Bild: Ida Lindkvist

test

UE Boom: 360 graders ljud från vattentålig högtalare

Ultimate Ears Boom är en cylindrisk högtalare gjord för att tas med. Den kopplas via Bluetooth och två enheter kan kopplas ihop för att spela upp musik tillsammans.

Ultimate Ears är mest kända för sina in-ears-hörlurar, men har också några bärbara högtalare i sortimentet som 99mac testat tidigare. Det senaste tillskottet i familjen av högtalare heter #UE Boom och är gjord för att tas med överallt. Allra bäst blir det om det finns två enheter i bekantskapskretsen.

Komma igång

Högtalarna säljs i en cylindrisk förpackning som innehåller en enhet, en USB-kabel och en laddare till vägguttaget. Ett enkelt tryck på ström-knappen får en LED-lampa att lysa för att visa att högtalaren är igång. Genom att trycka på Bluetooth-knappen bredvid kan en annan enhet hitta högtalaren. Leta upp UE Boom i listan i exempelvis din Iphone och du är redo att spela musik.

Väl ihopkopplade kommer din musik att automatiskt spelas upp i högtalaren och volymen kan du styra antingen via mobilens knappar eller de som finns på sidan av högtalaren.

Det finns en gratis-app att ladda ned med samma namn som högtalaren. Med den kan du göra några enkla inställningar av ljudet (högt, intima miljöer eller röst heter de tre EQ-inställningarna).

Det går också att koppla samman två högtalare som antingen kan spela upp vänster respektive höger kanal eller också spelar båda upp stereoljud. När den ena högtalaren är kopplad till din telefon behöver du bara starta den andra och trycka två gånger på Bluetooth-knappen så fixar appen resten.

En högtalare kan vara kopplad till två olika Bluetooth-enheter samtidigt, medan en Bluetooth-enhet kan strömma ljud till två UE Boom.

Högtalaren

Högtalaren är 18 centimeter hög och har en diameter på 6,5 centimeter, något högre och smalare än en burk med exempelvis öl eller cider alltså. Vågen stannar vid 538 gram. Enheten är täck i ett vattentåligt nätat tyg som släpper ut ljud men skyddar mot stänk (det går inte att hoppa i poolen med UE Boom alltså). Kortsidorna av högtalaren är täckta med gummi och det går också ett band av gummi med volymknappar på längs sidan. Den är designad för att kunna stå på båda sidor eller ligga ned.

Ström- och Bluetooth-knapparna finns på ena kortsidan och på andra kortsidan finns en D-ring som kan användas för att hänga högtalaren i exempelvis byxorna eller ryggsäcken. Det finns ett högtalaruttag och ett mini USB-uttag på samma sida som D-ringen.

Ljudet

UE Boom erbjuder 360 graders ljud och har flera små högtalare för att kunna spela riktigt stereoljud. Den maximala ljudnivån är 88 dBA och frekvensomfånget är 90 Hz – 20 kHz. Det finns två 1,5-tums 4 Ohm element och två stycken 2-tums passiva element. Det här säger i alla fall inte mig jättemycket, men i praktiken spelar högtalaren så pass högt att högsta volym inte behövs annat än till fest, och just max är kanske bra att undvika i alla fall då det förekommer störningar i ljudet i låtar med tung bas.

På något lägre volym låter det väldigt mycket för att vara en sådan här liten enhet och det fungerar lika bra oavsett var i rummet jag befinner mig. Den är helt klart bättre än sin lillebror UE Mobile Boombox på den här biten.

Ett kompisgäng på picknick kommer uppskatta möjligheten att koppla samman två enheter. Det låter helt plötligt väldigt mycket utan att någon har behövt släpa på en stor boombox. Två personer hemma kan lyssna på samma musik utan att vara i samma rum genom att bära med sig var sin enhet.

Fördelar & nackdelar

Just bärbarheten är så klart högtalarens största fördel. Den väger inte för mycket och har en skön form. Det går att bära runt på den i handen, stoppa den i kopphållaren på solstolen eller varför inte i flaskhållaren på cykeln.

Den låter tillräckligt mycket för att överrösta vatten och vind på stranden eller andra människor i parken. Alla på filten kan höra oavsett var de råkar sitta eller ligga.

Det är riktigt läckert att koppla samman två enheter, även om det blir rejält dyrt då en enhet kostar 1 790 kronor. Det gäller helt enkelt att övertala bästa vännen eller sambon att köpa den ena.

Nackdelen är på samma sätt just att de är små och att det blir störningar i ljudet på högre volymer.

Summering

UE Boom har en skön formfaktor och låter mycket för sin lilla storlek. Den passar ypperligt för sommarens alla nöjen och är gjort för att tas med. Den passar för alla tillfällen där du vill dela med dig av din musik till andra runt omkring. Enda tråkiga är att den är så pass dyr att det där med att köpa två blir lite väl saftigt för en person. Möjligheten att koppla samman två högtalare gör den till ett bättre val än exempelvis en #Jawbone Jambox, som den annars påminner om mycket.

Snabbfakta

Namn
UE Boom
Tillverkare
Logitech Ultimate Ears
Pris
1 790 kronor
Krav
Fungerar med alla enheter med stöd för Bluetooth
I kartongen
En högtalare i någon av sex färger. Enheterna 99mac testade är i kombinationerna blå/vit och röd/vit (andra färger är svart/röd, grön/blå, rosa/röd och grå/vit). Det finns också en USB-till-mini USB-kabel och en väggladdare.

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.