Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Team Breker

Apple I såld för rekordpris

Apples första dator från 1976 såldes på auktion i Tyskland för rekordpriset 4,5 miljoner kronor.

Marknaden för Apples äldsta datorer fortsätter att sätta rekord. En Apple I-dator tillverkad 1976 såldes för 671 400 dollar, omkring 4,5 miljoner kronor vid en auktion i Tyskland under lördagen, skriver The New York Times.

Samma auktionsfirma, Team Breker, slog rekord också i november förra året då de sålde en Apple I för 640 000 dollar. Det tyska företaget höjde med det priset det tidigare rekordet från auktionsfirman Sotheby's i New York rejält. I juni 2012 sålde de en Apple I för 374 500 dollar.

Datorn som såldes i helgen var välbevarad och fungerande. Apple tillverkade totalt 200 exemplar och få finns kvar idag, vilket kan förklara de höga priserna. När den lanserades såldes den för 666 dollar, vilket motsvarar ungefär 18 000 kronor i dagens värde.

Team Breker säger att köparen är en rik entreprenör från Fjärran Östern som vill vara anonym. Enligt Uwe Breker är en del av lockelsen med Apple I inte vad den är, utan vad den representerar. I en intervju med den amerikanska tidningen The New York Times säger han:

"Det är en superb symbol för den amerikanska drömmen. Två killar som hoppade av skolan i Kalifornien följde en idé och en dröm, och den drömmen blev ett av världens mest beundrade, framgångsrika och värdefulla företagen i världen."

Uwe Breker berättade först för tidningen att den sålda datorn ursprungligen ägdes av Fred Hatfield, en stor Baseball-spelare på 1950-talet som gick bort 1998. Men under helgen fick reportern ett mejl från en annan Fred Hatfield, en pensionerad elingenjör i New Orleans, som berättade att han var den ursprunglige ägaren till datorn och bifogade en bild på ett brev, daterat 18 januari 1978 signerat av Steve Jobs.

Brevet fick Hatfield för att han klagat på bristen på mjukvara för Apple I och han erbjöds att byta till en Apple II. Själv ägde Hatfield datorn fram till tidigare i år då han sålde den vidare för 40 000 dollar. Datorn var inte fungerande när han sålde den, berättar Hatfield. Det var den nye köparen som renoverade maskinen och fick den signerad av Steve Wozniak, vilket troligen också höjde värdet, innan den såldes i Tyskland och slog rekord.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.