Bygg en egen mediaserver med Apple TV och Itunes

Hur svårt är det att bygga en egen mediaserver som fungerar med OS X, IOS och Apple TV? 99mac visar vägen till en mediaserver som är lätt att underhålla och som fungerar i vardagen.

Att ha en mediaserver hemma är numera inte helt ovanligt. Men hur man bygger en kan skilja sig en hel del åt beroende på vad syftet är. Om du inte redan har en kanske du undrar varför detta är intressant över huvudtaget? Svaret är enkelt. I en värld där många av oss köper musik på cd och filmer på dvd och Blu-ray regelbundet slutar det med att materialet vi köpt läggs på hög. Små tunna fodral i plast och papper med runda plastskivor tar i undertecknads fall upp åtskilliga flyttkartonger.

Allt som oftast tenderar filmer och musikskivor att stå eller ligga i bokhyllor år ut och år in. Många av filmerna eller skivorna rör man sällan eller aldrig och till slut har man två val – packa ned allt i kartonger och ställa i ett förråd, eller importera alla mediafiler till ett mediacenter och därefter packa ned allt i kartonger och ställa i förråd.

Det finns två vägar att gå när man bygger sin mediaserver. Det ena är att lagra sina mediafiler på en utdelad nätverksenhet, exempelvis på en NAS-enhet eller på en Mac via den inbyggda fildelningen, och sedan använda en mediaspelare som monterar den utdelade nätverksenheten över nätverket och läser filerna. Detta fungerar givetvis bra, men det förutsätter att man har ett intresse och kunskaper i hur man hanterar utdelade nätverksenheter och har koll på olika mediaformat.

I den här guiden tittar vi istället på Apples lösning som centreras runt Itunes och gör det möjligt för alla i hemmet att komma åt mediafilerna oavsett om de använder en Mac, Ipad, Iphone, Apple TV eller en Windows-dator.

Det här behöver du:

  • En Mac med Mac OS X 10.6.8 eller senare.

  • Någonstans att lagra dina mediafiler.

  • Mediafiler i form av musik, film och tv-serier.

  • Ett lokalt nätverk.

  • Internetanslutning

  • En Mac, Apple TV, Ipad eller Iphone att spela upp mediafilerna på.

Häng med!

Vad behöver man för att bygga en mediaserver? Det enklaste valet är givetvis en Mac, där en #Mac Mini är ett utmärkt val då den är tyst, tar lite plats och drar lite ström. Nackdelen med en Mac Mini kan vara att den inte har särskilt stor intern lagring, det vill säga hårddiskyta, vilket gör att du antingen behöver komplettera med externa hårddiskar eller en NAS-enhet.

Externa hårddiskar är det enklaste. Beroende på vilken Mac Mini du väljer ansluter du dessa hårddiskar via Firewire, USB eller Thunderbolt.

Det kan låta provocerande att påstå att en äldre Mac Mini med en Core Duo-processor och två gigabyte internminne kan fungera som mediaserver, men det fungerar alldeles utmärkt om syftet är att låta datorn agera just mediaserver utan en direkt anslutning till din tv. En Mac Mini som vi just beskrivit här kan utan vidare agera mediaserver åt tre Apple TV och samtidigt spela musik via #Airplay till högtalare anslutna till en Airport Express.

Givetvis kan du också välja en ännu äldre maskin, exempelvis en Power Mac G5, men där har du dels begränsningar i form av hur pass ny version av Itunes du kan köra, och dels är äldre Mac-datorer baserade på G4 eller G5-processorer inte särskilt strömsnåla vilket kan vara värt att ta i beaktande om datorn ska stå på dygnet runt.

Det kan givetvis diskuteras hur bra, eller mindre bra, Itunes är nu för tiden, men programmet har flera fördelar som att dels kunna köras på både OS X eller Windows, och dels att den stöder alla produkter som Apple släppt som kan spela upp video och musik. Mer om det senare.

När du valt vilken Mac du ska köra ditt mediacenter på är det bara att installera den senaste versionen av OS X som din Mac stöder, om du inte redan gjort det, och se till att Itunes är installerat och uppdaterat.

Se över ditt nätverk

Det är en gammal sanning att Wifi och video i HD-material inte alltid trivs så bra tillsammans. Ett tv-avsnitt på drygt 45 minuter blir cirka 1,3 gigabyte stort i 720p-upplösning och om man tar med det faktum att ett Wifi-nätverk ska hinna strömma över materialet i minst samma takt som det visas upp, gärna snabbare, ställer det stora krav på ditt trådlösa nätverk. Även om du har den snabbaste generationens Wifi-nätverk i form av en eller flera Airport Express hemma finns det begränsningar i hur pass väl detta fungerar i kombination med video i HD-kvalitet. Funktioner som Airplay fungerar över Wifi, men det beror på att Apple sänker kvaliteten på videomaterialet innan det strömmas. Har du ett trådlöst nätverk av äldre standard, exempelvis 802.11g, är det en god idé att byta ut detta mot ett modernare om du upplever problem med att titta på HD-material.

  • Apples Airport Extreme.

    Bild: Apple
  • Baksidan på Apples Airport Extreme.

    Bild: Apple

Om du ska strömma video i HD-format till exempelvis en Ipad eller Iphone är Wifi av naturliga skäl det enda alternativet. Du kommer sannolikt uppleva att du får vänta en kort stund på att din IOS-enhet hunnit buffra videomaterialet innan uppspelningen fungerar felfritt. Om du sitter med en Mac eller en Apple TV är ett trådbundet nätverk det absolut bästa alternativet.

Ett exempel på produkt som tillhandahåller alla funktioner du behöver i ett sådant sammanhang är den senaste generationens Airport Extreme från Apple som erbjuder funktioner som trådbundet nätverk, Wifi med mera. Marknaden för den här typen av produkter är dock stor och andra tillverkare erbjuder lösningar med i princip samma funktioner och egenskaper – många gånger för en bråkdel av priset för en Airport Extreme.

Att basera ditt mediacenter på Itunes innebär inte enbart fördelar utan också nackdelar. Den största nackdelen är att Itunes inte klarar av att hantera vilka mediaformat som helst. Grundregeln för mediafiler och Itunes är att om de bygger på format som mov, m4v, eller mp4 fungerar de med Itunes. Det finns dock begränsningar även där när det gäller hur filerna är kodade. Om filerna inte fungerar i Itunes behöver de konverteras till rätt format, vilket vi återkommer till senare i denna artikel.

Importera material till Itunes

Om du redan har en samling filer med musik och filmer i rätt format kan du enkelt importera dem till Itunes genom att markera dem och dra in dem i Itunes. Värt att notera är om du har filerna på hårddiskar och vill att de ska fortsätta lagras på samma ställe bör du ändra i inställningarna för Itunes.

1. Gå till menyn Itunes och inställningar. Välj fliken Avancerat.

2. Avmarkera att filerna ska kopieras till Itunes-biblioteket vid import. Genom att också avmarkera Ordna mappen Itunes Media får du själv organisera dina filer som du tycker är bäst.

När du importerat dina filer kommer du snart att se att en del videofiler inte ligger på rätt ställe. Tv-serier kan ha sorterats som filmer exempelvis.

Vid import och kodning av videofiler lägger man till information som kallas för metadata, det vill säga information om den information som finns i en videofil. Metadata kan innehålla vilken typ av fil det är (film, tv-serie, musikvideo, och så vidare), information om skådespelare, filmens längd, upplösning, kvalitet och en bild som visar innehållet för att nämna några exempel.

Om man vill lägga in metadata manuellt kan man göra detta via Itunes genom att ta fram information om en fil (markera filen och tryck cmd-i).

I denna dialogruta kan du mata in information om en film eller ett avsnitt av en tv-serie (säsong, namn på avsnitt, skådespelare, och så vidare), lägga in en omslagsbild till filmen eller tv-seriens avsnitt och sortera in filen i rätt kategori i Itunes.

Konvertera till rätt format

Att importera mediafiler som inte stöds av Itunes innebär att de först måste konverteras. Det finns program som är gratis, exempelvis Handbrake, och program på App Store som exempelvis Iflicks för 149 kronor.

I denna guide kommer vi utgå från dessa två program. De är på många sätt lika, men skiljer sig också på vissa områden när det handlar om vissa funktioner. Utan att gå in för mycket på detaljer klarar #Handbrake och #Iflicks av att göra samma saker – nämligen att koda om mediafiler till format som fungerar bra med exempelvis en viss generation av #Apple TV eller en viss modell av Ipad. I grund och botten är inställningarna för respektive enhet anpassade efter vilken upplösning skärmen i en Ipad Mini eller en Iphone 4S har, för att ta två exempel. Genom att dra ner upplösningen skapar du mindre mediafiler som passar bättre i en mobil enhet som har begränsad lagringsyta.

När du konverterar mediafiler ska du välja den högsta upplösningen som din Apple TV klarar. Detta av den enkla anledningen att du inte vill behöva skala upp materialet för att fylla ut din tv-skärm, medan din Ipad eller Iphone kan skala ner materialet utan att det känns störande.

I vårt exempel nedan är det en videofil med 720p-upplösning och vanligt stereoljud i mkv-format som ska konverteras till ett format som fungerar med tredje generationens Apple TV.

1. Välj fil som ska konverteras till annat format genom att klicka på Source uppe i vänstra hörnet i applikationen.

2. Välj vilken enhet materialet ska kodas för. I vårt exempel är det den senaste modellen av Apple TV, AppleTV 3.

3. Välj var filen ska sparas och vad den ska heta. Ändra inte de tre sista bokstäverna efter punkten i filnamnet, i vårt exempel m4v.

4. Du kan nu antingen lägga till filen till en kö genom att klicka på Add to Queue. Du kan se hela kön genom att klicka på Show Queue.

5. När du är klar kan du klicka på Start uppe till vänster i menyn.

I Handbrake är det inte svårare än att öppna filen, döpa den nya versionen av videofilen och ange till vilket format den ska konverteras. Det går att finjustera inställningarna ned i minsta detalj, men överlag fungerar det bra med de färdiga mallarna i Handbrake. En fördel med Handbrake är att applikationen kan importera direkt från en dvd-skiva. Programmet kan också ta med undertexter, vilket är trevligt. Däremot klarar den inte av Blu-ray-skivor, som kräver andra programvaror.

Iflicks

1. Lägg till en videofil för konvertering.
2. Ta bort den senast tillagda filen i fönstret.
3. Information om markerad videofil.
4. Sök efter metadata. Användbart om Iflicks inte själv klarar av att hitta information om en film eller ett avsnitt i en tv-serie.
5. Länk till metadata om videofilen.
6. Se videofilen innan konvertering.
7. Ladda om information.
8. Starta konverteringen.

I Iflicks har man inte samma flexibilitet som i Handbrake när det gäller inställningar och finjusteringar. De mallar som finns räcker långt för senare modeller av Apple TV, Iphone, Ipad och Iphone och där Iflicks tappar gentemot Handbrake i flexibilitet tar det igen när det gäller hantering av metadata. Iflicks klarar heller inte av import direkt från dvd- eller Blu-ray-skivor.

Skådespelare, omslagsbild, handling och en uppsjö av övrigt information om en film eller ett avsnitt av en tv-serie laddas ned automatiskt och bakas in i filen som skapas när konverteringen sker.

Som extra bonus importeras filen till Itunes per automatik och kan också sparas ned där dina övriga mediafiler redan lagras.

Vad bättre är så syns all information som du ser i bilden ovan när du bläddrar runt bland tv-avsnitten eller filmerna via din Apple TV, Ipad eller Itunes i en annan dator.

För bästa resultat vid exempelvis import av dvd-filmer rekommenderas båda programmen. Importera med Handbrake och snygga till filen med Iflicks, helt enkelt.

Hemmadelning

1. Starta Itunes på din mediaserver och välj Arkiv-menyn. Välj därefter Hemmadelning och Slå på Hemmadelning.

2. Fyll i ditt Apple ID och dess lösenord. Klicka sedan på Slå på Hemmadelning.

I samband med IOS version 4.3 införde Apple en ny funktion kallad #hemmadelning. Tidigare fick den äldre generationens Apple TV ansluta sig till Itunes via ett förfarande där en kod visades på din tv som sedan skulle matas in i Itunes för att på så sätt para ihop de två enheterna. Det var visserligen snyggt när hela processen var avslutad då man i Itunes såg vilken Apple TV som var ansluten till vilken dator.

Hemmadelning aktiveras i Itunes och funktionen är kopplad till ditt Apple-ID som du exempelvis använder för att köpa appar i App Store.
Maximalt fem datorer (Mac eller pc) kan vara anslutna till samma Apple-ID via hemmadelning och man kan sedan kopiera och synkronisera material mellan olika datorer som är anslutna till samma hemmadelningskonto. En Apple TV räknas som en IOS-enhet i detta sammanhang. Materialet kan vara så väl egenhändigt importerat material som köpt material från Apple och Itunes.

"Ok, så det var datorerna", tänker du kanske. "Ipad och Iphone då?" Apples portabla enheter räknas inte till de maximalt fem datorer som kan använda hemmadelning. Man kan inte kopiera material från eller till en IOS-enhet via hemmadelningsfunktionen.

Ljud- och bildkvalitet

Under många år var import av dvd-filmer till någon form av mediacenter förknippat med att behöva leva med sämre bildkvalitet än om man såg på filmen direkt från skivan. Numera är detta inte riktigt fallet även om en import från en dvd eller Blu‐ray-film till ett digitalt format innebär olika former av marginella kvalitetsförsämringar då materialet komprimeras till en storlek som exempelvis en Apple TV kan hantera.

När det gäller surroundljud är det en annan historia – det finns åtskilliga rapporter om problem med surroundljud via Apple TV i Apples supportforum. Vissa menar att Apple TV har eller har haft problem med att "tala om" för en förstärkare att den skickar en ljudström som bygger på Dolby Digital 5.1 (den enda surroundstandard som Apple TV stöder), andra menar att det beror på vilken bittakt (eng: bitrate) som ljuddelen av videofilerna är kodad till. En lägre bittakt har löst problemet för vissa.

Några har löst problemet genom att göra en återställning av sin Apple TV, medan det finns de som ännu inte har en lösning. Problemen tycks avta med senare versioner av operativsystemet för Apple TV så om du har en äldre modell som fortfarande kör version 4.2.2 eller tidigare är det verkligen hög tid att uppdatera din Apple TV till senaste versionen.

Om du köper en film eller ett avsnitt av en tv-serie från #Itunes kommer det sannolikt att ge dig surroundljud om Apple själva anger att videomaterialet har surroundljud. Värt att notera är att detta kräver en ljudanläggning i ditt hem som du antingen ansluter Apple TV till via en optisk ljudkabel eller via HDMI-kabel.

Din förstärkare måste klara av att spela upp Dolby Digital 5.1-ljud. Andra standarder som exempelvis DTS-HD eller Dolby Digital Plus är trevligt, men det är inget du har nytta av om du inte har för avsikt att fortsätta spela upp videomaterial från exempelvis en dvd- eller Blu-rayspelare. Att ansluta Apple TV via HDMI till din tv direkt och sedan till din förstärkare kan innebära att din tv filtrerar bort surroundljudet om du har otur. Anslut därför alltid Apple TV direkt till din ljudanläggning och sedan från den till din tv om du använder enbart HDMI. Se också till att din Apple TV är inställd på att spela upp ljudet i "Dolby Digital". Om du har problem kan det vara en bra ide att försöka forcera Dolby Digital-signalen från Apple TV genom att se till att den inte är inställd som "Automatisk" (se bild ovan).

Slutresultatet

Exempel på avsnitt i en tv-serie, komplett med handling och omslagsbild, i tredje generationens Apple TV.

Bild: Joacim Melin

Nu kanske du undrar var denna guide är på väg någonstans, och det är nu vi tänkte berätta det. Om du följt guiden fram tills nu har du ett mediabibliotek som ligger importerat i Itunes med olika former av metadata som omslagsbilder, handling, skådespelare, och så vidare. Du har slagit på hemmadelning i Itunes vilket innebär att alla enheter som är anslutna till samma Apple-ID kan komma åt materialet över Wifi eller trådbundet nätverk.

Detta innebär att om du har en Ipad eller Iphone med IOS version 4.3 eller senare och slagit på hemmadelning i enheten kan du starta video-applikationen och där kommer ditt utdelade mediabibliotek att finnas. Om du har många filer utdelade kan det ta en stund att ladda in hela katalogen till en Ipad över Wifi, så ha lite tålamod.

Vi nämnde tidigare i artikeln att allt material du importerar som är av HD-kvalitet och anpassat för Apple TV generation två eller senare också fungerar i en Iphone eller Ipad. Men det finns en baksida av det myntet och det är att om du ska strömma video i 720p eller högre över Wifi till en IOS-enhet tar det en liten stund innan enheten hunnit buffra upp tillräckligt av materialet för att uppspelningen ska gå smärtfritt.

Samma avsnitt i en Iphone 5. Även här strömmas innehållet över Wifi från mediaservern.

Det finns fler fördelar man kanske inte tänker på initialt. Exempelvis kanske du tittar på ett avsnitt av en tv-serie, men måste göra något annat så du stoppar uppspelningen i exempelvis din Apple TV. Senare på kvällen kommer du på att du vill se färdigt avsnittet, men orkar inte masa dig till tv-soffan. Vad gör du?

Givetvis kan du se vidare på ditt avsnitt i en Iphone eller Ipad, eller i din Mac om du önskar, men eftersom tv-avsnittet strömmas från Itunes på din mediaserver lagras också information om var i avsnittet du slutade titta. När du startar uppspelningen av samma avsnitt kommer exempelvis videospelaren i din Ipad automatiskt hoppa fram till var du slutade titta. Kanske inte så oerhört revolutionerande egentligen, men ändå en liten smart funktion som gör livet så mycket enklare.

Summering

I undertecknads hem trängs tre Apple TV av tredje generationen med fyra Mac-datorer, tre Ipad och fyra Iphone. Alla enheterna sitter inte och strömmar media från vår mediaserver samtidigt, men vi har å andra sidan aldrig upplevt några problem med att exempelvis titta på film eller tv-program till tre olika Apple TV samtidigt.

Ja – Itunes är en begränsning. De som ägnar sig åt fultankande av film och tv-program tycker säkert det är rena pesten att behöva konvertera en film från mkv-formatet till något som Itunes förstår och föredrar kanske hellre en lösning som Plex eller XBMC. Även om det är två bra lösningar som i förekommande fall erbjuder funktioner vi Apple-trogna bara kan drömma om är Itunes enklare i slutändan. Som undertecknad skrev i en krönika tidigare i vintras är Itunes lösningen för de som är mer intresserade av att det "bara fungerar". Den är inte tekniskt perfekt, och är man ute efter nördcred är ett mediacenter byggt på Itunes sannolikt inte det coolaste sedan skivat bröd.

Men det fungerar.