Veckans app-tips

99mac ger sig in i djungeln av appar

På en vecka hinner det hända mycket i mjukvaruvärlden. 99mac har letat efter guldkornen bland nytt och uppdaterat för IOS och OS X. Facebook Messenger, Gmail, Google Drive för OS X, fotoredigeraren Pixelmator, Pizza Compass, Rovio konton, Runkeeper, The Doors, versionshanteraren Sourcetree och Viber för Mac finns att läsa mer om nedan.

Facebook Messenger

Facebook har en separat app för att skicka meddelanden som heter Facebook Messenger. Den uppdaterades under veckan för att få tillgång till samma dekaler som vanliga appen fick nyligen. Funktionen för att ta bort konversationer från inkorgen genom att svepa med fingret längs raden har kommit tillbaka och appen har också fått allehanda buggfixar.

Namn
Facebook Messenger
Utvecklare
Facebook
Version
2.4
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Gmail

Google håller ihop sina tjänster på IOS-plattformen på ett bättre sätt med uppdateringar till sin app för Gmail. Det här är funktioner som användare har frågat efter sedan appen återintroducerades förra året. Länkar till Youtube, Maps eller Chrome öppnas direkt i respektive app istället för i en webbvy. Detta går att stänga av i appens inställningar om man skulle vilja.

Det går också att logga ut från bara ett konto istället för som tidigare alla samtidigt.

Namn
Gmail
Utvecklare
Google
Version
2.2.7182
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Svenska, engelska

Google Drive

Google Drive för OS X har uppdaterats med en liten men användbar funktion. Användare kan nu med ett enkelt musklick dela sina filer från Google Drive med andra Mac- eller pc-användare. Det här gör tjänsten ännu ett steg närmare Dropbox.

Namn
Google Drive
Utvecklare
Google
Version
1.9
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med OS X 10.6 eller senare.
Språk
Använder operativsystemets språk

Pixelmator

Populära fotoredigeringsprogrammet Pixelmator uppgraderas med över 100 nya funktioner i nya versionen 2.2 Blueberry.

Verktygen för former gör det numera enkelt att ändra formers konturer, fyllningsfärg och skuggor. Det finns också flera olika anpassade former att välja bland, bara att dra och släppa.

Programmet vet när du arbetar med ett bildlager eller ett formlager och ger dig rätt alternativ när du vill flytta på något. Det finns ett nytt verktyg för att välja färger, med bara några få penseldrag går det att göra utmanande markeringar.

Det finns också en ny effekt, Light Leak, som får bilderna att se retro ut. Effekten härmar något som kunde uppstå på äldre kamerasystem när ljus läckte in på filmen.

Uppdateringen är gratis för dem som redan köpt en kopia från Mac App Store, men kostar 109 kronor för nya användare.

Namn
Pixelmator
Utvecklare
Pixelmator Team
Version
2.2
Pris
109 kronor
Krav
Fungerar med OS X 10.6.8 eller senare
Språk
Engelska

Pizza Compass

För de gånger där du står hungrig och undrar var närmsta pizzera är finns numera appen Pizza Compass. Den gör precis vad det låter som. En bit pizza agerar som kompass och pekar i rätt riktning och namnet på stället står under. Det finns länkar till Foursquare så att du får en fingervisning om pizzan kommer att vara god och du kan också få upp en karta och se alla pizzerior och inte bara den närmaste.

Namn
Pizza Compass
Utvecklare
Oak Studios
Version
1.0
Pris
7 kronor
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch och iPad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska

Rovio konton

Rovio står bakom den enorma framgångssagan Angry Birds. Nu introducerar företaget Rovio konton för att synkronisera resultat mellan spel på olika enheter. Det ska alltså gå att spela på både sin Ipad och Iphone som synkroniserar din framfart i apparna. Allt som krävs för att registrera sig är en e-postadress och genom att logga in synkroniseras spelen på olika enheter inloggade med samma konto.

Det här möjliggör också för familjemedlemmar som delar på exempelvis en Ipad att logga in med olika konton och spela.

Tyvärr är tjänsten kraftigt begränsad än så länge. Den fungerar globalt med The Croods och med första Angry Birds i Finland och Polen. Rovio säger att resten kommer eftersom.

Runkeeper

Runkeeper är många joggares förstahandsval. Appen håller koll på motionsrundorna till fots eller cykel och ger statistik för att utvecklas efteråt. Nu släpper företaget stöd för klockan Pebble till deras appar för både IOS och Android. För de där gångerna då det kan vara bra att lämna telefonen hemma och koncentrera sig på vägen framåt för en stund.

En ihopkopplad Pebble-klocka visar tid, distans och fart på skärmen under en Runkeeper-aktivitet, men fler funktioner ska komma framöver.

Namn
Runkeeper
Utvecklare
Fitnesskeeper
Version
3.3
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

The Doors

The Doors har fått en egen app som är byggd tillsammans med trummisen John Densmore, gitarristen Robby Krieger, keyboardspelaren Ray Manzarek och dödsboet efter den bortgångne sångaren Jim Morrison.

Det finns interaktivt innehåller, tidigare opublicerade bilder av bandet, ovanliga videoklipp och musik förstås. Enligt Warner Music är appen uppdelar i flera delar. Berättelsen bakom bandet är hjärtat av appen som ska erbjuda både gamla och nya fans fotografier, videoklipp och intervjuer med bandet. Alla sex inspelade album av de första fyra medlemmarna och de två senare skivorna med trion The Doors beskrivs i essäer av ikoner som Patti Smith och Hunter S Thompson.

Namn
The Doors
Utvecklare
Warner Music Group
Version
1.1
Pris
38 kronor
Krav
Fungerar med Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Toy Defense 2

Det här är ett spel från genren tornförsvar (eng: "tower defense") där du ska stoppa horder av fiender som anfaller din bas i en miljö från andra världskriget. Första versionen av spelet kom för ett år sedan och utspelade sig under första världskriget.

Spelet bjuder på 72 nivåer i 3 olika världar med tidenliga vapen. Det finns rekonstruktioner av slagen Operation Crusader, Slaget vid Stalingrad och Operation Overlord. Det finns köp inuti appen.

Med enkla kontroller är det ett spel som är lätt att plocka upp när du har några minuter över. Det finns både gratis- och betalversioner och en HD-variant för Ipad.

Namn
Toy Defense 2
Utvecklare
Melesta
Version
1.0
Pris
15 kronor
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska

Sourcetree

Sourcetree är en grafisk klient för versionshantering för utvecklare, den är smidig att använda och som ett plus i kanten – gratis. Tidigare behövde användare lämna Sourcetree och använda Terminalen för att göra interaktiva historikomskrivningar (eng: "interactive rebase"). Med nya versionen av Sourcetree är det hela visuellt och enkelt, bara att dra och släppa.

Sourcetree 1.6 har dessutom bättre notifieringar av vad som händer i ett projekt genom antingen Growl eller det inbyggda Notiscenter – beroende på vilken version av OS X du kör.

Programmet är gratis att använda, men företaget Atalassian ber ändå användare att registrera sig efter 30 dagar för att kunna samla in statistik de använder för att förbättra programmet. De har gjort processen mycket enklare, allt sköts i Sourcetree utan något behov av att besöka en webbläsare. Dessutom skapas ett unikt ID som kan användas i andra produkter från Atalassian.

På grund av Apples krav på att program körs inom en sandlåda släppts inte den nya versionen 1.6 till Mac App Store, men den gamla version finns kvar där än.

Namn
Sourcetree
Utvecklare
Atlassian
Version
1.6
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med OS X 10.6 och senare.
Språk
Engelska

Viber

Viber finns som app för IOS, men nu släpps också ett program för OS X för att konkurrera med Skype om röst- och videosamtal. Viber finns också för en hel del andra plattformar som exempelvis Windows, Android och Nokia.

Viber för Mac kräver att du redan använder appen i IOS och via ditt telefonnummer får du en kod till appen. När den är ifylld synkroniseras dina kontakter. Det går att skicka meddelanden och göra röst- och videosamtal, men konferenssamtal mellan flera personer eller videosamtal mellan två mobiler fungerar ännu inte.

Namn
Viber
Utvecklare
Viber Media
Version
3.0.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med OS X 10.7 eller senare.
Språk
Engelska
Kommentarer
8 svar

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.