Bild: Joacim Melin

Återställ jailbreakad Iphone

Att återställa en Iphone som låsts upp med jailbreak till originalskick kan innefatta en hel del problem. 99mac tipsar om vad du ska tänka på och hur du förhoppningsvis kommer runt problemen.

Det finns en hel del Iphone-ägare som funnit anledningar till att låsa upp sina mobiler med #jailbreak. Kanske har du en äldre modell som ligger och skräpar i någon hylla du vill sälja, eller kanske behöver du återställa en för att lämna den vidare till någon annan i familjen. Oavsett anledningen kan du om oturen är framme ställas inför det enkla faktum att din Iphone inte går att återställa till fabriksläge.

I vårt fall handlar det om en gammal Iphone 3G som har befriats från ett operatörslås via jailbreak. Telefonen tänker vi sälja om vi lyckas återställa den. Via Inställningar väljer vi att #IOS ska återställas till orginalläge och all information skall raderas.

Inga konstigheter, förutom att IOS varnade om att proceduren kan ta upp till en timme. Efter två timmar fortsatte vår Iphone att starta om upprepade gånger av sig själv utan att lyckas visa något annat än en Apple-logga på skärmen. Vår gamla Iphone hade förvandlats till en tegelsten och gick därmed inte att låsa upp, men i andra fall vi testat har proceduren fungerat och nedan kan du läsa om hur man gör ett försök att rädda sin Iphone.

Första hjälpen

Iphone kan hamna i vad som kallas för ett DFU-läge, eller Device Firmware Update. Läget används normalt för att uppgradera IOS, men telefonen kan också hamna i läget om den inte kan starta och en ominstallation av IOS krävs. Du ser att telefonen är i DFU-läge om allt som visas är en helt svart skärm. Ser du istället en sladd och Itunes-ikonen är telefonen i "Recovery Mode". I det läget är det oftast rätt enkelt att få fart på sin Iphone igen genom att följa instruktionerna från Itunes när telefonen är inkopplad i datorn.

Men om du har otur, som vi hade, hamnar telefonen i något som kallas Recovery Mode Loop. Som namnet kanske antyder handlar det om att den interna lagringen i Iphone blivit så korrupt att telefonen inte ens kan börja ladda IOS. Varje gång telefonen startas om kommer användaren till Recovery Mode-läget. En alternativ version på detta är att telefonen bara kommer till Apple-loggan innan den startar om av sig självt om och om igen.

Att i det här läget gå till en Apple Store eller service-verkstad är antagligen ingen större idé då #jailbreak inte täcks av garantin. Är telefonen så gammal som vår finns det ingen garanti kvar ändå och rådet lär bli: köp en ny.

Om telefonen fastnat i Revovery Mode Loop finns det bara en sak att göra: försöka tvinga den till att övergå till DFU-läget. Det är inte säkert att det kommer att fungera, men är värt ett försök.

Det första du kan göra är att ladda ned jailbreak-programmet Redsn0w. Det kanske är ironiskt att en telefon vi försökt ta bort jailbreak från ska räddas av ett program som faktiskt låser upp telefoner. Har du som vi en Iphone 3G behöver du en äldre version som du kan ladda ned här.

Beroende på åldern på Iphone kan du också använda Evasi0n som stödjer Iphone 3GS eller senare.

I Redsn0w möts du av två val – Jailbreak eller Extras. Välj Extras, och därefter väljer du Recovery Fix och följer instruktionerna. Har du tur kommer din telefon att försättas i DFU-läge och du kan installera om IOS utan problem. Ett annat program vid namn Tiny Umbrella kan utföra samma manöver, bland annat.

Om telefonen legat länge kan det vara svårt att minnas vilken version av IOS och andra delar av styrmjukvara i telefonen som använts. Många jailbreak i äldre telefoner byggde på att kombinera en ny version av IOS med exempelvis en äldre programvara för telefonens inbyggda modem för mobilnätet. Därför är det inte helt säkert att den absolut senaste versionen av IOS för just din Iphone går att installera. I de fallen kan det vara värt att pröva sig bakåt med äldre versioner av IOS tills rätt version går att installera. Det finns exempelvis denna webbsida som samlat en rad IOS-versioner för olika Iphone-modeller.

Kommentarer
12 svar

Apple lanserar en ny Imac med högupplöst 4K-skärm i höst, och redan nästa vecka kan den dyka upp.

Microsoft visar upp plattan Surface Pro 4 och den nya hybriddatorn Surface Book, som ska utmana både Ipad och Macbook.

Jaybird X2 är ett par trådlösa hörlurar som passar lika bra till Apple Watch som till Iphone. 99mac testar hur de fungerar under träningspassen och pendlingsturerna till jobbet.

Jämförelsetjänsten Prisjakt har uppdaterat sin IOS-app med stöd för Watch OS 2, och nu fungerar appen i den smarta klockan betydligt bättre och kvickare.

Pebble listar fyra anledningar till varför du ska välja deras runda klocka Pebble Time Round.

Grattis på femårsdagen Instagram! Enligt ny statistik är bilddelningstjänsten populär bland svenskarna. Tre miljoner svenskar använder tjänsten.