att spela direkt på webben.

Namn
Rebound
Plattform
OS X
Utvecklare
Creatively Bankrupt
Pris
Gratis
Krav
OS X 10.5 eller senare
Språk
Engelska

Vesper

Få helt nya appar kan nog räkna med den typen av omedelbart intresse som Vesper från nystartade Q Branch. Bakom företaget står Apple-sfärens mest kände bloggare John Gruber tillsammans med utvecklaren Brent Simmons, känd för bland annat Netnewswire och designern Dave Wiskus. Namnet Q Branch syftar på den avdelning i Bond-filmerna där Q skapar sina fantastiska prylar åt Bond och Vesper är namnet på en fiktiv Drink som Bond skapat.

Vespers funktioner går snabbt att beskriva, det är en app för att skriva och organisera anteckningar. Det går att infoga bilder i anteckningarna, det går att dra dem för att ändra ordning och det går att tagga dem för organisering. Det är allt. Det finns i princip inga andra funktioner, inte ens synkronisering av något slag. Ingen import, ingen export.

Det som gör #Vesper attraktivt och möjligen värt 38 kronor är att det är ytterst angenämt att använda. Varje liten detalj, från animationerna och det speciella typsnittet (en specialvariant av Ideal Sans) till autoförslag på tidigare använda taggar – allting är noga uttänkt.

Det är egentligen bara en enda funktion som på allvar saknas och det är synkronisering, helst via Dropbox likt hur många andra appar gör. Vesper passar i dagsläget bäst för den som är nöjd med att bara ha anteckningarna på ett enda ställe – i Iphone.

Namn
Vesper
Plattform
IOS
Utvecklare
Q Branch
Version
1.0
Pris
38 kronor
Krav
Iphone 3GS och senare, Ipod touch (tredje gen.) och senare, Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska

VSCO Cam

Det här har blivit en populär kamera-app och har nu släppts i en version 2. #VSCO Cam bjuder på ett väldigt enkelt gränssnitt och filter som emulerar filmeffekter från den gamla hederliga analoga tiden.

Bland nyheterna i version 2 finns nya förinställningar (eng: presets), mer effektiv redigering och separata ringar för exponering samt fokus. Priset har sänkts och appen är numera gratis.

Namn
VSCO Cam
Plattform
IOS
Utvecklare
Visual Supply Company
Version
2.0.1
Pris
Gratis
Krav
Iphone 3GS och senare, Ipod touch (tredje gen.) och senare, Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska
Kommentarer
2 svar

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.