Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Intels kontroll över Thunderbolt-standarden håller tillbehören borta

Thunderbolt används i alla Mac-modeller sedan 2011, men än så länge finns det inte särskilt många tillbehör som använder anslutningstypen. En ny rapport pekar mot att det är Intels höga priser som är problemet.

Apple var tidigt ut med att anamma Intels gränssnitt Thunderbolt och sedan 2011 har alla Mac-modeller stöd för tekniken. Thunderbolt klarar av en teoretisk överföringshastighet på 10 gigabit per sekund. Det är 12 gånger högre än Firewire 800 och dubbelt upp i jämförelse med USB 3.0.

Från början hade Apple en exklusiv licens för tekniken, men trots att denna nu utgått har andra tillverkare inte anammat tekniken på bred front. Några större mängder tillbehör har heller inte introducerats. En forskningsrapport från Digitimes pekar mot att det är Intels ovilja att licensiera ut tekniken bakom Thunderbolt som är orsaken till tillverkarnas svala intresse.

Intel tillverkar egna styrkretsar för Thunderbolt. Dessa behövs i datorn, den anslutna enheten och dessutom i kabeln. En typisk Thunderbolt-krets kostar 35 dollar, omkring 234 kronor, medan en två meter lång kabel har ett rekommenderat pris på 39 dollar, omkring 260 kronor.

De höga priserna sägs vara orsaken till att tillverkarna drar öronen åt sig och inte genomför några större satsningar på Thunderbolt-tekniken. Det är även förklaringen till att tillbehören nu lyser med sin frånvaro.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.