Krönika: "Våga vägra Hackintosh"

Under våren har Joacim Melin byggt och kört en Hackintosh hemma för att se om det fungerar så bra som det föreslås. Här kommer sista rapporten i Hackintosh-projektet med svaret på frågan om hur grönt gräset är på andra sidan.

Det började under senvintern. Jag fick en idé om att bygga en Hackintosh som ett projekt. Mina egna kunskaper inom området hade sina rötter i den tid då det kanske gick att installera Mac OS X Leopard på en pc, och med lite tur så fungerade kanske ljud, Wifi och styrplattan om det var en bärbar dator man installerade på.

Idag är det betydligt enklare. Ett program skapar en installationsfil som skrivs på en USB-sticka som man sedan startar sin pc från. Om allt fungerar har man en "Hackintosh", alltså en pc med OS X installerat, inom en timme.

I mitt fall tog jag vad jag hade hemma i form av hårdvara – en gigantisk towerlåda, ett moderkort med en Core i3-processor och 16 gigabyte internminne och en hög hårddiskar. Det enda som strulade var grafikkortet, vilket har sin källa i att just kort från ATI tycks ha ett problematiskt förhållande till OS X.

Jag installerade OS X Mountain Lion, version 10.8.2, och det gick bra. Eller bra och bra, det var en del som inte fungerade, givetvis. Mac App Store och Icloud var två saker man kanske vill ha tillgång till i sin Mac, men som kan vara halvklurigt att få till i en Hackintosh. Tips och trick inhämtades på nätet, men det fungerade bara inte. Jag tankade ned OS X Server till en annan Mac och installerade paketet på min Hackintosh, och även det fungerade ganska bra, även om funktioner som Caching-servern inte fungerade eftersom den kopplar ihop sig med App Store.

Här på 99mac fick vi också en del frågor om Hackintosh som vi bland annat tog upp i ett avsnitt av vår poddradio.

Hur har det gått så här några månader senare? Min Hackintosh står hemma och tuffar på. Och för det mesta fungerar det ganska bra. Om man bortser från att Finder regelbundet kraschar och att datorn emellanåt fryser och kräver en omstart med stora strömknappen. Jag har fortfarande inte fått grafikkortet att fungera med OS X vilket innebär att operationer via fjärrskrivbordet är plågsamt långsamma.

En uppdatering till version 10.8.3 har funnits ett tag, men jag har inte vågat uppdatera ifall det visar sig att min Hackintosh inte går att starta upp efter genomförd uppgradering.

Kanske finns det lösningar för de problem jag haft. Kanske är det jag som haft tummen mitt i handen eller låtit vanlig hederlig lättja komma i vägen för att lösa problemen. Men en Mac ska bara fungera, det är ju en stor anledning till att många av oss valt Mac framför andra alternativ. Det kan låta underligt, men det är häpnadsväckande enkelt att glömma att det är en Hackintosh man kör OS X på om man inte ser den fysiska maskinen regelbundet.

Det är också därför jag snart säger adjö till min Hackintosh och låter den göra något annat istället. Jag skaffar mig en Mac Mini av senare modell som får agera hemmaserver.

Vad har jag då lärt mig av detta projekt? Den stora lärdomen är att Hackintosh endast är ett alternativ om du har tid, energi och i förekommande fall pengar till hårdvara som fungerar i ditt hemmabygge.

Till sist och syvende är frågan enkel: vad är din tid värd? Min är alldeles för värdefull för att hålla på med återkommande strul i en funktion som är väsentlig inte bara för mig utan också för resten av familjen. Så jag vågar vägra Hackintosh.

Är din tid värdefull tycker jag att du också ska göra det.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
29 svar

Bakom lucka nio i Geeks Julkalender döljer sig både ett fint erbjudande på tangentbordet G610 Orion Red från Logitech, och en tävling där du kan vinna tangentbordet, spelmus och andra tillbehör.

Nintendos USA-chef Reggie Fils-Aime säger att IOS-spelet Super Mario Run inte kommer att dyka upp på den kommande konsolen Nintendo Switch, men en version för Apple TV kan inte uteslutas.

Spotify drar sig ur förhandlingarna om att köpa strömningstjänsten Soundcloud.

Flex 2 är en av Fitbits budgetmodeller och den första som är så vattentålig at det går att simma med den. 99mac beger sig till badhuset för att testa!

Skjut dig fram genom rymden i den senaste delen av action-spelet Galaxy on Fire, som släpps idag till Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Snart kommer det kanske gå att att hyra filmer i Itunes så kort som två veckor efter att filmerna haft premiär. Men är det tillräckligt för alla som vill se nyare film hemma?