Speltest

Löjligt roligt med Ridiculous Fishing

Ridiculous Fishing är ett nytt spel i App Store med en enkel men rolig spelidé och en lång historia bakom sig. 99mac testar spelet.

Lättillgängliga spel med en enkel spelidé och ett sinnrikt belöningssystem är bland de populäraste spelen för Iphone. Med fem minuter på bussen eller tio minuter över i väntrummet plockar många fram sin telefon och fördriver tiden med spelande. Nysläppta Ridiculous Fishing från holländska Vlambeer är ett sådant spel och mottagandet har varit mycket positivt.

Klon nära tillintetgöra spelet

Det finns en historia bakom spelet värd att nämnas. Vlambeer består av Rami Ismail och Jan Willem Nijman som tillsammans skapade spelet Radical Fishing som ett Flash-spel för datorer 2010 och det blev en stor succé. Samma år började de jobba på Ridiculous Fishing, en variant av spelet för IOS. Istället för att bara porta spelet rakt av valde de att bygga upp det på nytt från grunden, anpassat för IOS och mobilt spelande.

Allt förändrades när Ninja Fishing, en klon av Radical Fishing, släpptes för IOS av spelföretaget Gamenauts. Det spelet blev populärt och luften gick ur Vlambeers egna planer på att lansera Ridiculous Fishing. De var nära att ge upp helt, men kunde inte riktigt släppa spelet helt. Det tog två och ett halvt år och hjälp av två andra framgångsrika spelutvecklare – Zach Gage (Spelltower) och Greg Wohlwend (Solipskier med flera) – att till slut få klart spelet.

Spelet

Spelidén bakom Ridiculous Fishing är enkel. Du är fiskaren Billy i en båt på havet som kastar ner sitt drag, undviker att träffa av fiskar på vägen ner och försöker fånga så många fiskar som möjligt på vägen upp. Det räcker dock inte med att få fiskarna på kroken, när du väl får upp din fångst flyger fiskarna upp i luften och du måste ta fram ditt gevär för att skjuta ner varje fisk för att räkna den som fångad.

Varje fisk som träffas genererar en inkomst, om du inte råkar träffa en manet som ger avdrag istället, och för pengarna du tjänar kan du uppgradera din utrustning i affären. Till exempel köpa längre fiskelina för att nå djupare eller kraftfullare vapen för att skjuta fiskar effektivare. Så småningom går det att låsa upp fler platser att fiska på också. Det är ett klassiskt fall av att jaga achivements, det vill säga belöningar som gör spelupplevelsen rikare.

Grafiken är lite speciell i spelet, den påminner om gammal åttabitarsgrafik men är baserad på trianglar istället för kvadratiska pixlar. Spelet är lekfullt till utseendet med klara tydliga färger och det märks att varje liten detalj har noga designats. Klassiskt fiskande blandas med moderna element som en smartphone med Twitterliknande Byrdr där Billy håller kontakt med omvärlden. Som namnet Ridiculous antyder finns det många galna element också, som att fästa en motorsåg på draget för att såga sig igenom fiskar på vägen ner.

Spelet Ridiculous Fishing bjuder på stor spelglädje, humor och härlig grafik. Spelet kostar 22 kronor i App Store, fungerar både på Iphone och Ipad, kräver IOS 5 eller nyare och är optimerat för Iphone 5.

Befriat från köp inuti appen

Avslutningsvis är det värt att nämnas att spelet inte använder sig av "köp inuti appen" (IAP - In-app Purchases") som på senare tid blivit allt vanligare i IOS-spel. Det är lukrativt för spelutvecklarna, inte minst visar topplistan över de mest inkomstbringande spelen i App Store det, nästan samtliga där är "freemium"-spel, det vill säga de är gratis att ladda hem, men fyllda av IAP. Många spelare upplever dock att IAP förstör spelupplevelsen när de mer eller mindre tvingas göra återkommande köp i spelen för att kunna spela vidare.

Ridiculous Fishing kostar visserligen 22 kronor vilket är något mer än de flesta spel, men å andra sidan är det också den enda kostnaden. Sedan är det ren spelglädje utan fler utgifter. Tack för det.

Kommentarer
2 svar

Välljudande hörlurar från Urbanears till riktigt bra pris döljer sig bakom lucka elva i Geeks Julkalender.

Nintendo, simdollar, Google och solenergi är några av ämnena som avhandlas i veckans poddavsnitt.

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.