Bild: Ida Lindkvist

Ipad vs dator

99mac byter datorn mot en Ipad Mini

99mac:s redaktör Ida Lindkvist märker att den bärbara datorn allt oftare blir hemma till förmån för en Ipad Mini. På jobbet vinner Imac med sin mycket större skärm, men 99mac blev nyfikna, går det att köra fullt ut med en Ipad utan att sakna datorn?

Inledning

Redaktionen har tillsammans provat flera olika enheter för allt som hör både jobb och fritid till, Imac, Macbook Pro, Macbook Air, Ipad, Ipad Mini och Iphone. Det blir lite blandat var jobbandet utförs, lite hemma, lite ute på språng och på kontoret förstås.

Samma experiment som jag provar mig på här ger antagligen väldigt olika resultat beroende på vad man har för yrke och vanor på fritiden. Arbetsuppgifterna för redaktionens del är oftast ganska enkla. Det handlar mestadels om texter och bilder, ibland ljud och video.

Hemma har jag nästan helt slutat använda min bärbara dator till förmån för Ipad Mini. På plats på kontoret däremot är det enklast att sitta vid en dator med en stor skärm för att få plats med så mycket som möjligt samtidigt, men det händer att vi jobbar ute "på fältet" eller hemifrån där mindre enheter är att föredra. I mitt fall började en Ipad Mini att ta över som det primära verktyget. Tillsammans med ett Logitech Keyboard Folio för testade jag att lämna datorn avstängd även på kontoret för att se hur det skulle gå.

En vanlig dag på jobbet

Oftast börjar jag att arbeta lite smått redan på vägen in till kontoret. Jag sitter med Iphone och läser om potentiella nyheter eller korrekturläser någon text som börjar bli färdig. Det är inte optimalt, men att ta med den bärbara 11-tummaren har inte känts värt besväret att pyssla med på den trånga bussen eller på det ofta väldigt fulla pendeltåget.

Jobbets exemplar av Ipad Mini har inte något eget SIM-kort utan ska jag surfa ute på väg någonstans är det internetdelning från min Iphone som gäller. Också det momentet har ibland känts lite för jobbigt att hålla på med, även fast det fungerar riktigt smidigt när uppkopplingen är klar och därför nöjer jag mig oftast med Iphone-skärmen. Ja, jag är lite för morgontrött och lat ibland.

På plats på kontoret har jag en 27-tums Imac, men för det här experimentet har den förblivit avstängd och jag har suttit med Ipad Mini både med och utan Logitechs fodral med inbyggt tangentbord. Det ska erkännas att det märks direkt hur den här arbetsställningen antagligen inte är något vidare i längden. Det är inte vid ett skrivbord som det här passar bäst.

  • Att sitta så här hela dagarna känns definitivt i nacken.

    Bild: Ida Lindkvist
  • Det finns stora möjligheter att variera sin arbetsställning under dagen.

Att använda Ipad Mini löst erbjuder många möjligheter till en väldigt varierad arbetsdag då den går att hålla i en hand ibland och det går att både stå och sitta eller varför inte slänga sig i en av kontorets Fatboy-säckar. Men med det externa tangentbordet på blir det inte så värst skönt för nacken efter ett tag så det gäller att inte fastna i det man gör för länge och röra på sig med jämna mellanrum. Att lägga flera timmar i sträck är helt enkelt inget jag kan rekommendera om man vill kunna använda sin nacke till annat än att stirra strax framför sina fötter. Det finns andra tangentbord som erbjuder andra arbetsvinklar och alla möjliga ställ så här får var och en helt enkelt fundera ut vad som passar bäst.

På vägen hem igen blir det tillbaka till Iphone för att kolla lite vad som hänt på sajten under dagen, läsa kommentarer eller bara kolla in sociala medier. Väl hemma på Wifi-nätverket blir det Ipad Mini igen för att spela lite spel, kolla sociala medier, läsa nyheter och bara allmänt slösurfa lite i soffan.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
44 svar

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Företaget TSMC börjar kontraktstillverka Apples nästa mobilprocessor A11 i april, enligt en rapport från Asien.