Veckans app-tips

Nya eller uppdaterade appar vecka 18

Denna vecka har 99mac-redaktionen letat bland nya och uppdaterade appar för både IOS och OS X. Det rör sig om bildredigeraren Acorn, fejkduschen Akatu, nya socialare Angry Birds Friends, gmailklienten Evomail för Ipad, skojiga gissningsspelet Heads Up, skyddande Onavo Protect och äventyrsspelet Sorcery.

Acorn

Acorn är ett uppskattat bildbehandlingsprogram som räcker långt som alternativ till Photoshop. Till skillnad från den främsta konkurrenten Pixelmator har Acorn ett mera traditionellt gränssnitt vilket är lätt att komma igång med och bekant för den som jobbat i andra bildbehandlingsprogram.

Gus Mueller, utvecklaren bakom Acorn, har jobbat på Acorn 4 i två år och resultatet är en ordentlig uppgradering med ett antal förbättringar. Inte minst är programmet mycket kvickare än föregående version, speciellt vid användning av filter. Lagerfilter är en annan stor nyhet som ger icke förstörande filter, som till exempel skärpa, i ett eget lager istället för att appliceras direkt på bilden, se videoklippet ovan för mera om detta. Justeringen av nivåer är förbättrad och nu finns även kurvor, något som en del Photoshop-användare saknat i Acorn.

Den nya versionen finns både i Mac App Store och fristående från programmets webbplats. Normalpriset är 379 kronor men under maj månad råder introduktionspriset 229 kronor. En fullt fungerande demoversion finns på webbplatsen för den som vill testa programmet först.

Namn
Acorn
Utvecklare
Flying Meat
Version
4.0.1
Pris
229 kronor
Krav
OS X 10.8 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Engelska

Akatu Fake Shower

Det här är appen för alla er som vrider på kranen på toaletten samtidigt som ni gör nummer två. Appen kan låta som en dusch eller vattenkran och sparar på så vis in en hel del vatten. Efter sitt besök går det att se hur mycket vatten man sparat in antingen själv eller tillsammans med alla andra användare. 99mac tycker att duschljudet låter klart bättre än vattenkranen. Det går att vrida så man får lite eller mycket tryck på vattnet.

Namn
Akatu Fake Shower
Utvecklare
Porquenão?
Version
1.3
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Angry Birds Friends

Det är dags för ännu en titel med de arga fåglarna. Tvärt mot vad titeln antyder har fåglarna inte blivit kompisar med grisarna, istället är det du som kan spela mot dina Facebook-kompisar – ja det krävs ett Facebook-konto.

Appen bjuder på nya nivåer i veckovisa turneringar där du tävlar mot dina kompisar om guld, silver och brons. Det går att få dagliga belöningar och så klart skryta om hur det går på Facebook. 99mac tycker fortfarande det här konceptet är väldigt kul och just det här med att utmana andra var väl i princip vad som saknades.

Namn
Angry Birds Friends
Utvecklare
Rovio Entertainment
Version
1.0.1
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare.
Språk
Engelska

Evomail

Det verkar inte råda brist på viljan att bygga nya e-postklienter. Denna vecka är det Evomail som tillkommit, en e-postklient för Ipad som i dagsläget bara stödjer Gmail men utlovar mer stöd längre fram. Evomail försöker inte uppfinna nya sätt att använda e-post likt Mailbox och Triage utan koncentrerar sig istället på att vara en väldesignad och väl fungerade Gmail-klient som är lätt att använda. Stöd för notiser ("push notifications") och möjligheten att dela ett mejl publikt på nätet med en länk är två av funktionerna som sticker ut.

Federico Viticci på MacStories har recenserat Evomail och drar slutsatsen att det finns mycket att gilla i appen som notiser och en ren, fräsch design men att flertalet mindre buggar och problem tillsammans drar ner helhetsintrycket.

Namn
Evomail
Utvecklare
Jonathan George, Evomail
Version
1.0
Pris
22 kronor
Krav
Fungerar med Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Svenska, engelska

Google Nu

Så har Google Nu kommit för IOS. Användare började snart rapportera om drastiskt sämre batteritid, men det dementerar Google till CNET och menar att tjänsten inte använder GPS utan mobilmaster och Wifi-nätverk för att lokalisera användaren vilket är snällare mot batteriet.

Fem tips från Google (från deras Google+-sida):

  1. Få information i rätt tid. Google Nu visar lokala trafikrapporter och sevärdheter i närheten, eftersom appen inte använder GPS sparar du batteri samtidigt som du hela tiden har rätt information för rätt tillfälle.

  2. Berätta för Google Nu vad du älskar. Under kugghjulet längst ner till höger kan du fylla i dina intressen för att få ännu mer relevant information från tjänsten.

  3. Sök med rösten. Slipp skriva in dina söktermer. Tryck istället på mikrofonen och fråga om du behöver ett paraply idag?

  4. Sök med hjälp av bilder. Sök efter landmärken, böcker, produkter eller konstverk.

  5. Lägg till Google Nu i dockan. När Google Nu förstår dina behov och vanor kommer du vilja hitta appen snabbt.

Namn
Google Search
Utvecklare
Google
Version
3.0.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Svenska, engelska

Heads Up!

Det här känner 99mac direkt kommer bli en hit på sociala sammankomster framöver. Heads Up är framtaget för Ellen DeGeneres och används i hennes tv-program som ni kan se i videoklippet ovan. Det finns flera olika kategorier att välja mellan exempelvis kändisar, djur och filmer. Under tiden filmar appen och klippet kan man sedan dela via Facebook.

Utvecklarna Impeding som står bakom att-göra-appen Clear har varit med och gjort Heads Up.

Namn
Heads Up!
Utvecklare
Warner Bros
Version
1.0
Pris
7 kronor
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Onavo Protect

Den här appen vill skydda dig, dina lösenord och annan privat information från skadliga sajter på nätet genom att bland annat erbjuda en VPN-kryptering. Appen är gratis medan Onavo tjänar pengar på de rapporter som de skapar från aggregerade, anonymiserad användardata. En del av rapporterna finns tillgängliga för alla via Onavo Insights.

Onavo Protect varnar dig när du besöker exempelvis phishing-sajter och blockerar skadliga webbplatser. Appen talar om när du skickar information över osäkra uppkopplingar och säger också till om du är uppkopplad mot ett oskyddad Wifi-nätverk. Appen blir som ett extra skyddslager för att skydda all din mobila datatrafik.

Namn
Onavo Protect
Utvecklare
Onavo Mobile
Version
1.0.8
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Sorcery!

Det här spelet baseras på en serie spelböcker av Steve Jackson från 80-talet där läsaren själv är hjälten. Nu har författaren tillsammans med utvecklarna Inkle gjort en IOS-app som är som en blandning mellan ett rollspel, ett brädspel och en interaktiv berättelse. Spelaren navigerar runt på en 3D-karta medan berättelsen ändrar sig beroende på vilka val man gör vid olika stopp längs vägen. Det hela är riktigt snyggt gjort och väldigt spännande.

Namn
Sorcery!
Utvecklare
Inkle
Version
1.1
Pris
38 kronor
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska
Kommentarer
1 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.