Bild: Thomas Ytterberg

Färgkoll

Test av skärmarna i Iphone, Ipad Mini och Ipad

Hur bra är egentligen skärmen i en Iphone eller Ipad? Vi har testat dem ordentligt och det visar sig att skärmarna i Apples bärbara produkter håller god kvalitet.

Introduktion

För att vara en så viktig och central del av läsplattor och smartphones är skärmen den kanske minst omdiskuterade och minst testade komponenten. I fallet #Ipad och #Iphone skulle jag gissa att det beror på att skärmarna faktiskt är rätt bra och det finns sällan någon direkt anledning till att fundera över ifall det vi ser är på skärmen på något sätt skulle avvika. Ljus och färger tenderar att fungera intuitivt till en viss nivå.

Det är först när det blir riktigt stora fel det slår fel och biologins enkelspårighet tar över som i fallen med exempelvis tv-apparater. Ifall du vill lära dig hur en tv-bild inte ska se ut, kliv då in närmaste elektroniklada där en vägg med femtio tv-apparater visar femtio olika exempel på hur tv-bilden just inte ska se ut. I detta kaos går försäljningen på biologins instinkt: överdriven ljusstyrka, överstyrda färger, blå vitbalans och fejkade kontrastintryck är det som säljer 55-tummare.

Samma färgstandard

Vad har då tv-bilden med skärmen hos Ipad och Iphone att göra? Jo, precis allt. För den standard som finns för elektronisk kommunikation och webben kallas sRGB och dess färgbeskrivning baseras på FN-organet ITU, International Telecommunication Union och standarden benämnd ”ITU-R BT.709” alternativt ”Rec.709”. Den senare är framför allt också känd som hdtv-standarden som i sin tur endast är några pillipluttar annorlunda från PAL-standarden för våra gamla tv-format.

Med andra ord: Bilden på din Iphone och Ipad ska vara identiskt med bilden på din tv eftersom de i grunden baseras på samma färgstandard. Eller förresten, låt mig vända på resonemanget så att det stämmer bättre med verkligheten. Bilden på din tv ska vara likadan som hos din Iphone eller Ipad. För Apples skärmar inklusive de på de lite bättre Macarna är som regel mycket närmare färgstandard än någon av de bildmässiga katastrofer till tv-apparater du plockar direkt ur kartongen eller ser framför dig i butiken.

Hur nära färgstandard är då Iphone och Ipad? Låt mig beskriva det med tre ord, ”nära”, ”tillräckligt” och ”kanske”. Det skiljer sig en del mellan olika Ipad och Iphone-versioner.

Vi har tagit fram mätstickorna och jämfört skärmarna hos:

  • Iphone 4 (alltså inte 4S)

  • Iphone 5

  • Ipad "3" med Retina

  • Ipad Mini

Mätutrustning är spektrafotometern X-rite i1 Pro tillsammans med trikromaten Klein K10A. Vi mäter på testbilder placerade i IOS bildbibliotek och har även kontrollerat mot Safari och Dropbox återgivning. Det skiljer sig inte vilket är positivt. Med OS X kan du använda verktygsprogrammet ”Färgmätare” och där konstatera att bilder återges olika beroende på vilket program du kör, vilken färgprofil du har aktiv, inbakad färgprofil i bilden och huruvida denna profil ignoreras eller inte av det program du använder.

Webbläsaren, Förhandsvisning och exempelvis Photoshop kan därför komma att återge en och samma bild på tre olika sätt och rendera olika RGB-värden. Med IOS finns inte den här kontrollen men heller inte samma förvirring. Det är dock inte otänkbart att andra program kommer att rendera bilderna med vad som i praktiken är andra RGB-värden.

Kommentarer
7 svar

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.