21 smarta tillägg för menyraden

Macens gråa menyrad har förmodligen det mest otacksamma jobbet i OS X. Den finns alltid där och är både kraftfullare, snabbare och smartare än dockan, men får sällan någon uppskattning. De allra flesta har åtminstone en klocka och volymkontroll i menyraden, och på bärbara macar även wifi-status och batterivisning, men varför stanna där?

Menyraden är ett utmärkt ställe att placera små verktyg på, verktyg som kan vara såväl genvägar till fullstora program som små, enkla appar som kanske tillför en enda liten funktion som Apple inte tänkt på.

Här kommer en lista på 21 tillägg (utan inbördes rangordning) vi tycker är värda att kasta ett extra öga på. Naturligtvis ska du inte installera alla, och vi förstår att många gillar att hålla menyraden ren om så bara av estetiska skäl. Men kanske finns det ett tillägg som har just den där lilla funktionen du saknat?

1. Google Drive

Om du är bekant med Dropbox kommer du att känna dig som hemma direkt: Google Drive är inget annat än en liten genväg för att snabbt kunna komma åt filerna på din Google Drive-volym utan att behöva gå omvägen via webbläsaren. Gratis.

Google Drive-tillägget.

2. Google Notifier

Ännu ett genvägsverktyg, den här gången för Gmail och med en separat ikon för kalendern. Visar antal olästa mail/aktuella kalenderhändelser direkt i menyraden, med möjlighet att dra ner en meny med fler funktioner och förhandsvisningar. Gratis.

3. Mail Unread Menu

Ungefär som Google Notifier, fast för Apple Mail. Perfekt för dig som föredrar ett riktigt mailprogram, men inte vill behöva kolla i dockan om det kommit något nytt. Gratis.

4. Fantastical

Ett av de bästa kalenderprogrammen för OS X, som visserligen kostar en slant, men är värt varenda krona för den som använder kalendern mycket. Vilken kalender, undrar du? Vilken som helst, nästan: Fantastical synkar med Ical, Outlook och Entourage lika väl som med Google Calendar och nya kalenderappen i Mountain Lion. Och det finns även en app för IOS. Pris: 109 kr.

5. Caffeine

Visst är det bekvämt att Macen självmant går i vila efter en stunds inaktivitet, men ibland vill man att den ska hålla sig vaken oavsett om det försiggår någon aktivitet eller inte. Caffeine låter dig ställa in precis detta genom en snabb liten ikon. Gratis.

6. Butler

Butler är hjälpredan som alltid står redo att göra enkla, tråkiga sysslor lite snabbare än om du hade gjort dem manuellt. Vare sig det gäller att komma åt Systeminställningar, starta program eller flytta filer. Extremt flexibelt och varenda liten aspekt går att ställa in exakt som man vill ha den. Gratis testversion, sedan 20 dollar.

7. Alarms

Väldigt smart liten kalenderapp där kommande händelser visas på en tidslinje. Kanske inte en ersättning för ett fullfjädrat kalenderprogram, men perfekt för små, vardagliga påminnelser om att till exempel ringa en myndighet när telefontiden börjar eller skicka iväg det där mailet innan dagen är slut. Gratis testversion, sedan 12 dollar.

8. Photo Sync

Photo Sync fixar något många Iphone-användare klagar på: nämligen överföring av bilder från telefonen till en mapp på datorn. Mycket smidigt, speciellt för den som ogillar Iphoto och bildströmmar. Pris: 2 dollar.

9. Remote Snap Server

Består av menytillägget till OS X och en motsvarande app för IOS, och låter dig ta bilder ”tethered” från mobilen. Det vill säga: du tar kortet med Iphone, men filen går direkt till datorn via wifi. Gratis.

10. Mailplane

Testvinnande Gmail-klient för dig som kör flera konton samtidigt. Nya meddelanden visas i menyraden, och öppnas sedan i programmet. Den som inte vill behöver aldrig hantera webbgränssnittet. Gratis testversion, sedan 25 dollar.

11. Typinator

Skriver du ofta återkommande textstycken? Typinator gör det åt dig: skriv ”mvh” och den skriver ut ”med vänlig hälsning”. Allt kan förkortas, även långa brev med olika standardsvar, komplett med signatur och allt. Pris: 25 euro.

12. Camouflage

Tar du ofta skärmdumpar, håller presentationer eller bara störs av det vanliga stöket på skrivbordet? Camouflage gömmer alla dina ikoner med ett klick och gör skrivbordet rent och snyggt. Pris: 6 dollar.

13. Istat Menus

Vill du ha full koll på din mac? Populära Istat Menus 4 listar processoranvändning, minnesutnyttjande, nätverkstrafik, temperatur (i de fall din mac har kompatibla sensorer) och allt annat man kan tänka sig – direkt i menyraden. Gratis testversion, sedan 16 dollar.

14. MU Menu

De flesta program tipsar numera själva om när en uppdatering är möjlig, men det sker oftast i samband med att man startar programmet. Det vill säga när man vill använda det, inte vänta på att det ska uppdateras. MU Menu kollar av mot Macupdates servrar om det kommit någon ny version, och tipsar tyst om detta i menyraden. Gratis.

15. Facelite for Facebook

För dig som inte kan hålla dig borta från fejjan: Nu kan du ha den även i menyraden. Det perfekta sättet att inte få något gjort, nu kommer din uppmärksamhet att dras till menyraden så fort någon uppdaterar sin status. Gratis.

16. Space Control

Space Control gör en enda sak: visar hur mycket ledigt utrymme du har kvar på hårddisken. Dra ner menyn och du får mer detaljerad information, och kan även se andra anslutna diskar. 15 kronor.

17. Fresh Feed Pro

Följer du nyheter i form av rss- eller Atom-flöden? Fresh Feed Pro serverar dem direkt i menyraden, snabbt och enkelt.
Pris: 15 kronor.

18. Boxcar

Du vet det där notiscentret i IOS? Tänk dig ett sådant på steroider. Boxcar är vad du tänker på. Befinner sig ännu i betaversion, men det har inte hindrat Boxcar från att redan vara flitigt nedladdat och använt. Gratis.

19. Weatherbug

Visst är det jobbigt när man behöver vrida på huvudet och titta ut genom fönstret för att se vad det är för väder? Installera Weatherbug och du får temperaturen levererad till datorn. Ett klick bort kan du få feta väderkartor, radarbilder och allt sådant som inte ens syns genom fönstret. Gratis.

20. Instant Shot!

Jobbigt att komma ihåg alla dessa kortkommandon varje gång du ska ta en skärmdump? Då är det här tillägget som löser ditt problem. Gratis.

21. Bartender

Om du inte lyssnade på rådet i början och installerade alla dessa tillägg är din menyrad förmodligen rätt överbefolkad just nu. Lyckligtvis finns det en lösning på det också. Naturligtvis i form av just ett menytillägg, vad annars? Bartender skuffar undan de ikoner du inte vill ha framme i en undermeny. Lika enkelt som genialt. Gratis testversion, sedan 101 kronor.

Skriven av Simon Grabiec
Kommentarer
5 svar

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.