Veckans App-tips

Nya appar och tjänster för IOS och OS X

Den här veckan tipsar 99mac om nya meddelandetjänsten Google Hangouts, Juntoo som låter användare surfa tillsammans, nyheter med LED-lamporna Philips Hue, appen Postify Framkalla som framkallar papperskopior av bilderna i mobilen, Power? som varnar om du får strömavbrott medan du sover och om magasinet The Loop av Jim Dalrymple. Missa heller inte Whitelines Link om du ännu föredrar papper och penna.

Google Hangouts

Google gör om sin gamla Google+-tjänst Hangouts till en samlad meddelandetjänst för text, ljud och video. 99mac har tidigare skrivit följande om tjänsten:

Google samlar i Hangouts flera av sina meddelandetjänster, Google Talk, Google+ Messenger och gamla Google+ Hangouts. Den nya tjänsten fungerar med både IOS- och Android-enheter och datorer.

"Idag lanserar vi en egen version av Hangouts som kombinerar text, foto och video på Android, IOS och din dator.

Nu när Hangouts täcker in olika modaliteter och enheter kan du äntligen sluta tänka på den (tekniken alltså), och fokusera på vad som verkligen betyder något: att skapa långvariga förhållanden. Och det, tror vi, är ett plus."

#Google Hangouts finns som ett tillägg för Google Chrome för datoranvändare, nedan mer information om IOS-appen:

Namn
Google Hangouts
Utvecklare
Google Inc
Version
1.0.1
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone 4 eller senare, fjärde generationens Ipod Touch eller senare, Ipad 2 eller senare och Ipad Mini. Kräver IOS 6.1 eller senare.
Språk
Svenska, engelska

Juntoo

Svenska Plexical står bakom appen #Juntoo som låter användare att surfa på internet tillsammans. Det hela fungerar som videosamtal fast man får se en webbplats istället för varandra. Passar bra för att visa något för en person som inte är på samma ställe som en själv. Ett exempel skulle väl vara när någon familjemedlem eller vän hör av sig och vill ha support och det bara inte går att förklara över telefon eller via meddelanden, då kan båda parter använda Juntoo för att se samma sak och visa vad som händer.

Namn
Juntoo
Utvecklare
Plexical
Version
0.2.1
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Ipad. Kräver IOS 5.1 eller senare.
Språk
Engelska

Philips Hue

#Philips Hue är LED-lampor som kan styras från en IOS-app. Lamporna först såldes exklusivt via Apple Store, men kommer nu också till andra återförsäljare. Philips har uppdaterat så att lamporna kan integreras med nättjänster via IFTT-protokoll, "If This Then That", vilket betyder att lamporna kan ställas in för att byta färg om det ska börja regna, blinka om du får ett viktigt mejl eller lysa i ditt favoritlags färger om de gör mål.

Appen har också fått stöd för "geofencing", vilket betyder att lamporna kan tändas automatiskt när du kommer hem och släckas när du går.

Ett startkit med tre lampor och en styrenhet som kopplas till routern hemma kostar 1690 kronor och enskilda lampor 549 kronor.

Namn
Philips Hue
Utvecklare
Philips Consumer Lifestyle
Version
1.1.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare.
Språk
Engelska

Postify Framkalla

#Postify Framkalla låter dig, precis som det låter, framkalla bilder från din mobiltelefon till fysiska papperskopior och kommer också från ett svenskt företag. Varje kopia kostar 3,5 kronor och du måste i dagsläget minst beställa 15 bilder, men max 40 stycken. Jättebra för att visa en släkting på annan ort vad du och barnen hittade på i helgen, eller bara dela med dig av semesterbilderna med vännerna. Bilderna levereras på 10 x 15 centimeter stora Kodak-papper till valfri adress. Betalningen sker med kort.

Namn
Postify Framkalla
Utvecklare
App Promotions Stockholm
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Svenska

Power?

Veckans tredje svenska app, #Power? bygger vidare på Electricity som släpptes för IOS för tre år sedan. Konceptet är enkelt, plugga in din IOS-enhet i laddaren i eluttaget och starta appen. Om det skulle bli ett strömavbrott går ett alarm som finns i två styrkor, ett lagom irriterande ljud och ett som påminner mer om brandlarmet. Det senare är bra för människor med hörselskador eller som bara sover väldigt tungt. Med appen igång under natten slipper man vakna på morgonen för att upptäcka att all glass smält i frysen som stått utan el under natten, eller ännu värre saker förstås.

Namn
Power?
Utvecklare
Agile Dimension
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar från Iphone 3GS och senare, tredje generationens Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska

The Loop Magazine

Jim Dalrymple har bevakat Apple de senaste 20 åren och driver webbplatsen The Loop. Nu släpper han också ett magasin via Apples Tidningskiosk som heter #The Loop Magazine. Olika skribenter bidrar med texter exklusivt för tidningen som kommer ut två gånger i månaden. I introduktionen till magasinet skriver Dalrymple:

"Det var inte förrän jag såg formatet som Marco Arment använder för The Magazine som jag insåg vad jag ville för The Loop – en design och läsupplevelse som matchar vad jag har på webbplatsen. Ett lättläst magasin som fokuserar på innehållet, inte på att sälja annonser."

Namn
The Loop Magazine
Utvecklare
Jim Dalrymple
Pris
Gratis i 7 dagar, sedan kostar det 15 kr/mån
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska

Whitelines Link

För alla er som fortfarande föredrar penna och papper finns ett smidigt sätt att digitalisera anteckningarna med #Whitelines Link. 99mac:s Adrian Bengtson har testat och blev positivt överraskad.

Namn
Whitelines Link
Utvecklare
Whitelines
Version
1.1.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone 4, Ipod Touch (5:e generationen), Ipad (3:e generationen) och Ipad Mini samt senare modeller. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska
Kommentarer
1 svar

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.