Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ibook - studenternas bästa vän

ÅTERBLICK. Apples första bärbara dator riktad till konsumenter fick namnet Ibook. Den gick från att vara riktigt färgglad till att bli propert vit. Under hela sin livstid var produktfamiljen uppskattad av hemanvändare, studenter – egentligen alla utan några större krav på prestanda.

När Steve Jobs kom tillbaka till Apple efter tiden på Next hade företaget han en gång varit med och grundat för mycket produkter, det spretade åt många håll. För att råda bot på förvirringen föreslog Jobs en enkel produktmatris med fyra rutor. Han delade upp användarna i konsumenter och professionella och produkterna i bärbart eller stationärt. Ibook fyllde upp den sista rutan med bärbart för konsumenter när den kom mot slutet av 1999.

Precis som Imac var den färgglad och var inte lik något annat. Apple marknadsförde den som "Imac to go", Imac att ta med. Ibook är väldigt rund i formerna och något genomskinlig med gummidetaljer. Apple-loggan ser ut som godis och hamnade upp och ner när man öppnade locket. Dessutom finns ett handtag inbyggt, något som är lika ovanligt nu som då. Elaka tungor har kallat den för “dasslock”. Den lanserades i juli 1999 på Macworld i New York och hade samma upplägg som sin storebror, ett slutet system utan särskilt mycket alternativ eller kontakter.

Blått, orange eller grått
Ibook levererades med Mac OS 8.6 när den lanserades. Den hade en PowerPC 750 G3 på 300 megahertz och det fanns plats för ett so-dimm-minne. Max gick det att få i 320 megabyte. För grafiken stod ett ATI Rage Mobility med fyra megabyte eget minne. Ibook var den första macen med agp-baserad grafik, agp står för accelerated graphics port och var en buss som användes fram till 2004 ungefär då pci express tog över. Det var också den första macen med ett moderkort byggt på något som kallas för UMA, Unified Motherboard Architecture. Det här möjliggjorde för Apple att standardisera de flesta moderkortskomponenterna över alla sina produktlinjer. Skärmen var 12.1 tum och hade en upplösning på 800 x 600 pixel. Ibook gick att få med en hårddisk på 3,2 gigabyte.

Ibook hade två små fästen på tangentbordet som man lossade på för att vika upp tangentbordet och komma åt minnesplatsen och Airport-kortet. Foto från Flickr: Jared och Corin

Datorn hade en cd-rom-läsare med släde, en usb-port, audio ut och en mono högtalare. Kontakterna satt nu på sidan och hade ingen lucka. Skärmen öppnades utan någon knapp. Den hade ett inbyggt modem som klarade 56 kilobit per sekund, en ethernet-port och trådlöst internet i form av Airport var valbart. Airport på den här tiden lät upp till tio Ibook dela på en ethernet- eller telefonuppkoppling. Antennen fanns inbyggd runt skärmen. Enligt videoklipp från datorns lansering fick publiken se Apples Phil Schiller hoppa ner på scenen med en Ibook i handen och Steve Jobs använde en rockring för att demonstrera den trådlös uppkopplingen.

Här hoppar Phil Schiller med en Ibook.

Steve Jobs demonstrerar trådlöst internet med en rockring.

Vågen stannade på strax under tre kilogram för hela härligheten. Även om den lanserades i juli dröjde det till senare delen av september innan den gick att köpa i butik. Men det var ändå i tid för att nå alla studenter som återvände till skolbänkarna. Den kostade 1 599 dollar, omkring 13 000 svenska kronor med dåtidens växelkurs. Prislappen var hela 900 dollar billigare än Apples billigaste Powerbook, motsvarande omkring 7 000 kronor.

En mindre uppdatering gjordes i februari 2000 då ram-minnet ökades till 64 megabyte och hårddisken till sex gigabyte. Nästa variant kom i september 2000 och den hade firewire också. Färgerna var också utbytta till limegrönt, blå eller grå.

Vitt, vitt och vitt
I maj 2001 lanserades en helt omgjord design av Ibook vid ett särskilt pressevenemang. Ibook fick samma formspråk som Powerbook G4 och var väsentligt mindre än sin föregångare. Istället för den lite genomskinliga plasten på föregångaren blev Ibook nu glansigt vit. Den hade en snabbare G3-processor och mer kräm i största allmänhet. Det här var den första macen med en kombinerad cd- och dvd-läsare.

I januari 2002 kom en Ibook med 14 tums skärm. Annars hände inte väldigt mycket med Ibook på ett tag. Det kom lite snabbare processorer, mer ram och mer lagring några gånger. I oktober 2003 lanserades Ibook med G4-processor, den kombinerade cd- och dvd-läsaren hade inte längre någon släde och det kom stöd för Airport Extreme och bluetooth.

Den sista modellen av Ibook släpptes i juli 2005 och kom då med Mac OS X 10.4 Tiger. Den kom med G4-processorer på antingen 1,33 eller 1,42 gigahertz och kunde maximalt ha 1,5 gigabyte ram-minne. Hårddisken var på 40 eller 60 gigabyte och ett ATI Mobility Radeon 9550 stod för grafiken. Skärmupplösningen ökade till 1024 x 768 pixel och skärmen fanns i 12 eller 14 tum. I juni 2006 ersattes den av modeller med det nya namnet Macbook.

Bild på Ibook längst upp kommer från Flickr, och är taget av Carl Berkeley

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.