Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rekordförsäljning men lägre marginaler för Apple

Sent igår kväll svensk tid presenterade Apple resultatet för sista kvartalet 2012. Företaget gör åter igen rekordintäkter och säljer rekordmånga Iphone, men försäljningen av macar var lägre än väntat och marginalerna har sjunkit.

Apple arbetar som bekant med brutet räkenskapsår varför förra årets fjärde kvartal kallas 2013 års första kvartal i rapporten som publicerades igår kväll. Detta kvartal slutade dessutom den 29 december 2012 och kvartalet var 13 veckor långt, att jämföra med samma period 2011 som var 14 veckor långt. Intäkter och vinst var alla på rekordnivåer för Apple med intäkter på 54,5 miljarder dollar (drygt 355 miljarder kronor), vilket kan jämföras med 46,3 miljarder dollar (drygt 301 miljarder kronor) jämfört med samma period 2011.

Vinsten är dock oförändrad jämfört med samma kvartal föregående år - 13,1 miljarder dollar (drygt 85 miljarder kronor), vilket tyder på att Apples marginaler sjunkit.

Försäljningen i rena siffror ser bra ut överlag. Apple sålde 47,8 miljoner Iphone, vilket är en ökning med 10,8 miljoner jämfört med samma period 2011. Ipad sålde 22,9 miljoner exemplar jämfört med 15,4 miljoner under samma period 2011. Så långt positiva siffror alltså - men både mac- och Ipod-försäljningen har tappat mark. Att Ipod säljer sämre kanske inte är en större chock, men de nya modellerna till trots har försäljningen sjunkit ordentligt jämfört med samma period 2011 då Apple sålde 15,4 miljoner exemplar. Sista kvartalet 2012 såldes endast 12,7 miljoner exemplar.

Datorer då? Apple gick ut hårt med förnyade Imac-modeller, uppfräschad Mac Mini, en ny 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm och detta till trots backade försäljningen av Macintosh till 4,1 miljoner, jämfört med 5,2 miljoner för samma period 2011.

Försäljningen i sig tycks gå som tåget för Iphone och Ipad, medan macarna tycks behöva tid på sig för att återhämta sig. Att marginalerna sjunker är dåliga nyheter, och aktiekursen steg inför att rapporten skulle presenteras och sjönk därefter som en sten när rapporten släppts av Apple. Men när handeln avslutades för dagen hade kursen ändå stigit med 9,24 procent.

Hela rapporten finns att läsa här nedan.

Bild högst upp: Joe Ravi / Wikipedia

Skriven av
Kommentarer
39 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.