Tim Cook samlade anställda till stormöte

Apples vd Tim Cook samlade alla anställda i Cupertino för ett stormöte för att gå igenom förra året och året som kommer. Han pratade bland annat om aktiekursen, fördelarna med att arbeta för Apple och försäljningen av macar.

Förra året var #Tim Cooks första helår som vd och det första året utan Steve Jobs. Det släpptes förstås en hel del produktnyheter, men det dök också upp kontroverser och aktiekursen har åkt som en berg- och dalbana.

Cook samlade företagets anställda i #Cupertino på Apples campus. Toppcheferna satt längst fram med rader av anställda bakåt i lokalen. Tim Cook har likt Steve Jobs en signaturklädsel med svart knäppt skjorta, jeans och gymnastikskor. 9to5mac rapporterar från mötet att han var på gott humör och försökte mobilisera trupperna för året som kommer.

Om aktier och intäkter

Bland annat pratade Cook med stolthet om första kvartalsrapporten för 2013. Han kommenterade aktiekursen och verkade oberörd av aktiens senaste tapp. Apple pendlar på börsen mellan att vara världens högst värderade företag och det näst mest värderade.

"Vi har precis haft det bästa kvartalet av något teknikföretag någonsin", sa han med stolthet och uppskattning för alla anställda som gjort det här möjligt.

Han fortsatte med att säga att de enda företagen som gjort bättre i från sig pumpar olja och refererade till Exxon.

"Jag vet inte vad ni tycker, men jag vill inte arbeta för sådana företag", sa Tim Cook.

Aktiekursen är inte något som företaget prioriterar. Att ta fram nya produkter som kunderna älskar däremot är. Intäkter och aktiekursen är bara en biprodukt av Apples ansträngningar.

Förmåner för anställda

Tim Cook tog också upp en ny förmån för anställda under mötet. Företaget har tidigare erbjudit sina anställda rabatt på olika produkter. Nu utökas det programmet med rabatter på olåsta versioner av Iphone. Också Ipad Mini och Imac kommer läggas till listan av rabatterade produkter framöver.

Förra året fick de anställda rabatt på 500 dollar på macar och 250 dollar på Ipads på Cooks initiativ. Han har också infört andra förmåner sedan han tog över vd-posten. Bland annat 50 gigabytes gratis Icloud och anställda som arbetat ett decennium på företaget får en vacker utmärkelse i glas.

Verksamhet, leverantörer och macförsäljning

Apples vd pratade också långsiktiga planer för verksamheten och pratade lite om alla kontroverser med leverantörer. "Vi vill att våra partners ska vara lika etiska som vi är", ska han ha sagt. Apple kommer börja kräva att tredjepartstillverkare också börjar följa Apples krav på leverantörer.

Cook har gjort sig känd för att vara öppen kring företagets leverantörer. Han släpper ofta rapporter och reser till Kina regelbundet. I den senaste rapporten står det att företaget slutat att anlita en leverantör som haft minderåriga arbetare.

Apple har börjat flytta en del tillverkning till USA. Enligt Cook handlar det inte om ett pr-trick, utan är ett försök att öka tillverkningen av Apple produkter. Macförsäljningen under förra kvartalet var låg för att det inte gått att producera tillräckligt många. Alla datorer som byggdes såldes, enligt Cook.

Företaget blir mer och mer beroende av molntjänster och innan 2013 är över ska alla Apples datacenter drivas av förnyelsebar energi till 100 procent.

Butiker

Tim Cook pratade om att Apple tappat i kundnöjdhet under tiden som John Browett ledde butikerna. Apple kommer att jobba hårt framöver för att vända utvecklingen.

Det har varit turbulent bland cheferna i toppen för butikerna. Sedan Browett slutade har Cook själv varit chef för verksamheten. Någon ersättare till Browett finns inte än.

Anställda i Apples butiker har utryckt uppskattning för Steve Cano som kandidat till Browetts tidigare position. Han är en chef som ska jobba mer i Ron Johnsons anda. Om han faktiskt är bland Cooks alternativ är okänt.

Android mot IOS

Självklart kom Google, antagligen den största konkurrenten, på tal. Cook pratade särskilt om Android och nämnde då IOS integrerade, pålitliga upplevelse jämte Androids mer fragmenterade upplevelse med så många olika enheter.

IOS-användarna använder webben mer än Android-användare, och Cook sa också att IOS-användare älskar och använder sina enheter mer. Statistik visar också att IOS-användare köpte mer saker under USAs stora reahögtid Black Friday än vad Android-användare gjorde.

Cook sa att Android handlar om marknadsandelar med alla olika enheter och billiga priser, medan Iphone och Ipad handlar mer om upplevelsen, den bästa hårdvaran och mjukvara av hög kvalitet. Kanske viktigast handlar det om den faktiska användningen av kunderna.

Om Iphone-enheten på Apple blev ett eget företag sa Cook att det skulle vara mer framgångsrikt än hela Microsoft.

Kina

Kina är en växande "hypermarknad" för Apple. Tillväxten i Kina är högre än den i USA. Cook tryckte på vikten av också andra växande marknader och pratade om att kineserna älskar Apples produkter. Med tanke på rapporterna om de långa köerna, fejkbutikerna och att folk började kasta ägg i kön inför en lansering är det inte svårt att tro på.

Sammanfattning

Stormötet tycks ha bekräftat Apples position som ledande teknikföretag hos de anställda. Ledningsgruppen visade upp sig som starka, erfarna och förutseende. Mer än kanske någonsin tidigare visade Tim Cook och ledningen hur mycket de bryr sig om sina anställda och Apples framgångar på både kort och lång sikt på en global skala.

Foto: Mike Deerkoski / Flickr

Kommentarer
7 svar

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.