Veckans App-tips

Upptäck nya appar med 99mac

99mac har letat i djungeln av appar och hittat nya eller uppdaterade som inte bör missas. Veckans skörd innehåller fysikmotorn Algodoo, säljappen Osom Market, spelet Teenage Mutant Ninja Turtles och uppföljaren till Cut the Rope, mejlappen Triage och Yahoo Väder.

Algodoo

Från Umeåbaserade Algoryx kommer fysiksimulatorn Algodoo som kombinerar underhållning med utbildning. Genom att rita olika objekt som kugghjul, lasrar, rep och till och med vatten går det att bygga maskiner och till och med spel. Algodoo har funnits ute för Mac sedan 2011 medan appen för Ipad är helt ny. Mac-spelet går nu att ladda ner gratis från företagets hemsida.

Namn
Algodoo
Utvecklare
Algoryx Simulation AB
Version
2.1.1
Pris
7 kronor
Krav
Fungerar med Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Cut the Rope: Time Travel

För fans av gulliga och beroendeframkallande Cut the Rope har det nu kommit ut ett nytt spel i serien: Cut the Rope: Time Travel. Grundupplägget är samma som tidigare men nu är det två hungriga monster som ska matas på varje bana och det finns en del nya element att leka med. Spelet finns i två separata versioner, en för Iphone och Ipod Touch samt en för IPad.

Namn
Cut the Rope: Time Travel
Utvecklare
Zeptolab UK Limited
Version
1.0
Pris
7 kronor
Krav
Fungerar med Iphone 3GS och senare. Kräver IOS 4.3 eller senare.
Språk
Engelska
Namn
Cut the Rope: Time Travel HD
Utvecklare
Zeptolab UK Limited
Version
1.0
Pris
22 kronor
Krav
Fungerar med Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare.
Språk
Engelska

Facebook

Som 99mac rapporterande om i onsdags har Facebooks app för IOS fått en större uppdatering med ett förfinad design och något som Facebook kallar chatthuvuden och dekaler.

Namn
Facebook
Utvecklare
Facebook, Inc.
Version
6.0
Pris
Gratis
Krav
Iphone eller Ipad med IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska (mestadels)

Osom Market

Svenskutvecklade Osom Market är en köp- och säljapp som lånat mycket från Instagram. Det krävs ett Facebook-konto för att logga in och sedan kan man leta efter snygga prylar. Det går att "Osom:a" saker man gillar, följa människor och kommentera bilder förutom då att lägga upp egna objekt att sälja. Hittar man något man vill köpa får man höra av sig via en inbyggd meddelandetjänst.

Namn
Osom Market
Utvecklare
Osom AB
Version
1.1
Pris
Gratis
Krav
Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare. Optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska

Panel till Status Board med SL-tider

99mac har tidigare skrivit om Panic:s nya app Status Board, appen som snyggt visar upp alla möjliga data på en Ipad som kan stå bredvid datorn på kontoret. Nu har Carl Franzon tagit fram en panel till boende i Stockholm som visar de närmast kommande avgångarna från en vald hållplats inom SL-trafiken. Det går att ställa in hur lång tid man har till stationen för att slippa se avgångar man ändå inte hinner till. Snyggt och praktiskt!

  • På Carl Franzons webbplats finns instruktioner för hur man får in panelen i Status Board.

  • Hitta stationsnumret för stationen hos Trafiklabs.

  • Besök Franzons sajt från din Ipad för att lägga till panelen direkt i Status Board, fyll i stationsnumret och det är klart.

Namn
Status Board
Version
1.0
Pris
75 kronor
Krav
Ipad med IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Swedbank

Till slut har även den största banken i Sverige lagt till en skannerfunktion till sin bankapp samt gjort några mindre förbättringar. Med appen går det att skanna OCR-nummer med mera via den inbyggda kameran. 99mac snabbtestade den uppdaterade appen i onsdags.

Namn
Swedbank
Utvecklare
Swedbank AB
Version
3.3.0
Pris
Gratis
Krav
Iphone, Ipod Touch eller Ipad med IOS 4.3 eller senare.
Språk
Svenska

Teenage Mutant Ninja Turtles: Rooftop Run

  • Spelet har enkla kontroller, spelarens karaktär springer av sig själv och genom att trycka eller hålla in ett finger på skärmen hoppar han olika högt.

De fyra sköldpaddorna som tillsammans med sin kampsportskunniga råtta till mästare bekämpar brottsligheten i New York nådde kanske kulmen av sin popularitet under 80- och 90-talet, men under förra året väckte Nickelodeon liv i serien med nya avsnitt. Nu kommer också ett spel för IOS där man spelar någon av de fyra ninjorna och spelet går helt enkelt ut på att springa längs taken i New York och hoppa samt slåss mot fiender som dyker upp här och där. Ju längre man kommer utan att ramla ner eller på annat sätt förlora ju mer poäng. Enkelt, men kul spel.

Namn
Teenage Mutant Ninja Turtles: Rooftop Run
Utvecklare
MTV Networks
Version
1.0
Pris
15 kronor
Krav
Iphone, Ipod Touch, Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare. Optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska, holländska, franska, tyska, italienska, portugisiska, spanska

Triage: Email First Aid

Sparrow, Mailbox, Gmail - det råder ingen brist på alternativa e-postklienter till IOS trots Apples restriktioner som bland annat hindrar byte av förvalt e-postprogram. Under veckan dök ett nytt namn upp, Triage. Appen är inte avsedd att helt ersätta andra mejlprogram utan är tänkt att vara det första filtret av inkorgen. "Första hjälpen för e-post" kallar utvecklarna programmet.

Genom Triage går det snabbt att välja vilka mejl som ska vara kvar och vilka som ska arkiveras genom att svepa uppåt eller nedåt. Via telefonen kan användaren snabbt ögna igenom sina nya mejl när lite dötid uppstår. Det går förstås också att skicka svar enkelt.

Federico Viticci på MacStories har skrivit ingående om appen och är mycket positiv till den, för den som vill läsa mer om Triage.

Namn
Triage: Email First Aid
Utvecklare
Southgate Labs
Version
1.0
Pris
15 kronor
Krav
Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare. Optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska

Yahoo Väder

Den inbyggda väder-appen i IOS hämtar data från Yahoo, men det räcker tydligen inte för företaget som nu släpper en egen app till App Store, Yahoo Väder. Det är en riktigt snygg app som hämtar bilder från platsen där användaren är och appen visar massor av matnyttig information om vädret.

Namn
Yahoo Väder
Utvecklare
Yahoo
Version
1.0.1
Pris
Gratis
Krav
Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare. Optimerad för Iphone 5.
Språk
Flera språk, bland andra engelska, svenska
Kommentarer
6 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.