Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Ida Lindkvist

Ipad vs dator

99mac byter datorn mot en Ipad Mini

99mac:s redaktör Ida Lindkvist märker att den bärbara datorn allt oftare blir hemma till förmån för en Ipad Mini. På jobbet vinner Imac med sin mycket större skärm, men 99mac blev nyfikna, går det att köra fullt ut med en Ipad utan att sakna datorn?

Skriva på Ipad

Microsoft Natural Ergonomic 4000 är ett exempel på ett delat tangentbord.

Ipad Mini i stående läge fungerar riktigt bra för mina händer och den automatiska korrigeringen hjälper till med de värsta feltryckningarna. Olika kortkommandon jag lagt in hjälper också till. Exempelvis blir "oo" utskrivet som och. Med Ipad Mini i liggande läge når jag inte alla tangenter, men det går som tur är att dra isär tangentbordet så att det blir till två delar, vilket förresten också fungerar i stående läge.

Människor som är vana vid mer ergonomiska tangentbord i stil med Microsofts Natural-serie som också är delade, kanske är bättre på att skriva på det delade tangentbordet i IOS, men för min del var det svårt i alla fall till en början.

Det går definitivt inte lika fort för mig att skriva som på datorn oavsett liggande/stående, delat eller inte delat, för jag måste titta mer på vad jag trycker på, fingrarna hittar mer per automatik rätt med fysiska tangenter. Det här är en vanesak, ju mer jag använder tangentbordet, ju bättre går det.

  • Så här ser tangentbordet ut i IOS. Genom att dra med ett finger åt varsitt håll på skärmen delas tangentbordet så att det blir lättare att nå bokstäverna i mitten.

  • Så här ser det ut när tangentbordet är delat.

Jag skriver oftast kortare texter direkt i vårt publiceringssystem via webbläsaren Safari. I datorn har jag ofta två fönster bredvid varandra för att slippa att hoppa mellan flikar med fakta. I Ipad Mini får jag nöja mig med flikarna.

Det finns ett mycket trevligt dikteringsverktyg i IOS, med den enorma nackdelen att det inte fungerar på svenska. Lite svårt med min dialekt är det, precis som med Siri, men potentialen! Här är ett exempel där den plockar in min talade engelska:

"It would be so great if this worked in Swedish, then I could just speak and my articles would be written by this awesome dictation tool."

Ipad stöder också multigester som fungerar bra. Genom att nypa ihop med alla fingrarna kommer användaren till hemskärmen. Genom att dra upp med fyra fingrar kommer alla aktiva appar fram (samma som dubbeltryck på hem-knappen). Det går också att bläddra mellan aktiva appar genom att svepa åt höger eller vänster med fyra fingrar.

Buggigt tangentbord?

Ibland när jag skriver hamnar tangentbordet över texten istället för att skjuta innehållet uppåt och lägga sig under. Otroligt irriterande. Efter en sökning på internet upptäckte jag en ny funktion (och kände mig mycket smart). Nere i högra hörnet finns en tangentbordsknapp. Genom att hålla ned den en stund kommer det upp en ny meny som kan lösgöra eller docka tangentbordet samt dela på det så som beskrivet ovan i texten.

  • Så här borde det se ut när man skriver, tangentbordet lägger sig under textrutan.

  • Menyn vid tangentbordsknappen.

Genom att lösgöra tangentbordet går det att flytta på det lite var som på skärmen genom att dra i tangentbordsknappen. Genom att docka tangentbordet hamnar det längst ned igen. Mitt tangentbord var så klart inte dockat och genom att göra det och starta om Ipad Mini fungerar allt som det ska i alla fall just nu.

Med externt tangentbord

Jag lånade ett fodral med ett inbyggt Bluetooth-tangentbord för att testa om det skulle ge mer känslan som att skriva på en liten bärbar dator. Jag har testat flera till den större modellen Ipad och det fungerar oftast riktigt bra. Det jag inte riktigt vänjer mig vid är att man får blanda mellan att trycka på skärmen och använda tangentbordet. När mina fingrar hamnar över tangenter så här letar jag också automatiskt efter en mus.

Bild: Ida Lindkvist

Tangentbordet till Ipad Mini får verkligen yttepyttesmå tangenter och det är ett stort hinder till en början. Allt är mer hoptryckt för att få plats. A har flyttat ut på Caps lock-tangenten och det gör att jag rätt ofta försöker trycka på bordet bredvid när jag letar efter shift-tangenten som man gör på ett fullstort tangentbord, lite snett nedanför A brukar den ju finnas. Det finns en fn-tangent för att skifta funktion på en del av tangenterna.

På frågan om det blir smidigare än att skriva på det inbyggda tangentbordet blir det ett njae. Det blir skönare, mer likt det jag är van vid från att skriva på datorer, men det tar helt klart lite möda att "lära om" fingrarna var allt sitter. Med en lilla skärmen blir det nästan jobbigt att se ibland och vinkeln går inte att justera på just det här fodralet. Möjligheten att variera stående och liggande läge på skärmen hade nog också varit bra.

Allt efter som timmarna går vänjer jag mig mer och mer vid tangentbordet och uppskattar hur lätt det är att få med sig allt trots att Ipad Mini blivit både tjockare och tyngre. Ett löst tangentbord blir ju ytterligare en pryl att få med sig.

Summering

Det går alldeles utmärkt att producera texter av både kortare och längre sort på en Ipad. Formatering och layout kanske är något knepigare än i datorn, men det finns gott om appar att välja bland så någon av dem har troligen ett upplägg som du gillar. Dessutom handlar det mycket om vana.

Jag upptäckte att jag varierade mellan det inbyggda och det externa tangentbordet under tiden jag provade att jobba från Ipad Mini, allt efter situation och tycke för stunden. Väldigt praktiskt att kunna välja.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
44 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.