Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Föräldrar får tillbaka pengar för barns app-köp.

Apple blev stämda 2011 av föräldrar vars barn lyckats göra köp inuti appar utan deras vetskap. Nu går företaget med på en uppgörelse som ger presentkort eller kontanter till drabbade.

En grupp föräldrar i USA lämnade i april 2011 in en stämning mot Apple på grund av att deras barn kunnat göra köp inuti appar utan föräldrarnas vetskap. Något som även här i Sverige skapade rubriker då räkningarna i vissa fall blev skyhöga.

Apple har gått med på en uppgörelse som ger presentkort i Itunes eller kontanter till de drabbade. För att kunna ta del av uppgörelsen krävs att användaren kan bevisa att en minderårig köpt "spelvaluta", och att användaren inte gett sitt lösenord till barnet. Gäller det bara mindre belopp erbjuds drabbade ett presentkort på fem dollar i Itunes. Gäller det köp över 30 dollar kan användarna ansöka om att få tillbaka pengarna i kontanter.

Uppgörelsen ska fortfarande godkännas av en domare. Om det blir godkänt kan pengarna börja betalas ut i senare i år eller i början av nästa år, rapporterar Gigaom.

Det är inte känt hur mycket Apple kommer att betala totalt, eller hur många användare som är drabbade, men uppgörelsen säger att Apple kommer att skicka mejl till "över 23 miljoner kontoägare i Itunes som har gjort "spelvaluta"-köp i en eller flera kvalificerade appar."

En del av föräldrarna i USA fick räkningar på över 300 dollar, enligt stämningen. Barnen ska inte ha förstått att köpen gjordes med riktiga pengar. Sedan 2011 har Apple löst köp inuti appar genom att införa krav på lösenord och det går också att blockera det helt.

Köp inuti appar är vanliga i appar som är gratis att ladda ned. Det handlar ofta om att köpa något för att snabba på vissa element i spelet. I Sverige handlade de flesta köpen som gjordes av barn om smurfbär i spelet Smurfs Village.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.