Steve Wozniak på IP Expo

Under tisdagsmorgonen invigde Steve Wozniak IT-mässan IP Expo med att tala om innovationer och hur berättade om hur det kom sig att han började arbeta på Fusion-io.

Steve Wozniak besöker Stockholm och invigde under tisdagsmorgonen IP Expo på Kistamässan där han talade om innovationer och hur det kom sig att han började arbeta på Fusion-io, där han numera är chefsforskare. Företaget utvecklar SSD-baserad lagringslösningar för servrar och datacenter och räknar Facebook, Spotify och Apple till sina kunder.

Wozniak kom upp på scenen strax efter halv nio på tisdagsmorgonen och fick sällskap av Gary Orenstein, som också arbetar på Fusion-io. Enligt Woz var det här första gången han besöker Sverige sedan 90-talet. Apple-legenden fick frågor av Gary Orenstein och berättade att han alltid velat bli ingenjör. Något intresse av att starta eller leda företag har han aldrig haft.

"Jag byggde alltid för mig själv i första hand, medan Steve Jobs var den som tyckte vi kunde tjäna pengar. Jag gav bort ett moderkort jag utvecklat gratis till vänner i datorklubben (red: Homebrew Computer Club), men Jobs tyckte att vi skulle starta ett företag och så föddes Apple."

Woz berättar att han som ingenjör drivs av att göra allt mindre, få bort allt onödigt. De tekniska framstegen gör komponenterna allt mindre och framför allt billigare. Steve Wozniak beskriver sig som självlärd och berättar att han kom hem från skolan och satt på rummet och funderade på hur han skulle kunna utveckla sina konstruktioner. Woz utmanade sig själv och frågade sig om han kunde göra en dator med färre komponenter än den han gjorde dagen före.

I skolan lär man sig att göra som skolböckerna säger, men genom att lära sig själv och skriva sin egen skolbok kommer man så småningom att utveckla nya förmågor och sätt att tänka som ingen annan kan, enligt Wozniak.

"De första projekten kanske inte är något vidare bra, men genom att göra om och om igen lär man sig och utvecklar nya sätt att tänka."

Apple-grundaren har genom åren blivit uppvaktad av alla möjliga företag om att jobba med dem på olika sätt. Woz berättar att han ofta går på luncher med olika startupföretag som vill ha råd. På liknande sätt träffade han grundarna av Fusion-io som berättade om arkitekturen bakom deras idé. Det tillalade Wozniak på ett särskilt sätt eftersom det handlade om elektronik och inte något mekaniskt. Han ställde alla frågor han kunde komma på och blev allt mer intresserad. Vad Fusion-io håller på med var samma sak som han själv höll på med när han byggde datorer hemma i pojkrummet, att ta bort allt onödigt.

"Fusion-io:s teknik används i serverhallar som gör det mesta av det ni gör i era smarta mobiler snabbare."

Steve Wozniak konstaterar att många går runt med riktigt kraftfulla datorer i sina fickor, men att det mesta av arbetet görs av datacenter och att han tror att röstinnehåll bara är i sin linda. Av alla appar i sin telefon tycker han bäst om Apples röstassistent Siri.

"Jag gillar att kunna prata med min mobil. Jag behöver inte komma ihåg olika procedurer och även om jag inte säger exakt samma sak varje gång blir jag förstådd. Till och med i högljudda miljöer förstår min Iphone vad jag säger. Jag skickar mejl och skriver anteckningar via Siri."

När Wozniak fick sin första handdator under 90-talet, en Apple Newton Messagepad satt han i ett telefonsamtal och behövde lägga in en kalenderhändelse. Med sitt finger skrev han "Sara tandläkare tisdag 14:00" och såg en knapp "Assist" som han tryckte på utan att veta vad den var till för. Det visade sig att hans handdator automatiskt skapade en kalenderhändelse på rätt dag och tid och kopplade kontaktkortet för Sara dit. Idag behöver han inte ens skriva något utan kan bara säga till Siri så gör hon samma sak.

En videopresentation av Fusion-io

IP Expo är en IT-mässa som arrangeras i Stockholm den 14-15 maj på Kistamässan. Det är en branschmässa med fokus för produkter och lösningar för företag. Inträdet är gratis.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
5 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.