Gain gör dina hörlurar trådlösa

Antec har en liten bluetoothenhet i sin nya a.m.p-serie som heter Gain. Varför du vill göra dina hörlurar trådlösa är fråga vi lämnar åt dig att besvara, men det går i alla fall att lösa för några futtiga hundralappar.

Gain är en liten bluetoothenhet som kopplas med 3,5 millimeters kontakt till ett par hörlurar som plötsligt blir trådlösa. Det hela är väldigt enkelt. Antec rekommenderar att du laddar enheten när du först får den, det görs med en liten usb-kabel till datorn. Den lyser rött när den laddar och slutar när den är fulladdad. Antec säger batteriet håller i upp till sex timmar.

Kom igång
För att sätta enheten i parningsläge håller du nere mitten på enheten där det finns en liten telefonsymbol i ungefär sex sekunder från avstängt läge. Då börjar led-lampan blinka mellan rött och blått. Enheten heter BXR-100 när den dyker upp i menyn på vår telefon. Anslut och det är färdigt.

Vårt testexemplar kom tillsammans med ett par Antec-lurar av okänd modell med väldigt kort sladd. Vi kan dock inte rekommendera att du använder dem trots den bekväma längden på sladden. Det brusar nämligen konstant i bakgrunden. Det står dock på lådan att det är ett begränsat erbjudande så kanske slipper du dem helt. När vi bytte hörlurar till Bose mie2i upphörde brusandet. Enda nackdelen är ju den enorma mängden sladd vi helt plötsligt har att handskas med. Själva enheten kan klämmas fast i kläderna någonstans och det bör man ju göra rimligt nära munnen om man tänkt prata i telefon med någon. Mikrofonen sitter på ena sidan av enheten. All sladd som är tänkt att räcka ner till en ficka får man ju nu lyckas rulla ihop på något sätt.

Ljudet låter bra så länge du håller dig nära din telefon, dator eller surfplatta. Vad du än använder för att spela upp ljud med. Bluetooth har ju en räckvidd på omkring tio meter vid optimala förhållanden, på vårt kontor är räckvidden mycket kortare. Vi testade med vår vanliga spellista i Spotify med högsta inställningarna och låtar vi köpt genom Itunes. Det blev skillnad som mellan natt och dag när vi bytte hörlurar, så använder du skräplurar får du väl ljud därefter så klart.

Ta emot samtal
Det finns inbyggd mikrofon så att du kan ta emot samtal. Enheten har volymknappar och knappar för att hoppa fram eller bak i spellistan. Mittenknappen svarar på samtal om du trycker en gång och genom att hålla inne knappen ignorerar du ett samtal. Vill du själv ringa trycker du två gånger snabbt på mittenknappen och genom att hålla inne knappen ringer du upp senaste numret. Gain verkar använda sin egen mikrofon även om det finns en på hörlurarna du använder, det krävs att mikrofonen är ganska nära munnen för att det ska höras bra, inga konstigheter där.

Det går också att koppla Gain till en stereo med aux-kontakt. På så vis kommer man undan betydligt billigare än om man skulle investera i en Airport Express enbart för det här ändamålet. Här på kontoret har vi en Bower & Wilkins Zeppelin och ljudet blev absolut godkänt.

Gain finns i fem färgkombinationer. Rosa, lila eller vitt går att få med vit baksida, blått eller grått går att få med svart baksida. Framsidan är reflekterande på alla.

Sammanfattning
Varför man skulle vilja få sina hörlurar trådlösa på det här viset är lite oklart. Men det passar kanske bra för joggare, eller om du vill kunna gå runt lite hemma utan att bära på telefonen. Möjligheten att slippa sladdar till hemmastereon däremot känns väl värt tre hundralappar om man inte också har behov av de andra funktionerna med till exempel en Airport Express. Gain får plus för smidigheten och ljudet håller tillräcklig kvalitet för att vi inte ska märka någon större skillnad med eller utan Gain när vi till exempel lyssnade på Muse spår Madness.

Fakta: Antec a.m.p Gain
Pris: omkring 300 kronor
Funktioner: Bluetooth v3.0+EDR, mikrofon
Storlek: 40 x 23 x 15 mm

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.