Adobe arbetar på Lightroom för IOS

Adobe arbetar på ett komplement till Lightroom som låter användarna titta på och redigera RAW-bilder från datorn på en mobil enhet.

Lightroom är Adobes motsvarighet till Apples Aperture. Både programmen används för att sortera, redigera och dela digitala fotografier. Adobe arbetar nu på att ta fram en IOS-app för Lightroom, berättar Tom Hogarty, produktchef för Lightrooom, som nyligen visade upp en intern testversion under ett besök på The Grid, en fotografishow på nätet med Scott Kelby.

Under besöket använde Tom Hogarty en Ipad 2 för att zooma och flytta runt på en stor 5D Mark III RAW-bild, justerade inställningar för skuggor, högdagrar och färgtemperatur. Appen såg väldigt primitiv ut än, den är ännu i början av utvecklingsarbetet, men de flesta funktioner man skulle kunna förvänta sig av en mobilversion av Lightroom finns redan med.

För att spara plats i användarens Ipad använder Lightroom samma smarta förhandsvisningsfiler som är nya i Lightroom 5. Fotografer kan lagra redigerade versioner av sina RAW-bilder i sina mobila enheter, och eventuella ändringar överförs sedan till originalfilerna i datorn vid en synkronisering.

Men det verkar som att det kommer att dröja innan Lightroom för IOS syns i App Store. Adobe har inte bestämt sig för huruvida appen ska ingå i deras Creative Cloud, en prenumerationstjänst som ger användarna tillgång till företagets professionella applikationer för en månadsavgift. Tom Hogarty nämnde inte några andra plattformar utöver IOS och sa att "det här bara är början på konversationen."

The Grid-avsnittet med Tom Hogarty från Adobe