99mac testar

Städa din mac med Cleanmymac 2

Cleanmymac 2 är ett program som underlättar för den som vill hitta och rensa ut överflödiga filer för att spara utrymme på sin mac.

Med den ökande användningen av #SSD i våra datorer har vi paradoxalt nog mindre utrymme att tillgå än för några år sedan. Nuvarande #Macbook Air har till exempel bara 64 gigabyte lagringsutrymme i sitt grundutförande och det räcker inte långt, speciellt inte för den som är flitig med att ta bilder och spela in video med sin telefon.

Att kunna hushålla med utrymmet blir därför en uppgift som många förr eller senare står inför. Det kan lätt bli en tidsödande uppgift att manuellt leta reda på filer som inte behövs och det krävs en del kunskap för att veta vilka filer i systemet och hos programmen som är säkra att kasta bort.

Macutvecklarna Macpaw vill bespara användarna besväret att behöva sköta resningen manuellt med programmet Cleanmymac 2. Med det programmet skannas hela hårddiskens innehåll av och användaren får upp flera listor på olika typer av filer som Macpaw anser är helt ofarliga att kasta bort.

Snabbtest av Cleanmymac

Vi har testat att köra programmet på en #Macbook Pro som började få slut på utrymme för att se hur mycket det gick att spara.

Ett enda tryck på knappen Scan är allt som behövs för att Cleanmymac sk a söka igenom datorn efter olika typer av filer som kan räknas som överflödiga.

När avsökningen är klar presenteras en rapport över hur mycket utrymme som automatiskt kan raderas utan att det påverkar något, enligt programmet. För snabbast resultat räcker det med att trycka en gång till på huvudknappen, som nu heter Clean. Då rensas allt som programmet föreslagit bort från disken.

För den som vill ha bättre koll på detaljerna går det att välja mellan ett antal olika områden i listen till vänster.

Ett besök under fliken System Cleanup visar att vi har 11 gigabyte med data som inte behövs i systemet. Största delen av detta, 7 gigabyte, är cachen av bilder som skapas vid import av bilder från IOS-enheter. Därefter finns det 1,6 gigabyte språkfiler i systemet för språk som inte används. Nästan lika mycket plats tar gamla uppdateringar av IOS-programvara.

Ännu mer detaljerad information går att få genom att trycka på knappen Detailed Results. Då visas en lista på olika typer av systemfiler och för varje typ går det att i detalj markera vad som ska raderas. Kanske behövs vissa språk vara kvar.

Ett annat exempel på överflödig data är Universal Binaries, det vill säga program som skapats för att fungera på flera olika typer av macar (Intel eller Powerpc, 32-bitar eller 64-bitar). Cleanmymac går igenom programmen på datorn och kan rensa ut den oanvända koden från varje program.

Genom att rensa bland dubletter i Iphoto kan vi spara hela 3,4 GB till. Iphoto sparar nämligen kopior av bilder, till exempel om en bild roterats skapas en kopia av originalet där enda skillnaden är att bilden roterats.

Ett klick på Detailed Results visar fler alternativ. Här går det att kryssa för fler raderingar utöver de "säkra" raderingar som Cleanmymac automatiskt föreslår. Till exempel att kosta bort originalen till beskurna bilder eller ta bort RAW-filer. Det är dock en typ av ändringar som kastar bort data som kan vara värdefull att ha kvar, därför är det inte förkryssat.

Utöver att rensa ut helt överflödiga filer går det också att få hjälp att hitta stora filer som stjäl mycket plats och gamla filer som inte öppnats på lång tid. Att en fil inte öppnats på länge betyder nödvändigtvis inte att den ska slängas, men det kan fungera som ett bra verktyg för att underlätta manuell radering av gamla och stora filer.

Cleanmymac kan avinstallera program helt och hållet för att spara utrymme. Extra värdefullt kan vara att radera program som inte ens går att köra på den aktuella datorn.

Under Unsupported listas program som inte går att köra på den aktuella datorn. Det kan till exempel vara program med endast Powerpc-kod (användes före Apple bytte till Intel-processorer) eller sådana som inte fungerar under aktuell version av #OS X.

Även om det inte frigör så många megabyte går det att ta bort tillägg av olika slag, som systemtillägg (bilden ovan), tillägg till webbläsaren och tillägg till andra program. Macpaw påstår att Cleanmymac även kan hitta tillhörande filer till systemtilläggen, även om de är utspridda på olika platser på hårddisken, och ta bort dessa samtidigt.

Slutligen kan programmet också radera filer säkert. (Något som även finns inbyggt i OS X, genom "Säker papperskorgstömning" i Finder.)

Slutsats

I vårt snabba test av Cleanmymac fungerar det mesta som utlovat. Vi har inte testat att faktiskt radera några filer med programmet, utan bara använt den fria demoversionen som går att ladda ner från dess hemsida. Gränssnittet håller samma höga standard som många andra OS X-program, det är snyggt och lätt att använda.

Demoversionen ger en bra känsla för hur programmet fungerar och kan hjälpa till att hitta onödiga filer. Den kan också rensa, men bara upp till 500 megabyte.

Programmet köps direkt från utvecklarna och kostar normalt sett 321,88 kronor (39,95 euro) för en licens som gäller en mac, men är för tillfället på rea för halva priset, det vill säga 160,90 kronor (19,97 euro).

För den som inte vill lägga ner tid och ork på att själv rensa ut filer kan Cleanmymac vara ett bra alternativ.

Kommentarer
18 svar

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!