Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Zfs ftw

Upprop för modernare filsystem i nästa version av OS X

Filsystemet i OS X inte hängt med i utvecklingen, menar kritiker som kräver att Apple i nästa stora version av OS X lägger till filsystemet ZFS.

#HFS+ är det filsystem som i princip alla Mac-ägare dagligen använder. Men det har 15 år på nacken och har inte hängt med i utvecklingen mot allt större hårddiskar. Det menar kritiker som startat ett upprop för att Apple igen ska överväga att lägga in stöd för filsystemet #ZFS i OS X 10.9 som förväntas släppas senare i år.

Det faktum att HFS+ i sin tur är en uppgradering av HFS, filsystemet i gamla MacOS som utvecklades i början på 80-talet, gör enligt många inte saken bättre. Don Brady var en av utvecklarna som arbetade med uppgraderingen och säger till Ars Technica att om han och de andra utvecklarna på Apple vetat att HFS+ skulle användas så länge hade de sannolikt gjort ytterligare ändringar i filsystemet utöver att skriva om det från 16- till 32-bitar för att kunna hantera större lagringsenheter.

Filsystemet ZFS utvecklades av Sun Microsystems som ett svar på problemet med ständigt ökande lagringsbehov. Det används primärt i servermiljöer, men i takt med att lagringsytan även i hemmets datorer växer snabbt finns det många som anser att filsystemet med rätt användargränssnitt skulle passa perfekt även i OS X.

Apple arbetade med att implementera Suns filsystem i Mac OS X.
Version 10.5 hade stöd för läsning av ZFS-formatterade hårddiskar och planen var att ett fullständigt stöd skulle implementeras i #Mac OS X 10.6, men det blev aldrig verklighet. Det nya filsystemet fanns med i betaversioner av operativsystemet, men när det lanserades var alla spår borta. Exakt varför Apple stoppade det är fortfarande oklart, men många pekar på ett licensbråk med Sun Microsystems. Andra menar att Apple ville att företaget skulle ge någon form av garantier ifall Apples kunder fick problem med filsystemet, något som Sun Microsystems vägrade att göra. Idag ägs ZFS av Oracle efter att de köpte Sun Microsystems i januari 2010.

Don Brady arbetade också med att implementera det nya filsystemet. När Apple lade ner satsningen på filsystemet lämnade han företaget och startade eget. Brady utvecklade stöd för ZFS med ett grafiskt gränssnitt som han kallade Zevo. En första version släpptes till marknaden, men Brady sålde senare sitt företag till Greenbytes. De nya ägarna har släppt Zevo som produkten heter gratis, det grafiska gränssnittet följer dock inte med.

I skrivande stund har drygt 1 300 personer skrivit under uppmaningen till Apple. Ett fristående projekt kallat Maczfs arbetar numera på halvfart med en ZFS-implementation för OS X.

Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.