Adobes Shantanu Narayen inleder Adobe Max-konferensen i USA där nyheterna i kommande Creative Cloud presenterades under måndagen.

Bild: Adobe, David Zentz Photography, Novus Select

Nya funktioner i kommande Creative Cloud-programmen

I juni släpps nya versioner av programvarorna som ingår i Creative Cloud. Adobe bjuder på hundratals nya funktioner, bland annat har både Indesign och Flash helt skrivits om till 64-bitars arkitektur.

Medlemmar i #Adobe Creative Cloud får enligt Adobe tillgång till mer än 30 olika program för skapande och publicering av innehåll till print, webb, mobilappar, video och fotografi. Däribland ingår Photoshop, Indesign, Premiere, After Effects, Illustrator, Dreamweaver och Flash.

Under måndagen på konferensen Adobe Max i Los Angeles, USA, presenterade Adobe flera nyheter i kommande versioner av programmen som istället för Creative Suite kommer att heta Creative Cloud. 99mac var under tisdagsförmiddagen på en genomgång av nyheterna med personal från Adobe. De nya versionerna av programmen kommer att finnas tillgängliga för medlemmar i Creative Cloud i juni i år.

Photoshop CC

Programmet innehåller bland annat en ny funktion för att göra suddiga bilder skarpa och nya alternativ för Camera Raw. Photoshop CC innehåller alla funktioner från både Photoshop CS Standard och CS Extended.

Photoshop CC har flera nya verktyg för att förbättra skärpan i bilder. Med "Camera Shake Reduction" kan programmet själv ta bort oskärpa skapad av kamerarörelser. Filtret Smart skärpa har blivit bättre på att ta bort brus och haloeffekter. Det går också att skala upp storleken på bilder med mindre brus med hjälp av nya alternativet "Preserve Details".

Adobe Camera Raw 8 har nya verktyg för fotoredigering. Det går först och främst att redigera med Camera Raw på alla lager eller filer i Photoshop CC. Det finns också en ny pensel som kan laga eller lappa bilder utan det tidigare kravet på ett cirkelområde. Ett nytt radiellt övertoningsverktyg kan ändras från en standardvinjett. Verktyget "Upright" kan räta upp bilder automatiskt utan att förstöra något i bilden.

Det går att göra rektanglar med rundade hörn och justera storleken när som helst. Kreatörer kan välja flera banor, former eller vektorer samtidigt när de arbetar med flera olika objekt.

Det går att direktöverföra filer till det sociala nätverket Behance där kreatörer kan få kommentarer och tips från andra kreatörer. Nya Photoshop CC får också alla de funktioner som under det senaste året bara varit för Creative Cloud-medlemmar, exempelvis CSS-stöd för webbdesign-arbete.

Illustrator CC

Med nya Touch Type går det att manipulera text på ett nytt sätt. Varje bokstav går att redigera som ett eget objekt, men ändå hänger texten ihop och det går att byta typsnitt när som helst. Illustrator har också ett nytt sätt att söka efter typsnitt, en sökning på "bold" visar alla typsnitt med ordet i namnet. Det går också att skapa penslar utifrån ett fotografi och det finns nya verktyg för exempelvis CSS-kod för kreatörer som använder programmet för att jobba med gränssnittsdesign.

Premiere Pro CC

Premiere kan i nästa version använda "anywhere production" vilket betyder att en redigerare kan ansluta till en anywhere-server oavsett var i världen denne befinner sig och använda råmaterialet utan att de faktiska filerna finns i personens dator. Det går således att redigera 4K-material i en Macbook Air.

Premiere Pro kan nu länka till mediafiler på ett mycket enklare och snabbare sätt, användaren behöver inte ta varje klipp för sig. Har användaren filmat med en stillbildskamera och har flera klipp som heter samma sak, visar Premiere upp förhandsvisningar av de aktuella klippen så att användaren snabbt kan välja rätt.

Det går nu att ändra höjd på de olika raderna på tidslinjen med hjälp av hjulet på musen istället för att hålla på och klicka på små pilar. Det går att ändra ljudet på flera klipp samtidigt om det behövs.

Premiere Pro har också fått ett nytt smidigare sätt att handskas med färgprofiler. Speedgrade CC ingår i Creative Cloud. Användaren kan matcha ett bra klipp till de inte så bra, eller utgå ifrån ett fotografi med bra färger och applicera på sina klipp. Det skapas sedan olika "presets" som kan delas med After Effects CC, Photoshop CC eller bara mejla till någon annan då det bara är en textfil.

Har man filmat med flera olika kameror kan Premiere Pro CC automatiskt synkronisera klippen även om det saknas tidskoder. Progammet stöder också fler filformat.

After Effects CC

Programmet har fått ny och bättre bildstabilisering. Det går att välja vilka punkter programmet ska utgå ifrån. Det finns en ny pensel som låter användaren exempelvis ta bort en himmel och byta ut mot en annan himmel. Man målar med penseln på det man vill ha kvar och det som ska tas bort och kan sedan använda verktyget "Refine Edge" för att skapa en alfa-kanal och få med sig en rad med träd i horisonten på ett snyggt sätt.

Det går att arbeta med 3D på ett effektivare sätt. Adobe har gjort så att objekt och scener från programmet Cinema 4D kan användas direkt som filmklipp i After Effects utan att renderas.

Indesign CC

Det går nu att välja teman i Indesign och programmet går därmed att få i samma mörka gränssnitt som exempelvis Photoshop. Det går också att ändra färgen på utrymmet runt omkring sina sidor. Programmet är helt omskrivet till 64-bitars arkitektur. Det har tagit tid att göra det, berättar Tommi Luthtanen, nordisk design specialist på Adobe som visar upp nyheterna för en samlad presskår. Bland annat fick Adobe göra om allt efter samtal med Apple. Men det är Windows-användare som suttit på 64-bitars system med en 32-bitars version av Indesign som kommer att märka störst skillnad på det nya programmet.

Tommi Luthtanen har ett bok-projekt och en mapp med bilder från Lightroom som ska läggas in i projektet. Det är 160 bilder på tillsammans tio gigabyte som han drar in och släpper i projektet. Det hela tar omkring två minuter och han kan sedan lägga in antingen en bild per sida eller flera bilder med hjälp av snabbkommandon. Något som hade tagit väldigt mycket längre tid i tidigare versionen av Indesign som dessutom fått slut på minne och antagligen kraschat.

Det går snabbare att exportera ut PDF-filer och det finns samma typsnittssökning som i Illustrator. Det finns också uppdateringar till ePub-formatet som nu hanterar listor bättre.

Dreamweaver CC

Det går att arbeta visuellt med CSS i nya versionen av Adobes program för webbdesign. Det går att synkronisera alla inställningar med molnet så användarna slipper komma ihåg ftp-inloggningar och dylikt mellan olika datorer. Det finns också nya flytande rutnätslayouter för att arbeta med responsiv webbdesign.

Flash CC

Det här programmet är också helt omskrivet till 64-bitars arkitektur. Adobe satsar vidare på Flash med fokus på spel. Det går att tillverka HTML 5-innehåll och exportera ut HD-film och ljud. Användare kan enkelt göra trailers till sina spel och dela via sociala medier.

Kommentarer
13 svar

Nu är dagen är kommen. Apple har plockat bort Ipod Nano och Ipod Shuffle från sina sajter runt om i världen. Ipod Touch är ensam kvar med ny lagring och nytt pris.

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.