Begagnat – del 3

Att sälja begagnad Iphone eller Mac

Vill du sälja en Apple-produkt? Är det svårt? Egentligen inte! 99mac tipsar om hur du får ut rätt pengar för din begagnade Apple-produkt och visar hur det gick till när vi sålde en Macbook Pro.

Ordning och reda, pengar på fredag. Så lyder det gamla ordspråket och när det gäller att sälja en begagnad Apple-produkt är det ett ordspråk som kan löna sig att ha i åtanke. Om produkten är i bra skick och om man vårdat den väl, har kvar tillbehör såväl som kartong och medföljande kablar och samtidigt är mentalt förberedd på ett försäljningspris som är realistiskt kan man genomföra en försäljning och faktiskt känna sig nöjd när affären är avslutad.

Något som kan vara värt att tänka på är att man sällan får betalt för uppgraderingar som gjorts i efterhand. En äldre Macbook Pro kan utan större problem uppdateras med mer minne och en SSD-enhet för en tusenlapp i rena kostnader, och det är sällan en uppgradering av det slaget gör det motiverat att ta flera tusen mer för en begagnad Mac jämfört med andra på marknaden. Å andra sidan ökar du chanserna att sälja din Mac snabbare till en seriös köpare om du lägger dig på samma pris som "konkurrerande" annonser som har sämre specifikationer.

Om man har bråttom kan man göra det enkelt för sig och kolla in prisnivån på andra liknande produkter. Kostar en viss produkt i snitt 10 000 kronor i andra annonser kan man sätta priset till 9 000 kronor och acceptera prutmån på ytterligare några hundralappar för att veva in kunden.

Eller så har man is i magen och gör en djupare analys och sätter därefter ett pris som är realistiskt utan att vara för högt. Senare i denna artikel berättar vi hur vi valde att sätta priset på den Macbook Pro vi sålde på Blocket.

Just is i magen är något man bör ha i alla affärer och även om man lätt kan få panik och kanske acceptera ett tidigt lågt bud i rädsla för att inte bli av med sin produkt är det också något budgivarna spelar på. Därför måste man vara mentalt förberedd på att vänta i veckor på rätt köpare, en person som känns seriös och som låter affären ta den tid som krävs.

Ska man sälja en dator på Blocket, Tradera eller annan marknadsplats får man vara beredd på att hantera en hel del e-post och telefonsamtal om man har en produkt som är åtråvärd. En begagnad Iphone i rätt modell är hett villebråd för spekulanter som är ute efter att göra sig ett klipp. En sajt som Mtorget kan därför framstå som intressant för de som helt enkelt inte orkar hantera hela processen runt en försäljning utan är beredd att acceptera ett lägre pris mot att affären är smidig.

En försäljning på Tradera kan vara en mindre bra idé särskilt för produkter som är 1-2 år gamla. En auktion kan absolut inbringa bra pengar om man har tur och lite skicklighet, men det fungerar oftast bäst på produkter som har ett större attraktionsvärde än andra. Som tumregel bör man sätta ett reservationspris som är den absoluta smärtgränsen för hjärtat och plånboken, men samtidigt ett ruggigt lågt utgångspris för att snabbt få igång budgivningen.

Hett eller iskallt

Vad är mer eller mindre gångbart på marknaden idag? 99mac tog kontakt med Mtorget som är en av landets största handlare med begagnade Apple-produkter. Företagets vd Piotr Fernandez berättar för 99mac att efterfrågan är mycket stor på begagnade Mac Pro och 27-tums Imac som har ett par år på nacken. Ipad mini och Macbook Pro i 17-tumsmodell med Firewire-anslutning är också efterfrågade. Vissa produkter tappar snabbare i värde än andra.

– En 15-tums Macbook Pro med mycket internminne och SSD-lagring som kostade 22 000 kronor ny är ett bra exempel på en produkt som tappat mest i pris på två år, säger Piotr Fernandez, och tillägger att värdet på en första generations Ipad på marknaden för begagnade Apple-produkter är extremt lågt.

– Det är den produkt man får sämst betalt för idag.

När Iphone 5 släpptes i Sverige i slutet på september 2012 noterade Blocket en ökning på 80 procent av antalet inlagda annonser i kategorin Telefoner & Tillbehör jämfört med ett par dagar innan. Toppen nåddes två dagar efter att Iphone 5 släppts i Sverige. Antalet sökningar på Iphone på Blocket ökade med 46 procent under veckan då Iphone 5 släpptes i Sverige jämfört med föregående vecka. Enligt Blocket är Iphone också det populäraste varumärket på Blocket i år, med Samsung på andra plats och Nokia på tredje plats.

Din annons

När du skriver din annonstext tjänar du alltid på att vara saklig. Undvik superlativ och försök inte på något sätt överdriva hur bra, fin eller snabb just din produkt är. Berätta istället om produktens årsmodell, egenskaper och skick. Om du har emballage, kablar och annat kvar så ange också det i annonsen. Ange tydligt om du är intresserad av ett byte eller inte, annars lär du översvämmas av spekulanter som gärna byter exempelvis en hembyggd pc mot din Mac med lite pengar emellan.

Ta ett par bra bilder på produkten. Om det finns märken, skador eller annat så var noga att visa detta på bild direkt i annonsen och se till att du i annonstexten förklarar skadorna och hur de uppkommit. En fördel är också om datorns skick avspeglas i priset och har den någon form av skador får du acceptera att de pengar du slutligen får i betalning för din vara är lägre än du tänkt dig.

Undvik slutligen känsloyttringar i stil med "Inga skambud" eller "Prutat och klart". Det kan skrämma bort en bra köpare. En affär föregås oftast av en förhandling och är man som säljare beredd att släppa ett par hundralappar på utropspriset mot att ens produkt går till rätt säljare kan det vara värt det.

Om du är verkligt desperat skriver du "Billigare vid snabb affär" i din annons, men en sådan text säger två saker till en potentiell köpare:

1. "Säljaren har bråttom. Här kan jag pruta ordentligt."

eller

2. "Här är något som är underligt."

Som säljare vill du inte utstråla något av detta.

Slutligen – ingen seriös säljare har en lånad e-postadress eller ett lånat mobiltelefonnummer. Ska du göra en seriös affär ska du vara tillgänglig att svara på frågor via åtminstone e-post.

Prissättning

Först och främst: glöm vad du betalade för din Apple-produkt när den var ny, eller om du till och med köpte den begagnad själv. Det är helt enkelt marknaden som dikterar villkoren för hur mycket en produkt är värd.

Om du exempelvis betalade 20 000 kronor för en Mac för två år sedan är den inte längre värd 20 000 kronor, snarare drygt 15 000 kronor, kanske ännu mindre. Om du i annonsen använder priset du tidigare betalade för din Mac för att motivera ett högt andrahandsvärde kommer det sannolikt inte att hjälpa dig få mer betalt för din produkt utan snarare resultera i att du attraherar en uppsjö av skambud och skrämmer bort seriösa köpare.

Priset på din produkt bestäms av tre faktorer – produktens ålder, skick och om den är eftertraktad. Svårare än så är det inte. Ett exempel är en Iphone 3G som i dessa tider inte genererar särskilt stora pengar för den som säljer telefonen, oavsett om den är repfri eller om det ingår två fina fodral och en extra laddare. Ett annat exempel är din Macbook Air som kanske inte är äldre än ett halvår, och som skulle generera riktigt fina pengar om du inte hade råkat tappa den i golvet. Vår exempelprodukt, en Macbook Pro med 17-tumsskärm, är av tradition en produkt som ofta har det svårt att betinga några högre andrahandspriser. Drygt ett år efter att Apple slopade modellen stiger efterfrågan.

Tittar man på exempelvis webbsajten Mtorget får man bäst betalt för en dator som är 1,5 till 2 år gammal. När Mtorget precis lanserats testade vi på 99mac att mata in serienumret för vår tre månader gamla 13 tum Macbook Air med åtta gigabyte internminne och 128 gigabyte SSD-lagring. Mtorget erbjöd då 7 198 kronor för datorn, som ny kostade 12 775 kronor. Om datorn varit ny i kartong hade vi fått 8 590 kronor i betalning.

Sannolikt hade vi då fått bättre betalt om vi valt att sälja datorn via andra kanaler, men då hade arbetet för att sälja maskinen också varit mer omfattande.

När det gäller en Iphone eller Ipad är det viktigt att ha is i magen och försöka hänga med i utvecklingen. Om du är en person som gärna byter modell varje gång Apple släpper en uppgradering får du också räkna med att göra förlust på den affären när du ska sälja din gamla modell vidare. I det ögonblick Apple lanserar en ny Iphone eller Ipad är din modell gammal och tappar också enormt i värde på marknaden för begagnade produkter.

99mac säljer en dator

Gänget på 99mac har vid flera tillfällen privat fått bra betalt för allt från gamla 21,5-tums Imac, ett par Iphone 4 och en Ipad 3 på Tradera. Att sälja av sina begagnade grejer är inte bara ett sätt att få in lite extra pengar utan också att säkerställa att grejerna får fortsatt användning. Bra för plånboken och bra för miljön. Undertecknad testade att sälja en Power Mac G4 Cube via samma sajt tidigare i vintras och fick strax över 1 000 kronor för den. Reservationspriset låg på exakt 1 000 kronor varför undertecknad får betrakta sig som nöjd med affären, även om det givetvis hade varit trevligt att få mer betalt.

99mac testade även att sälja en 17-tums Macbook Pro från 2009. Datorn var utrustad med en 2,93 gigahertz Core 2 Duo-processor och uppgraderad till åtta gigabyte internminne och en SSD-enhet på 256 gigabyte. En trevlig maskin, helt klart, men den hade fyllt sitt syfte och letade efter en ny ägare.

När beslutet fattats om att sälja den fann vi oss med att gradvis använda maskinen mer och mer sällan. Plötsligt var den ominstallerad och låg i kartong i väntan på att bli såld och vi valde att sätta ut en annons på Blocket. Vi tittade först på priset som Mtorget erbjöd, men erbjudandet låg betydligt lägre än vad vi kunde tänka oss att släppa maskinen för. En kontroll av andra maskiner på Blocket med liknande specifikationer gav vid handen att ett pris på 7000 kronor var en rimlig nivå för en dator som är nästan fyra år gammal.

Efter att Blocket lagt ut annonsen tog det inte många timmar innan buden började rinna in via e-post. Det lägsta bud vi fick var 4 500 kronor och när en budgivare erbjöd 6 000 kronor och vi kontrade med 6 500 kronor plus kostnad för frakt så var affären ett faktum. Det kan låta enkelt men en bra affär för oss handlade om att hitta rätt köpare, förhandla ett pris som båda parter är nöjda med.

Blocket driver en pakettjänst tillsammans med transportföretaget Schenker som kallas Blocket Paket som köparen ville använda sig av. Processen för att använda tjänsten är enkel – mata in din adress, försäljningssumma (inklusive fraktkostnad) och vilket bankkonto pengarna ska sättas in på, och ange sedan köparens adress. Skriv ut etiketterna och packa in datorn ordentligt. Därefter beger du dig till närmaste Schenker-ombud som hjälper dig hantera paketet.

Köparen har efter att denne hämtat ut paketet 24 timmar på sig att godkänna varan. Om denne inte godkänt varan efter 24 timmar kommer pengarna betalas ut till säljaren. Om köparen inom 24 timmar väljer att reklamera köpet finns en extra adresslapp som köparen sätter på paketet. Därefter går köparen till sitt Schenker-ombud och lämnar in paketet och får sedan pengarna åter.

I vårt fall var köparen nöjd med sitt köp och godkände produkten. Dock tog det några extra dagar innan pengarna landade på säljarens konto på grund av att en helg kom i vägen.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
13 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.