Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Cupertino Stadsfullmäktige

Apples nya huvudkontor ryktas bli försenat efter sparkrav

Apples nya huvudkontor sägs bli försenat på grund av sparkrav då projektet gått över den planerade budgeten. Vid företagets årsmöte i februari sa Tim Cook att inflyttning kan ske 2016, ett år försenat.

Apples nya högkvarter sägs ha gått över budget och ska ha stött på förseningar som vd:n Tim Cook berättade om vid Apples årsmöte med aktieägarna i februari.

Steve Jobs presenterade Apples planer för Cupertinos fullmäktige blott fyra månader före sin död:

Vi har chansen att bygga världens bästa kontorsbyggnad. Jag tror verkligen att arkitektstudenter kommer besöka oss för att se den.

I planerna för Apples nya huvudkontor finns inte bara en byggnad med spektakulär design med en fasad helt av glas. Apple planerar också att plantera 6 000 träd. Sedan 2011 har budgeten för projektet stigit med två miljarder dollar, skriver Businessweek. Byggprojektet i New York för att ersätta de raserade World Trade Center-skraporna kostar som jämförelse 3,9 miljarder dollar.

Planerad kostnad

Budgeten nu

Apples nya campus

3 miljarder dollar

5 miljarder dollar

Nya World Trade Center

3,9 miljarder dollar

Apple ska nu bett arkitekterna bakom det nya högkvarteret att kapa bort kostnader för en miljard dollar, eller 6,5 miljarder svenska kronor, innan bygget startar. Det är inte sannolikt att Apple avser att spara in på den glastäckta fasaden som kommer att tillverkas i Tyskland i en anläggning särskilt uppförd för detta projekt. Istället tycks det vara Steve Jobs stenhårda krav på material i exempelvis golv och ljudabsorberande paneler som justeras för att få ned kostnaderna, enligt tidningens källor.

Att kostnaderna sprungit iväg är inte så svårt att förstå när företaget satsat på det bästa i varje del av projektet. Exempelvis har Apple valt att använda sig av en dyr metod för att få innertaket på plats. Varje innertakspanel ska gjutas på plats och sedan hängas upp istället för att gjuta innertaken i monterade gjutformar som hålls på plats med hjälp av byggnadsställningar. Den senare metoden ansåg Apple skadar marken runt byggnaden för mycket.

Bild: Cupertino Stadsfullmäktige

Apples ursprungliga mål var att ha sitt nya högkvarter klart till år 2015. Än så länge har de 26 byggnader som nu står på tomten där Apples nya huvudkontor ska byggas ännu inte börjat rivas. När bygget väl kommer igång är bland annat svenska byggföretaget Skanskas amerikanska bolag Skanska USA en av entreprenörerna. Flera underleverantörer har ännu inte anlitats.

Här en film från när Steve Jobs presenterade planerna för Apples nya högkvarter i Juni 2011:

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.