Krönika: Att inte räcka till

<div align=left>Foto: Mats Björnström</div>

Att inte räcka till

Jag tror att alla har upplevt känslan av att inte räcka till i olika situationer. Det kan bero på att man inte har tillräckliga kunskaper inom ett område, att veckorna går alldeles för fort eller att man inte har energi nog att göra allt man egentligen borde göra.

I mitt fall är det högst självförvållat. Jag älskar ett högt tempo och startfasen i nya projekt är det bästa jag vet. Eftersom jag är målmedveten och kroniskt beroende av kontinuerligt nya framsteg hamnar alla vardagliga uppgifter i skuggan av nya projekt och det får en massa konsekvenser.

Våren 2004 startade jag och Arvid Björkström upp Mantaray AB som skulle driva en mängd internetforum, mac.se-tjänsterna och dessutom utveckla lösningar åt små till medelstora företag - främst internetshoppar. Jag och Arvid lade heltid+moms (dvs 25% mer än heltid) på att jobba med sajterna och förra våren lanserade vi flera nyheter och uppdateringar av våra sex internetforum. Offtopic och 99web såg dagens ljus liksom iPod.se. Efter sisådär fyra månaders jobb hade vi åstadkommit massor och på många sätt såg situationen ljus ut för sajterna - ekonomiskt var det en halv katastrof eftersom sajtkostnaderna för två heltidsanställda med kontor i Stockholm city plus alla dess omkostnader vida översteg intäkterna.

Sedan 2003 har jag drivit ett projekt kallat Speedmania som sålt hårddiskchassin genom ett nätverk av återförsäljare inklusive några av dom stora postorderföretagen. Det har aldrig varit någon vinstmaskin men produkterna har hittat sina köpare och i det stora hela har det varit en succé. Jag har dock inte haft ekonomiska resurser för att verkligen genomföra mina planer eftersom import kräver en stor plånbok. Stora inköp kombinerat med långa löptider från betalning till produktion till frakt till leverans till försäljning och sedan dom obligatoriska 30 dagars krediterna gjorde att vi aldrig hade möjligheten att bli en ny LaCie.

Tanken med 99mac var att nå "den magiska brytpunkten" där medlemsintäkter skulle driva runt ett team som kunde skapa underverk. I Juni 2004 började jag känna mig trött - att tillbringa så mycket tid framför datorskärmarna gjorde att jag kände mig utsliten och allt tröttare. Vi valde att säga upp kontoret och jag gick över till mobilt kontor - Arvid tog hem dom stora bildskärmarna och byggde ett utvecklingskontor hemma hos sig. Ni som följt min <a href=http://martin.bjornstrom.se/>blog</a> känner till att jag och brorsan tog ett avbrott och reste till USA under nästan tre månader för att göra omstart av tillvaron.

Arvid fortsatte med utvecklingsjobben under sommaren och när jag kom tillbaka slutförde vi projekt åt Friskis & Svettis, Inred Design och ett par andra kunder. Därefter slutförde vi arbetet med mac.se och införde Plus/Pro-konceptet på 99mac där den som bidrar får olika förmåner (du som läser detta är en av dessa personer). Idag kan jag säga att vi inte nått dom nivåer vi hoppats på men samtidigt skulle vi inte kunna driva 99mac utan intäkterna. Vi kom halvvägs skulle man kunna säga.

Efter julen 2004/2005 flyttade min flickvän/sambo till Australien för ett års studier och jag fick plötsligt stora möjligheter att leva ett liv som geografisk obunden. Min USA-resa gav mig rejäl reslust och jag såg fram emot nya äventyr. Vi slutade med direktförsäljningen av hårddiskchassin efter julen på grund av att support/kundtjänsten blev så överväldigande att det blev direkt olönsamt - minst 85% av försäljningen gick redan via vårt nätverk av återförsäljare så steget var inte svårt att ta. I samband med detta träffade jag ett antal affärspartners för att diskutera en framtid för Speedmania och fick en lyckträff. Tillsammans med Kullander & Kullander i Malmö hittade jag ett hem för Speedmania-produkterna och grunden för flera nya projekt.

Jag jobbade en månad i Malmö under Februari och tog därefter tre månader ledigt för att besöka min flickvän och utforska Asien. Rätt många medlemmar på 99mac följde min resa och gjorde det väldigt roligt att blogga. I början på Juni skapade vi Cupertino Distribution som är förverkligandet av ett drömprojekt för mig. Ett av mina första projekt var en resa till Taiwan för att hitta produkter och träffa leverantörer på Computex-mässan. Därefter följde en vecka i Hong Kong, Szenchen och Guangzhou i Kina.

Under hela denna sommar har jag jobbat heltid+moms med att bygga grunden för Cupertino. Vi fick en egen lokal i Malmö i början på Juli i två plan på cirka 130m2 med egen lastport, lager, konfigurationsrum, fotostudio och kontor. Arvid och jag tillbringade hela Juli med att bygga klart ordersystem med webbkoppling. Mats har skapat en grafisk profil och även fotograferat hundratals produkter under samma period. Snart kommer vi sjösätta Cupertino och vi har en jättespännade höst framför oss.

Speedmania-namnet försvinner samtidigt och en del av produkterna finns i Cupertino:s sortiment i fortsättningen. Själva bolaget bakom Speedmania finns kvar men är vilande. För den som köpt Speedmaniaprodukter från Speedmania.se kommer det finnas möjlighet till garantiutbyten och frågor i 12 månader från inköpsdatumet - dessa ärenden hanteras inte av Cupertino.

Arvid har börjat plugga på KTH för att göra klart sin civilingenjörsutbildning och kommer inte jobba med sajterna i någon större utsträckning i fortsättningen. Mats har fått heltidsjobb som grafisk formgivare och fotograf. Genom Cupertino har jag fått ett drömjobb - jag ska resa jorden runt för att hitta nya coola Macprodukter och se till att dom finns att köpa i ditt närmaste AppleCenter. Redan nästa vecka väntar nästa shoppingresa - denna gång till Japan! Jag har dessutom börjat träna både styrka och kondition och mår bättre än någonsin tidigare rent fysiskt.

Jag började min krönika med att säga att jag inte räcker till och det har blivit alltmer uppenbart under det senaste halvåret här på 99mac. Många har klagat över dålig nyhetsbevakning, dåligt med uppdateringar och obefintlig kundsupport för 99mac/mac.se. Situationen ser ungefär likadan ut för alla forumen vi driver - det finns inte möjlighet att supporta över 30.000 medlemmar (vi närmar oss 35.000 inom kort) på ett så litet team. När 99mac upplevs som en ren arbetsplats med en mängd tråkiga uppgifter som väntar drar man sig lätt för att logga in - vilket blir helt fel. Därför har vi tagit följande beslut för hösten:

- 99mac och iPod.se kommer vara högst prioriterade och kommer uppgraderas med den senaste forumprogramvaran och ett uppfräschat utseende. Diskussioner inom 99mac teamet pågår för att ta fram långsiktiga mål och ett stabilt team inför framtiden som ser väldigt ljus ut trots allt. Trots att "den stora Mactidningen" satsar allt krut på att döda 99mac är vi fortfarande nummer ett. En rolig detalj är att vår lillasyster iPod.se är näst största Mac/iPodforum i Skandinavien med Mactidningen på en tredjeplats räknat i antal medlemmar.

- Vi har anställt en postmaster för mac.se som börjar på måndag. Han kommer sköta kundsupport i mac.se-forumet, via epost och via vår iChat-support. Målet är max 24 timmars väntetid för alla ärenden. En utvecklare jobbar på nästa version av mac.se som använder sig av Mac OS X 10.4 Tiger Server och dess inbyggda funktionalitet (mer information följer).

- 99musik.com och 402m.com kommer säljas om vi hittar en pålitlig och vettig köpare som kan göra något bra av grundmaterialet som redan finns. Min förhoppning är att genomföra detta inom 60 dagar.

- Offtopic och 99web är redan permanent nedlagda.

Jag tror att slutresultatet av alla dessa förändringar kommer uppfattas positivt av dig som Plus/Pro-medlem. Vi genomför ändringarna för att du ska få en bättre upplevelse här på 99mac. Mitt mål var att få dig att förstå hur frustrerande det är att ha höga ambitioner och förväntningar på sig själv men samtidigt känna hur överväldigande arbetsuppgifter som väntar.

Mitt nya koncept: Leaner, meaner and more fun!

vänligen

Martin Björnström

Ps. Har du frågor är det bara att kommentera så ska jag försöka ge dig ett rakt svar. Jag skapar en liten FAQ med dom vanligaste frågorna i nästa inlägg.

Kommentarer
33 svar

I framtiden kan det vara möjligt att använda Samsung Pay på andra enheter än Samsung-telefoner.

Nu är dagen är kommen. Apple har plockat bort Ipod Nano och Ipod Shuffle från sina sajter runt om i världen. Ipod Touch är ensam kvar med ny lagring och nytt pris.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.