Idas apphörna

Styr över en pixelstad

Bland nyheterna i App Store listas nu Pixel People. 99mac har en svaghet för saker som Nintendo 8-bitar och pixelkonst och hämtade därför hem spelet för test. Det visade sig vara en postapokalyptisk variant av Simcity förpackat i snygg pixeldesign.

I #Pixel People finns inga människor eller något jordklot. Du är istället ute i rymden med uppdraget att bygga upp en stad befolkad av kloner. För att ställa till det för dig har du ständigt tomma kassakistor och taskigt med utrymme. På något sätt får det här mig att tänka på science fiction romanen Accelerando av Charles Stross. I boken är städer som flyter i rymden det minst konstiga, här har människor börjat ladda upp sig själva på internet. Men åter till Pixel People där själva spelandet är någon sorts blandning mellan Spore (kombinera ihop olika gener) och Simcity (bygg en stad) förpackat snyggt med charmig pixelgrafik.

Din stad Utopia börjar med en mottagning och två sorters gener/yrken. Borgmästare och mekaniker. I mottagningen kan du kombinera gener på olika sätt för att få fram kloner med olika arbeten som kan hjälpa dig tjäna ihop pengar för att expandera staden. Varje ny klon får ett fyndigt namn, är sugen på att arbeta och ser ut att ha rymt från boken Minipops av Craig Robinson (massor av kändisar i miniformat). Det går att zooma in ganska mycket för att njuta mer av de söta små miniatyrerna och byggnaderna.

Det här är ett sådant där irriterande gratisspel om jag normalt sett inte gillar alls. Irriterande för att tanken är att du ska lägga riktiga kronor på att komma snabbare framåt i spelet. Det finns massor av sådana här spel och jag brukar ledsna snabbt, Zombie Café är ett exempel som inte fick vara kvar länge i telefonen. I Pixel People kan du köpa råvaran utopium. Den går att byta mot mera mynt eller för att köpa olika saker. Att bygga ett hus där dina kloner kan bo kan till exempel ta 22 timmar att bygga färdigt, men kostar 4 utopiumbitar att göra klart direkt. Du får utopium här och där ändå utan att behöva köpa, men inte i samma takt som det går åt.

Trots det fastnar jag nästan direkt för charmen och tycker att det är barnsligt roligt att upptäcka nya yrken och prova alla kombinationer som finns. I ärlighetens namn är det inte ens särskilt svårt. Spelet hjälper till att visa vilka gener som är bäst att kombinera just nu. Det går alltså mest ut på att klicka runt i listorna och vänta. I skrivande stund har jag upptäckt 97 av de 155 möjliga yrkena och är själv lite förvånad att jag klarade mig så här långt.

Summering

Gillar du inte pixeldesign eller spel du behöver titta till regelbundet (i det här spelet behöver du ge dina byggnader service då och då för att fortsätta dra in pengar) är Pixel People inget för dig. Men som sagt, det är väldigt charmigt och spelet lyckas pricka in en bra kombination av stadsplanering och upptäckande för att bibehålla mitt intresse. Det passar mig bra att jag bara behöver kolla till det hela lite då och då och så kan jag spela mer om jag får lust eller tid över.

Trailer till spelet

Skriven av Ida Blix

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.