Bild: Joacim Melin

Begagnatguiden – del 1

Köp- och säljmarknaden för begagnade Apple-produkter växer

Att handla Apple-produkter som är nästan nya är oftast den bästa vägen att gå om man vill ha en Iphone eller Mac utan att tömma plånboken. Var köper man då begagnade Apple-produkter, och hur får man som säljare rätt betalt för sina grejer? I begagnatguiden tittar 99mac på hur man köper och säljer begagnade Apple-produkter.

Apples stadigt växande populäritet har gjort att suget efter begagnade produkter aldrig varit större. Varje gång rykten börjar gå om att en ny Ipad eller Iphone är på gång översvämmas marknadsplatser som Blocket, Tradera eller 99mac med annonser för nästan nya Iphone, Ipad eller Mac-modeller.

Traditionellt sett har Apples produkter betingat ett ganska högt andrahansvärde på marknaden. En kombination av en vilja att "hämta hem" så mycket som möjligt att nypriset i kombination med ett litet utbud gjorde för några år sedan att en begagnad Mac kunde kosta ett par tusenlappar under vad en ny kostade. Idag är bilden en annan – den köpare som har tålamod kan köpa sig en fin produkt till priser som även säljaren är nöjd med.

Till stor del beror detta på att Apple sedan några år tillbaka säljer betydligt fler exemplar av sina produkter, vilket resulterar i att utbudet av begagnade produkter har växt till sig. Detta har också bidragit till att driva ner priserna på exempelvis begagnade Mac-datorer.

99mac har tagit de största marknadsplatserna på pulsen och ger konkreta tips på hur du får ut maximalt med pengar för din Apple-pryl eller hur du köper en till rätt pengar. Vi har också testat att sälja en Macbook Pro på Blocket för att se hur potentiella köpare tänkte runt det pris vi satte på den. Mer om det i kommande delar av #begagnatguiden.

Marknadsläget

Hur mycket en begagnad Apple-produkt betingar för en säljare varierar givetvis. 99mac har därför kontaktat Blocket, Tradera och Mtorget för att ta tempen på marknaden för begagnade Apple-produkter. 

Blocket och Tradera har givetvis betydligt fler annonser än så, och skiljer också i sitt upplägg där Blocket har vanliga annonser och Traderas annonser oftast är upplagda som auktioner där potentiella köpare ger bud på den eller de produkter de vill köpa. 

Auktionspriser

Vi bad Tradera, som är Sveriges största sajt för internetbaserade auktioner och som sedan några år ägs av den amerikanska auktionsjätten Ebay, att ta fram statistik på ett antal faktiska exempel på vad olika produkter slutligen sålts för. 

Produkt

Pris

Iphone 4 16 GB

1 760 kr

Iphone 4S 16 GB

2 400 kr

Ipad 16 GB Wifi

1 825 kr

Ipad 2 64 GB Wifi/3G

3 850 kr

Ipad 3 16 GB Wifi

2 895 kr

Givetvis ska man inte dra för stora växlar på slutpriserna för respektive produkt. Faktorer som skick och hur pass stort intresset var från köpare vid det tillfälle då auktionen avgjordes kan bidra till resultatet. Samtidigt ser man en trend i att mer lagring och anslutningsmöjligheter i en Ipad 2 ger bättre betalt än en nyare Ipad 3 som har mindre lagringsutrymme och saknar 3G-anslutning. 

Vi bad även Tradera ta fram lite priser på försäljning av Mac-datorer. 

Produkt

Pris

Macbook Pro 15,4” Core i7 (2010)

10 300 kr

Macbook Air 11” (2011)

5 049 kr

Macbook Pro 13” Core i5 (2011)

6 600 kr

En större Macbook Pro med en fräsch processor och en 500 gigabyte hårddisk från 2010 genererade nästan dubbelt så mycket pengar som en Macbook Air från 2011 med 128 gigabyte flashlagring. En 13-tums Macbook Pro från 2011 såldes för 1 500 kronor mer än Air-maskinen av samma årsmodell. 

Samtidigt var inköpspriset för den större Macbook Pro-maskinen betydligt högre än för de två andra maskinerna vilket man kan tolka som att andrahandsvärdet på en dyrare dator kan bli sämre. Åtminstone om man väljer att sälja den på auktion. 

Radannonser

Är det då stor skillnad på auktionspriser och fasta priser? För att få svar på det bad vi Blocket, Sveriges största sajt för begagnade produkter, att ge oss lite statistik på ett antal Apple-produkter och snittpriser på dessa. 

Produkt

Pris

Iphone 5

4 364 kr

Iphone 4S

2 736 kr

Ipad 4

4 254 kr

Ipad 3

4 017 kr

Prisnivåerna på Blocket för handhållna enheter ger intryck av att vara aningen högre än för motsvarande produkter på Tradera, men även här är det svårt att dra definitiva slutsatser då även Blockets siffror är ett genomsnitt och inte exempel på enskilda annonser. 

Produkt

Pris

Macbook Pro 13-tum

7 361 kr

Macbook Air 13-tum

8 366 kr

Tittar man på prislappen för en 13-tums Macbook Pro på Blocket och jämför med motsvarande produkt på Tradera är prisnivån även här högre. Men det är åter igen värt att notera att detta är genomsnittliga siffror och inte exempel på faktiska annonser. 

Att sälja till företag

Det finns företag som handlar med begagnade Apple-produkter. Mtorget, Pantaluren och Envirofone är tre sådana företag. Mtorget handlar med både datorer och handhållna produkter som Iphone och Ipad, medan Pantaluren enbart handlar med Iphone. Envirofone handlar även med telefoner från andra tillverkare utöver Apple. Processen för företagen är ganska lika där man värderar sin produkt via en webbsida, skickar in den till företaget och om inget är underligt med produkten får man betalt inom ett antal dagar. 

Mtorget betalar ut pengar för produkten inom två bankdagar, och Pantaluren inom fem. Envirofone anger ingen betalningstid på sin hemsida. Mtorget erbjuder också en tjänst kallad Prepaid där man som säljare får betalt direkt, men där priset också är en aning lägre. I exemplet med vår Iphone 4S motsvarar det 209 kronor mindre betalt för att få pengarna utbetalda direkt. Gemensamt för de tre sajterna är att det är parametrar som skick, efterfrågan och ålder som avgör vilken ersättning man får för sin telefon

Vi har valt tittat på vad man får i betalt för en Iphone 4S och en Iphone 5 från de tre företagen. I båda fallen är det telefoner som är olåsta, lätt begagnade och där kartong och orginalladdare medföljer. Vi har också tagit med vad Mtorget betalar för två nya Ipad-modeller. Här finns ingen jämförelse att göra mot Pantaluren och Envirofone då de endast tar emot Iphone. 

Företag och inköpspris

Mtorget

Pantaluren

Envirofone

Iphone 4S 16GB

2 531 kr

1 780 kr

2 206 kr

Iphone 5 64GB

2 378 kr

2 360 kr

2 888 kr

Ipad mini 64GB wifi

1 417 kr

*

*

Ipad 4 64GB wifi

2 550 kr

*

*

Som synes följer Mtorget och Pantaluren varandra ganska nära när det gäller prisnivån på Iphone 5. Envirofone ligger aningen högre. 

Intressant är också att ersättningen för en Iphone 4S fortfarande kan vara högre än för den nyare Iphone 5 som med tanke på dess populäritet borde gå att få mer betalt för. 

Priserna för begagnade Mac-datorer hos den här typen av företag är svårare att sätta fingret på då det är få som erbjuder den typen av tjänster. Mtorget värderar en 13-tums Macbook Air av 2012 års modell med åtta gigabyte internminne och 128 gigabyte lagring till 6 633 kronor. Prisnivåerna hos Tradera och Blocket ligger för en Macbook Air med 13-tums skärm både över och under det, men givetvis kan priserna variera beroende på konfiguration, skick och årsmodell. 

Kommentarer
3 svar

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.