Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Fairphone

Mobiltelefonprojekt med fokus på rättvisa arbetsförhållanden

För de som tröttnat på att indirekt stödja miljöförstöring och orättvisor på fabriker som tillverkar mobiltelefoner finns ett alternativ: Fairphone. Målet med projektet är en attraktiv smart mobiltelefon med miljön och människan i fokus.

Projektet Fairphone startades 2010 på Waag Society i Amsterdam. Tanken var att utveckla en mobiltelefon som orsakade minimala skador på miljön både före, under och efter dess livstid. En stor fråga för personerna bakom projektet var att lägga tillverkningen i länder och fabriker där arbetarna behandlades väl och hade bra löner och villkor.

I januari i år blev #Fairphone ett eget oberoende företag. Utvecklingen går i rasande takt och det går redan nu att förbeställa ett exemplar, över 15 000 personer har redan gjort just det. Under 2013 kommer telefonen endast att säljas via Fairphones webbsajt, men under 2014 kommer den också att bli tillgänglig via återförsäljare som är intresserade av att sälja den.

Fokus på öppen teknik

Få detaljer om hur telefonen kommer att fungera har släppts. Fairphone kommer presentera mer detaljer i slutet på maj i år. Men sedan innan är det känt att telefonen kommer att bygga på Android version 4.2, men de användare som vill kan installera operativsystem från Firefox eller Ubuntu, förutsatt att utvecklarna bakom respektive operativsystem är intresserade av att göra utvecklingsarbetet för att detta ska fungera. Fairphone kommer fungera med GSM och WDCMA-nätverk och den kommer att vara olåst vilket innebär att användare kan välja vilken operatör de vill. En operatör i Holland har redan förbeställt 1 000 enheter.

Fairphone lyfter fram gruvdrift i Kongo och fabriker i Mexiko och Kina som exempel på arbetsplatser där människor utnyttjas för att framställa mineraler och sedan montera telefonerna till färdiga produkter. En leverantör av mineraler i Kongo har anlitats och denne har enligt Fairphone garanterat att intäkterna från gruvdriften inte går till att finansiera väpnade grupper i landet som står utanför regeringens kontroll. Fairphone uppger också att telefonen kommer att vara enkel att återvinna och bygga på material som har så liten påverkan på miljön som möjligt. En telefon från Fairphone kommer också att levereras utan laddare och andra tillbehör i en minimal förpackning för att minska mängden material som behövs.

Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.