Veckans app-tips

Appar vecka 22: Analog Camera, Dots, Kuler, Memories och Tweetbot

99mac fortsätter att tipsa om och testa appar för IOS och OS X varje vecka. Nya kameraappen Analog Camera faller inte redaktionen i smaken men Memories för Mac uppskattas. Adobe bjuder på färger och kul med Kuler, spelet Dots har kommit till Ipad och Tweetbot för Mac har fått lite nyheter.

Analog Camera

Realmac Software som ligger bakom "att göra"-appen Clear har nu släppt sin senaste app, #Analog Camera. Clear fick mycket uppmärksamhet för sitt speciella, minimalistiska och rörelsebaserade gränssnitt. Analog Camera är en kamera-app som också har ett sparsmakat gränssnitt med fokus på några enkla rörelse för navigering. Appen kan ta bilder, applicera filter och dela resultatet.

99mac har snabbtestat Analog Camera och tyvärr var det inte en app som föll oss i smaken. Appen gör vad den utlovar och funktionen att placera separata punkter för låsning av exponering och fokusering var smart och det var enkelt att flytta runt punkterna. Det är också tacksamt att det finns många möjligheter att skicka vidare en en tagen bild till andra appar. Det är även smidigt att växla mellan kamera och kamerarullen med en snabb rörelse.

Appen fotograferar bara kvadratiska bilder och det kan falla Instagram-användare i smaken, men vi föredrar att kunna välja stående och liggande bilder. Vi var inte heller imponerade av filtren i appen, som upplevdes överdrivna. Det går inte heller att fotografera med volymknappen. Vi ser helt enkelt ingen större poäng i att använda Analog Camera över den inbyggda kameran och till exempel Facebook har bättre filter i sin app.

Namn
Analog Camera
Plattform
IOS
Utvecklare
Realmac Software Limited
Version
1.0
Pris
7,00 kr
Krav
Iphone 3GS och senare, Ipod touch (tredje gen.) och senare, Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska

Dots: A Game About Connecting

Spelet #Dots lanserades för Iphone förra månaden och blev väldigt populärt med omkring 100 miljoner nedladdningar under bara några veckor. Nu är appen också anpassad för Ipad.

Spelidén är enkel, det gäller att dra linjer mellan cirklar med samma färg. De försvinner och nya ramlar ned ovanifrån. På tid ska spelaren få bort så många som möjligt.

Spelplanen på Ipad är bra liten och utnyttjar inte skärmen särskilt bra. Men åtminstone våra fingrar klarar av att spela, några av recensionerna på App Store säger att de inte kan dra några linjer för att koppla samman punkterna.

Förutom anpassningen till Ipad kommer också ett multiplayer-läge som låter användare skicka en IOS-enhet mellan varandra och tävla på samma bräde.

Namn
Dots: A Game About Connecting
Plattform
IOS
Utvecklare
Betaworks One
Version
1.7
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Adobe Kuler

Adobes Kuler är ett sätt för designers att hitta inspiration vid val av färger och färgteman samt att kunna dela med sig av färgteman till andra. Tjänsten har funnits i många år på webben men har nu släppts som en app för Iphone.

Den roligaste funktionen i "#Adobe Kuler" är att rikta kameran mot ett motiv och därifrån plocka ut fem signifikanta färger. Det är riktigt kul att se de små prickarna åka runt på skärmen för att försöka fånga upp färger. Ett tryck på skärmen fryser aktuella färger som kan sparas som ett nytt tema. Ett tema som sedan går att göra publikt för den som har ett konto hos Adobe (går att skapa gratis).

Kameran är inte det enda sättet att hitta och justera färger, det finns även två typer av färgväljare som är bekanta för den som använt Kuler på webben tidigare.

Namn
Adobe Kuler
Plattform
IOS
Utvecklare
Adobe Systems, Inc.
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Iphone 3GS eller senare, Ipod Touch (tredje gen.) eller senare samt Ipad. Kräver IOS 5.1 eller senare.
Språk
Engelska

Memories

Everpix är en tjänst på nätet för att automatiskt ladda upp och spara alla dina digitala foton i molnet, både för att ha säkerhetkopior av alla bilder men också för att enkelt kunna navigera bland dessa via webbläsaren eller i deras IOS-app och kunna dela med sig av enskilda bilder eller album. Everpix tillhandahåller ett program för OS X som ligger i bakgrunden och automatiskt laddar upp alla bilder från utvalda källor så som Aperture- och Iphoto-bibliotek.

Everpix utvecklar ständigt sin tjänst, bland annat för att lyfta fram gamla bilder som kanske annars bara blir glömda och samlar digitalt damm. I samma anda har de därför nu släppt ett nytt och helt fristående program för OS X som heter Memories.

#Memories lägger sig som en ikon i menyraden och har bara ett enda syfte; att lyfta fram bilder på vad som hänt idag för ett eller flera år sedan. Programmet är gratis och kräver inget konto hos Everpix utan arbetar bara med bilder från bibliotek från Aperture, Iphoto och Lightroom som ligger lokalt på datorn.

Namn
Memories
Plattform
OS X
Utvecklare
Everpix
Version
1.0b1
Pris
Gratis
Krav
Mac OS X 10.7 eller senare, Iphoto 9.3 eller senare, Aperture 3.3 eller senare, Lightroom 3.3 eller senare.
Språk
Engelska

Tweetbot för Mac

#Tweetbot för Mac har fått sig en mindre uppdatering till version 1.3 med några märkbara förändringar. Likt Tweetbots motsvarighet för IOS finns det nu ett variant av den vanliga tidslinjen som bara visar ett flöde av media i form av bilder och video. Utöver det har profilfliken fått stöd för Twitters stora profilbilder och visningen av enskilda tweets har förändrats något med räknare av retweets och favoriter.

Namn
Tweetbot for Twitter
Plattform
OS X
Utvecklare
Tapbots
Version
1.3
Pris
149 kr
Krav
OS X 10.7.4 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Engelska
Kommentarer
2 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.