Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Johan Miranda

Nostalgi

En Next Cube återställd till originalskick

I slutet på 80-talet kom Next Cube från Steve Jobs nya företag. John Miranda skriver om datorn och visar upp bilder på en fullt fungerande Cube som han återställt till sitt ursprungliga skick.

99mac har tidigare berättat historien om Next, företaget Steve Jobs startade tillsammans med fem andra när han fick lämna Apple. Om historien bakom Next är okänd började det med att den unge Steve Jobs rekryterade John Sculley från Pepsi för att bli Apples vd, själv var han chef över Macintosh-divisionen.

Macintosh sålde dåligt då den hade för lite processorkraft, internminne och det fanns för få programvaror och tillbehör. Under en längre tid hade Jobs gjort sig ovän med många i både Apples styrelse och bland de anställda. På Sculleys förslag fick Steve Jobs lämna sin chefspost. Efter ett misslyckat försök att ta över rollen som styrelseordförande på Apple lämnade Jobs företaget helt 1985 och tog med sig fem andra från företaget. Efter mycket funderande kom de fram till följande (från artikeln "Historien om Next"):

"Next skulle bygga datorer för utbildningssektorn, kraftfulla arbetsstationer som skulle ha en tillräckligt låg prislapp så skolor, universitet och högskolor skulle ha råd att köpa dem i drivor. Att skapa ett nytt operativsystem var dock inte högst upp på Jobs agenda, men efter att ha utvärderat SunOS, senare Solaris, och andra varianter av Unix bestämde sig Jobs och hans kollegor att det enda rätta var att utveckla ett eget operativsystem."

Det gick dock inte riktigt som planerat. Next Cube tillverkades mellan 1988 och 1990. Ett komplett system kostade omkring 6 500 dollar 1988, det motsvarar nästan 13 000 dollar i dagens penningvärde, omkring 85 000 kronor, skriver fotografen John Miranda på sin webbplats. Datorn var alldeles för dyr för skolvärlden.

John Miranda säger att Next Cube har en trogen skara användare kvar än idag. Själv köpte han ett exemplar som han återställt till originalskick. Bilderna på hans webbplats visar hans Cube med tillhörade Megapixel-skärm och laserskrivare och arbetat med att fixa i ordning allt.

John Mirandas Cube var en imponerande maskin när den kom. Den har en Motorola 68030-processor på 25 megahertz under sitt chassi av magnesium. John Miranda skriver att det var "skrivbordsdatorernas Ferrari". Operativsystemet vidareutvecklades till Mac OS X och delar av det blev till IOS. Utvecklingsspråket Objective-C är samma som används för IOS-appar idag.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.