Bild: Thomas Ytterberg

Färgkoll

Test av skärmarna i Iphone, Ipad Mini och Ipad

Hur bra är egentligen skärmen i en Iphone eller Ipad? Vi har testat dem ordentligt och det visar sig att skärmarna i Apples bärbara produkter håller god kvalitet.

Introduktion

För att vara en så viktig och central del av läsplattor och smartphones är skärmen den kanske minst omdiskuterade och minst testade komponenten. I fallet #Ipad och #Iphone skulle jag gissa att det beror på att skärmarna faktiskt är rätt bra och det finns sällan någon direkt anledning till att fundera över ifall det vi ser är på skärmen på något sätt skulle avvika. Ljus och färger tenderar att fungera intuitivt till en viss nivå.

Det är först när det blir riktigt stora fel det slår fel och biologins enkelspårighet tar över som i fallen med exempelvis tv-apparater. Ifall du vill lära dig hur en tv-bild inte ska se ut, kliv då in närmaste elektroniklada där en vägg med femtio tv-apparater visar femtio olika exempel på hur tv-bilden just inte ska se ut. I detta kaos går försäljningen på biologins instinkt: överdriven ljusstyrka, överstyrda färger, blå vitbalans och fejkade kontrastintryck är det som säljer 55-tummare.

Samma färgstandard

Vad har då tv-bilden med skärmen hos Ipad och Iphone att göra? Jo, precis allt. För den standard som finns för elektronisk kommunikation och webben kallas sRGB och dess färgbeskrivning baseras på FN-organet ITU, International Telecommunication Union och standarden benämnd ”ITU-R BT.709” alternativt ”Rec.709”. Den senare är framför allt också känd som hdtv-standarden som i sin tur endast är några pillipluttar annorlunda från PAL-standarden för våra gamla tv-format.

Med andra ord: Bilden på din Iphone och Ipad ska vara identiskt med bilden på din tv eftersom de i grunden baseras på samma färgstandard. Eller förresten, låt mig vända på resonemanget så att det stämmer bättre med verkligheten. Bilden på din tv ska vara likadan som hos din Iphone eller Ipad. För Apples skärmar inklusive de på de lite bättre Macarna är som regel mycket närmare färgstandard än någon av de bildmässiga katastrofer till tv-apparater du plockar direkt ur kartongen eller ser framför dig i butiken.

Hur nära färgstandard är då Iphone och Ipad? Låt mig beskriva det med tre ord, ”nära”, ”tillräckligt” och ”kanske”. Det skiljer sig en del mellan olika Ipad och Iphone-versioner.

Vi har tagit fram mätstickorna och jämfört skärmarna hos:

  • Iphone 4 (alltså inte 4S)

  • Iphone 5

  • Ipad "3" med Retina

  • Ipad Mini

Mätutrustning är spektrafotometern X-rite i1 Pro tillsammans med trikromaten Klein K10A. Vi mäter på testbilder placerade i IOS bildbibliotek och har även kontrollerat mot Safari och Dropbox återgivning. Det skiljer sig inte vilket är positivt. Med OS X kan du använda verktygsprogrammet ”Färgmätare” och där konstatera att bilder återges olika beroende på vilket program du kör, vilken färgprofil du har aktiv, inbakad färgprofil i bilden och huruvida denna profil ignoreras eller inte av det program du använder.

Webbläsaren, Förhandsvisning och exempelvis Photoshop kan därför komma att återge en och samma bild på tre olika sätt och rendera olika RGB-värden. Med IOS finns inte den här kontrollen men heller inte samma förvirring. Det är dock inte otänkbart att andra program kommer att rendera bilderna med vad som i praktiken är andra RGB-värden.

Kommentarer
7 svar

Även filmtillverkaren Kodak vill göra mobiltelefoner, och väldesignade Kodak Ektra ska tilltala användare som fotograferar mer än de ringer.

Tack till D_Odell för detta #nyhetstips!

De trådlösa hörlurarna Airpods kommer inte att börja säljas i oktober, uppger Apple. Anledningen anges inte, mer än att företaget "behöver lite mer tid" för att förbereda produkten.

Under Microsofts oktober-event visades ny hårdvara upp, med såväl bärbara som stationära tillskott i Surface-familjerna.

Fulkultur samlas återigen, och den här gången är temat skräck, fasa, spänning och annat otäckt.

Microsoft satsar stort på 3D med nästa stora uppdatering av Windows 10. Förhoppningen är att Creators Update ska göra alla användare till 3D-konstnärer.

Apples vd Tim Cook svarade på frågor i samband med gårdagens kvartalsrapport, och gav vaga ledtrådar om framtiden.