Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Flickr, Intel Free Press

Sms dödar fler tonåringar än alkohol i trafiken

En amerikansk studie visar att sms:ande i trafiken är den vanligaste orsaken till dödsolyckor bland tonåringar. Fler än 300 000 skadas och fler än 3 000 tonåringar dör varje år som ett resultat av att skicka sms medan de kör.

Det har blivit en vanligare syn i trafiken, förare som sitter med sina mobiltelefoner medan de kör. Bland annat Storbritannien har infört lagstiftning som förbjuder förare från att sms:a medan de kör.

I många stater i USA är det fortfarande tillåtet och nu visar en studie från Cohen Children's Medical Center i New York, USA att sms:ande blivit den vanligaste orsaken till dödsolyckor bland tonåringar. Fler än 300 000 ungdomar skadas och fler än 3 000 dör varje år. Som jämförelse skadades 282 000 och 2 700 tonåringar dödades som ett resultat av rattfylla.

Trots en nationell informationskampanj och dialog om farorna visar studien att hälften av tonåringarna sms:ar medan de kör.

"Verkligheten är sådan att ungdomar inte dricker sju dagar i veckan – men de bär runt sina mobiler och sms:ar sju dagar i veckan, så du vet intuitivt att detta är mer vanligt förekommande," säger doktor Andrew Adesman från Cohen Children's Medical Center i New York som ledde studien till CBS News.

Lagar mot sms:ande verkar inte vara effektiva då 57 procent av killarna svarade att de sms:ar medan de kör i stater som har förbjudit det och 59 procent svarade samma sak i stater som inte förbjudit sms:ande i trafiken.

I Sverige finns ingen lag som förbjuder förare från att använda sina mobiltelefoner medan de kör, men det finns regler i trafikförordningen som säger att alla förare är skyldiga att köra trafiksäkert. Förare kan dömas för vårdslöshet i trafiken om de kör på ett trafikfarligt sätt därför att de använt sin mobil för exempelvis samtal.

Många experter menar att sms:ande eller annan användning av en mobiltelefon under körning är farligare än rattfylla, eftersom det är mer troligt att fler gör det. Frestelsen att kolla sin telefon kan hända när som helst, medan rattfylla oftast sker i samband med fest. Att använda handsfree till mobilen hjälper inte mycket heller, enligt Trafikverket. Förare är i stort sett lika okoncentrerade i båda fallen och reaktionstiden blir längre och körningen mer ojämn.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.