Svenska utvecklare

Ungdomsföretag lanserar app för timanställda

Fyra ungdomar i Norrköping startade ett företag med hjälp av Ung Företagsamhet och utvecklade med hjälp av programmerare i Ukraina en app för timanställda.

På Kunskapsgymnasiet i Norrköping studerar fyra ungdomar sitt sista år. De driver också företaget Keep Track UF med hjälp av Ung Företagsamhet som sitt projektarbete. De har lanserat appen Keep Track som finns i två varianter i App Store och platsar därför väl in i 99mac:s serie om #svenska utvecklare. Vi ringde upp gänget i Norrköping för att ta reda på mer.

Idén

Appen riktar sig till timanställda och idén fick Daniel Nylund i somras när han försökte hålla koll på sin lön under sommarjobbet.

– Jag är noga med att skriva upp mina tider och vill hålla koll så att lönen blir rätt. Jag tänkte att det måste finnas att enklare sätt att göra det på, säger Daniel Nylund, ekonomiansvarig på företaget.

Det blev starten till appen #Keep Track som sedan januari finns i App Store i två varianter, en gratisvariant och en som kostar sju kronor. Appen låter timanställda lägga in information om sin lön, komplett med eventuell semesterersättning, obekväma arbetstillägg och skatt. Den anställde startar sedan en timer när denne börjar arbeta och stannar timern när det där dags för rast eller lunch. När personen går hem för dagen samlas tiderna i en tidsrapport. När som helst under dagen kan den anställde se hur mycket denne tjänat så här långt och appen gör också rapporter för varje månad och år.

– Det blir motiverande för den som arbetar att enkelt kunna följa sin lön, sekund för sekund om man vill, säger Jonathan Ekstrand, försäljningsansvarig på företaget.

Programmerare från Ukraina

Keep Track UF drivs dessutom av Linnéa Prytz, vd och Linnéa Roivas, marknads- och designansvarig. De fyra har gjort allt utom själva programmeringen.

– Vi började med att kolla med svenska programmerare vad det skulle kosta att ta fram vår app och fick in offerter på omkring 100 000 kronor. Men så blev vi tipsade om ett svenskt företag i Ukraina som sköter kontakterna mellan programmerare där och beställare i Sverige, säger Daniel Nylund.

Beetroot heter företaget som agerar mellanhand mellan programmerare i Ukraina och svenska kunder. Ungdomarna lyckades få företaget att bjuda på sina avgifter och behövde bara betala för programmerarna och fick på så vis ner kostnaderna ytterligare lite.

– Vi betalade kanske en tiondel av vad vi skulle gjort här i Sverige, säger Daniel Nylund.

Det svåraste säger Linneá Prytz har varit att kommunicera med utvecklarna i Ukraina. De fyra här i Sverige hade inte så stor kunskap om utveckling när de började och eftersom de inte pratar samma språk har det blivit några kommunikationsmissar längs vägen. När appen skulle översättas till svenska blev exempelvis semesterersättning först semesterränta då utvecklarna använt Google Translate.

– Vi tog fram en ordlista över alla ord som var med i appen som de fick använda istället. Vi använde ofta mer bildspråk, och skickade till exempel bilder från appen med pilar, säger Daniel Nylund.

Planer framåt

Företaget startades i september förra året och utvecklingen av appen har pågått mellan oktober och januari då de två versionerna av appen släpptes på App Store, berättar Linnéa Prytz.

– Första maj kommer också en version för Android till Google Play. Det är samma företag som hjälpt oss ta fram den, men andra programmerare, säger Linnéa Prytz.

Jonathan Ekstrand berättar att Keep Track UF utsetts till Östergötlands bästa UF-företag och Östergötlands bästa tjänsteföretag och att SM väntar i Stockholm i maj.

– Vi hoppas på att kunna samarbeta med exempelvis fackförbund och kommuner nu inför sommaren, men inget är klart än, säger Jonathan Ekstrand.

I maj är det dags att antingen lägga ner företaget eller starta ett eget nytt företag, då tar nämligen projektet slut. Gänget håller på och utvecklar en ny idé som om allt fungerar väl skulle låta dem jobba vidare med det här på heltid.

– Vi är mitt uppe i ett par avgörande veckor nu. Vi skulle vilja göra en tidsrapporterings-app för företag, säger Daniel Nylund. Jonathan Ekstrand fyller i:

– Anställda ska kunna rapportera sina tider i sin smarta mobil och arbetsgivaren får en överblick via en webbplats.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.