Bild: Joacim Melin

Arkivera bilder i molnet

Everpix lagrar dina bilder

Funderat på hur du lagrar dina digitala bilder? Det finns gott om bildtjänster på nätet som låter dig ladda upp bilder från din telefon, surfplatta eller dator, men inte alla är gratis och inte alla låter dig skydda dina bilder och se till att de är privata.

#Everpix är en nyligen lanserad tjänst med tidigare Apple-höjdaren #Bertrand Serlet bland investerarna. Tjänsten är till skillnad från #Flickr eller #500px inte för att visa upp dina bilder för andra. Istället är syftet att låta dig samla alla dina bilder på ett ställe.

Vem behöver då Everpix? Det kan tyckas onödigt att spara de bilder man lägger upp på exempelvis Facebook på ytterligare ett ställe. Samtidigt ökar antalet platser och tjänster där egentagna bilder kan publiceras och Everpix kan lika gärna ses som ett centralt arkiv där alla bilder till slut hamnar, oavsett var de är tagna.

Det fungerar också som en molnbackup för ditt bildbibliotek som Apple i dagsläget inte kan erbjuda via Icloud. Tjänsten erbjuder inte en direkt säkerhetskopia av dina bilder. De 1 000 senaste bilderna skickas automatiskt upp via fotoströmmen som är kopplad till ett Icloud-konto. Nya bilder knuffar hela tiden bort de gamla.

Everpix har flera intressanta integrationsalternativ. Tjänsten låter dig enkelt koppla in dina befintliga konton på bland annat Facebook, Flickr och Twitter och kontinuerligt importera alla bilder du postar till dessa tjänster. Via en programvara du installerar på din #Mac kan Everpix ladda upp alla bilder du importerar till #Iphoto eller #Lightroom. Oavsett om du har ett enda eller flera Iphoto-bibliotek kan du ladda upp bilder från samtliga.

E-post som meddelar att import av bilder är klar.

Du kan också automatiskt ladda upp bilder du lägger på skrivbordet, i din dokumentmapp, din fotoström i #Icloud, och så vidare. Enkelt uttryckt är det ungefär som Dropbox fast enbart för dina bilder.

Utöver en applikation för OS X 10.6 eller senare finns också motsvarande för IOS 5.1 eller senare. Där stöds Iphone 3GS eller Ipad 2 eller senare. Kör man Windows XP eller senare finns också en applikation för det. IOS-applikationen har funktioner som en möjlighet att få bilder tryckta av en partner till Everpix. Du kan också visa upp dina bilder via Airplay-funktionen i IOS till en Apple TV.

Om du vill dela med dig av dina bilder från Everpix kan du enkelt göra det via webbgränssnittet. De tjänster du då kopplat till Everpix, exempelvis Twitter och Facebook, finns automatiskt inlagda för utdelning av bilder.

Everpix låter nya användare testa tjänsten under 30 dagar. Därefter kostar den 4,99 dollar, eller drygt 31 kronor per månad. Du kan också betala helårsvis – då är priset 40 dollar, eller drygt 250 kronor. Intressant nog finns det inga ytterligare prisnivåer utan det är en prislapp och du har en obegränsad mängd yta att lagra dina bilder på. Det bör kanske också noteras att Everpix endast låter dig synkronisera just bilder. Inte filmmaterial eller andra typer av filer.

Dropbox är en potentiell konkurrent eftersom tjänsten gör det möjligt att automatiskt synkronisera bilder både från din Mac och din IOS-enhet. De flesta har säkerligen redan ett Dropbox-konto och det blir betydligt enklare att ladda ned alla bilder till en Mac, men samtidigt tvingas du lagra bilderna både på Dropbox och på din Mac. Med Everpix kan du synkronisera upp dina bilder och sedan ta bort dem från din Mac eller IOS-enhet och på så sätt använda Everpix som en lagringsplats för bilder du inte behöver lagra "hemma".

En annan potentiell nackdel med att lagra bilder hos Dropbox är prissättningen. Everpix erbjuder ett pris oavsett hur många eller få bilder du vill lagra. Dropbox tar betalt i olika steg där 100 gigabyte lagringsyta kostar exempelvis cirka 65 kronor per månad. Så pass mycket lagringsyta är kanske inte nödvändigt för alla, men vi fotograferar mer och mer och bilderna blir större och större. Undertecknad har drygt 40 gigabyte bilder i Aperture och den mängden lär garanterat öka.

Vad som kunde varit bättre

Det finns givetvis saker som kunde varit bättre. En sak är möjligheten att faktiskt ladda ned sina bilder igen. I dagsläget går det att gå in i ett befintligt fotoset, exempelvis ett visst datum, och därifrån ladda ned alla bilder som hör till det datumet. Men har man tusentals bilder blir detta väldigt repetitivt. Det hade varit bra om det fanns möjlighet att få alla sina bilder exporterade till en mapp hos exempelvis Dropbox.

Everpix i Iphone 5.

Genom att aktivera den automatiska synkroniseringen av bilder från en IOS-enhet tar Everpix på sätt och vis samma roll som fotoströmmar gör i Icloud. Skillnaden är att de bilder du laddar upp från IOS inte laddas ned till din Mac eller vice-versa. Detta hade varit en kanonfunktion som vi hoppas kommer i en senare version för de som vill använda Everpix på det sättet.

Summering

Överlag känns Everpix som en bra tjänst. Den löser ett problem som allt fler sannolikt stöter på i takt med att fler bilder tas med både digitalkameror och mobiltelefoner. Med ett par ytterligare justeringar är detta en tjänst som mycket väl kan definiera hur man kan eller bör arbeta med bilder i framtiden.

Kommentarer
7 svar

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.

Igår var det hela 40 år sedan det episka rymdäventyret krönte vita duken och skapade historia på ett sätt förändrade en ung 99mac-redaktion.

I det senaste avsnittet dyker våra fulkulturister ned i sina skivsamlingar, och pratar om den nördiga musiken, och nördiga musiker.

Appen Workflow är ett bra verktyg för att göra din Iphone mer kraftfull, och här är sju tips på praktiska arbetsflöden.

Samsung Galaxy S8 har imponerat på många sätt, men varken ansiktsavläsaren eller irisavläsaren skyddar mobilens innehåll på ett säkert sätt.

Apple och Nokia går från att strida om patent till ett affärssamarbete som ska gynna båda parterna.